Lavere ram-priser trods Vista-boom

Vista ser ud til at sætte gang i salget af hukommelseschips, men trods den højere efterspørgsel ser priserne ud til at falde.

Minimumskravene til en pc, der skal køre Microsofts nye styresystem Windows Vista, ser allerede ud til at øge efterspørgslen på hukommelseschips, men alligevel er der udsigt til lavere priser, vurderer analytikere.

Microsoft har angivet 512 MB hukommelse som minimumskrav for at kunne køre Windows Vista. I Version2's test kørte styresystemet uden problemer på en test-pc med 1 GB hukommelse, men flere anbefaler 2 GB som idéelt til at køre styresystemet og nye applikationer som eksempelvis Office 2007.

Det er mere end det gennemsnitlige niveau for grundkonfigurationen for især nye pc'er i den billige ende af markedet solgt inden for de seneste par år. Når Windows Vista afløser Windows XP på nye pc'er solgt i løbet af 2007, vil det derfor formentligt føre til mindst en fordobling af minimumshukommelsen.

Markedet for DRAM-hukommelseschips ser imidlertid ikke ud til at blive udtømt lige foreløbig. Tværtimod er kapaciteten på vej op, så kunderne ligefrem kan forvente prisfald i år.

»DRAM-producenter skifter fra 80 nanometerproduktion til 70 nanometerproduktion, og det kan udvide produktionsmængden og betyde et prisfald,« siger analytiker Michael Hoosik Min fra Korea Investment and Securities til nyhedstjenesten VNUnet.

Pc-producenterne har købt stort ind i løbet af efteråret, hvor priserne var i bund. Alt efter pc-salgets udvikling i årets første måneder kan det derfor også tvinge DRAM-producenterne til at sænke prisen, hvis markedet viser sig at være mættet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jesper Stein Sandal

Så vidt jeg husker, drejer de sager sig om et priskartel i perioden 1999 til 2002, selvom flere af dem ikke er afsluttet endnu.

De sager har nok kun begrænset betydning for priserne lige nu. Til gengæld har efterspørgslen på NAND (flash) betydning for prisen på SDRAM, da flere producenter har konverteret produktionslinjer til NAND for at nyde godt af MP3-afspillere og digitalkameraer. At de så også bygger nye SDRAM-fabrikker, fordi indtjeningen på NAND er ved at falde, det er så bare med til at gøre det hele mere kompliceret.

-Jesper

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere