Et dansk forskningsprojekt, med professor ved IT-Universitetet i København (ITU) Carsten Schürmann i spidsen, skulle undersøge et blockchain-baseret valgsystem i Grønland.
Men nu trækker Carsten Schürmann sig ifølge det grøndlandske medie Sermitsiaq.AG fra projektet, der dermed foreløbigt lægges i graven.
Læs også: Danske forskere skal undersøge muligheden for blockchain-valgsystem i Grønland
Årsagen er, at der ifølge Sermitsiaq.AG i den oprindelse pressemeddelelse eksempelvis stod, at forskningsprojektet skulle undersøges, »om« en bestemt metode kan bruges i større valg som et nationalt parlamentsvalg. I en engelsk pressemeddelelse fra en af partnerne i projektet, Seier Capital og Concordium, er dette »om« blevet til »how« (engelsk: »hvordan«, red.).
Det ændrede ordvalg får ifølge Carsten Schürmann det til at lyde som om, at det allerede var besluttet, at blockchain-systemet skulle anvendes under fremtidige valg i Grønland, og at det udelukkende var Concordiums løsninger, der skulle indgå i projektet.
Læs også: V og K: Dårlig koordinering spænder ben for at udnytte digitaliseringens fulde potentiale
»Min integritet som uafhængig forsker er der dermed blevet sat spørgsmålstegn ved. Et sådant projekt kan jeg derfor ikke være involveret i. På den baggrund har jeg besluttet at trække mig helt ud af projektet, som dermed ikke bliver til noget i den beskrevne udformning,« siger Carsten Schürmann i en skriftlig meddelelse til Sermitsiaq.AG.
Pressemeddelelsen fra ITU, som Version2 citerede fra, er blevet slettet. En engelsk pressemeddelelse fra Concordium kan læses her.
Version2 følger op på mandag.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.