Ledende dansk valgforsker forlader projekt om e-valg i Grønland

28. oktober 2022 kl. 09:4011
Ledende dansk valgforsker forlader projekt om e-valg i Grønland
Illustration: ambeon / BigStock.
Den ledende forsker trækker sig som følge af en formulering i en pressemeddelelse om projektet. »Min integritet som uafhængig forsker er der dermed blevet sat spørgsmålstegn ved,« siger professor ved IT-Universitetet i København Carsten Schürmann.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et dansk forskningsprojekt, med professor ved IT-Universitetet i København (ITU) Carsten Schürmann i spidsen, skulle undersøge et blockchain-baseret valgsystem i Grønland.

Men nu trækker Carsten Schürmann sig ifølge det grøndlandske medie Sermitsiaq.AG fra projektet, der dermed foreløbigt lægges i graven.

Læs også: Danske forskere skal undersøge muligheden for blockchain-valgsystem i Grønland

Årsagen er, at der ifølge Sermitsiaq.AG i den oprindelse pressemeddelelse eksempelvis stod, at forskningsprojektet skulle undersøges, »om« en bestemt metode kan bruges i større valg som et nationalt parlamentsvalg. I en engelsk pressemeddelelse fra en af partnerne i projektet, Seier Capital og Concordium, er dette »om« blevet til »how« (engelsk: »hvordan«, red.).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ændrede ordvalg får ifølge Carsten Schürmann det til at lyde som om, at det allerede var besluttet, at blockchain-systemet skulle anvendes under fremtidige valg i Grønland, og at det udelukkende var Concordiums løsninger, der skulle indgå i projektet.

Læs også: V og K: Dårlig koordinering spænder ben for at udnytte digitaliseringens fulde potentiale

»Min integritet som uafhængig forsker er der dermed blevet sat spørgsmålstegn ved. Et sådant projekt kan jeg derfor ikke være involveret i. På den baggrund har jeg besluttet at trække mig helt ud af projektet, som dermed ikke bliver til noget i den beskrevne udformning,« siger Carsten Schürmann i en skriftlig meddelelse til Sermitsiaq.AG.

Pressemeddelelsen fra ITU, som Version2 citerede fra, er blevet slettet. En engelsk pressemeddelelse fra Concordium kan læses her.

Version2 følger op på mandag. 

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. oktober 2022 kl. 13:06

Måske er der alligevel - omend i begrænset omfang - "intelligent liv" i DK.

Jeg taget hatten (^) af for Carstens beslutning - men indrømmer at jeg har været bekymret siden nyheden om projektet på Grønland kom frem. Selvom grundlaget er "spinkelt", føler jeg rigsfællesskabets vegne en vis optimisme.

3
28. oktober 2022 kl. 14:25

Tillykke til Grønland.

Et valg over internettet bliver aldrig sikkert, anonymt og gennemskueligt på samme tid. Du kan max få 2 af de 3, og selv det kan være svært.

Internet-afstemninger er glimrende til MGP og sognerådsvalg, med andre ord "valg", hvor udfaldet er ubetydeligt og hvor interessen for svindel dermed er relativt lille og konsekvenserne overskuelige, hvis det skulle ske.

7
30. oktober 2022 kl. 09:20

Naturligvis er du berettiget til at have din egen mening.

Men lige et opklarende spørgsmål eller to:

  1. hvoraf (kilde) udleder du, at der ville være tale om et internet baseret valgsystem?
  2. Hvordan forestiller du dig, at det foregår ?
8
30. oktober 2022 kl. 15:02

Det er nogle af de misforståelser der ofte løber rundt.

Næste skridt i demokratiet er, at sikre integritet og inklusivitet af kastede stemmer. Noget der kan gøres med kryptografi og blockchains.

Men det betyder IKKE at stemmen skal sættes fra en pc, eller hjemme. Det kan stadig kræve fremmøde og vælg tilforordnede.

De nuværende problemer er især om transperens. Men jeg er meget mere optimistisk om denne type valg end jeg var for et par år siden.

11
31. oktober 2022 kl. 07:51

til nr 8. Hvorfra kommer det, at det er det næste skridt i demokratiet. Hvis man skal møde frem for at afgive sin stemme, er en stemmeseddel og efterfølgende optælling stadig overtruffen og langt det billigste. Og konceptet er pr design forklarligt for alle. "If its not broken dont fix it". Og lad os så bruge energien på nogle rigtige problemer istedet :-)

10
30. oktober 2022 kl. 20:15

De nuværende problemer er især om transperens. Men jeg er meget mere optimistisk om denne type valg end jeg var for et par år siden.

Hvis du med "optimisme" mener at e-valg til kommune/folketing er ved at komme nærmere en realitet, deler jeg ikke din optimisme,

Jeg er glad for det nuværende system hvor mennesker fra hele det politiske spektrum holder øje med hinanden og afstemningen - og der ikke kommer eller forsvinder stemmesedler. Og de afleverede stemmesedler kan tælles igen og igen til alle er enige om resultatet.

Med evalg skal jeg stole på usynlige registreringer og optællinger.

9
30. oktober 2022 kl. 16:48

Hvordan synes du om situationen denne gang ?

Hvis vi havde eValg ville det næsten med garanti involvere OpenSSL et eller flere steder.

OpenSSL har annonceret at alle skal holde sig klar til at installere et kritisk sikkerhedspatch 1. november - samme dag som vi har valg.

Alene den type situation gør at eValg aldrig bør indføres.

4
28. oktober 2022 kl. 14:53

sognerådsvalg,

s/sogne/menigheds/, da sognerådsvalgene blev til kommunalvalg i forbindelse med reformen i 1972.

5
28. oktober 2022 kl. 15:27

sognerådsvalgene blev til kommunalvalg

Det var vist nogenlunde ved samme tid, at lysning i kirken gik af brug.

2
28. oktober 2022 kl. 11:51

Det lyder til at projekt vist er bliver oversolgt af nogle :-)

1
28. oktober 2022 kl. 10:53

Torrak! ??