Lavabit-ejer: Sådan tvang NSA og FBI mig til at lukke e-mail-tjenesten

Den sikrede e-mail-tjeneste Lavabit blev lukket ned af ejeren selv, da FBI krævede krypteringsnøglerne udleveret. Nu fortæller han om forløbet og de hemmelige retssager.

I kølvandet på Edward Snowden-afsløringerne greb de amerikanske myndigheder ind mod e-mail-tjenesten Lavabit, som var blevet brugt af Snowden. Lavabit tilbød nemlig stærk kryptering, som i udgangspunktet gjorde det umuligt for myndighederne at læse med.

Men ejeren af Lavabit, Ladar Levison, ville ikke udlevere nøglerne til kundernes e-mails og forsøgte at tage kampen op juridisk uden held. I stedet valgte han at lukke tjenesten helt ned.

Nu fortæller han i et indlæg i avisen The Guardian for første gang mere detaljeret om, hvad der skete. Og i hans udlægning var det en højst ulige juridisk kamp, han kom ud i.

I første omgang blev han tvunget til at installere aflytningsudstyr, som kunne opsamle trafikken til og fra Lavabit-serveren. Men da FBI-agenterne også krævede, at han udleverede hovednøglen til krypteringen af indholdet på serveren, nægtede han, og sagen endte derfor ved en hemmelig domstol, som Ladar Levison ikke måtte fortælle om.

Læs også: Så hårdt kæmpede Snowdens e-mailudbyder mod myndighederne

Han kunne kun fortælle om sagen til advokater i forsøget på at finde en, der kunne forstå teknikken bag krypteringen af Lavabit, og han endte med at måtte repræsentere sig selv uden advokat, da han skulle møde op ved en domstol i Virginia, 1.600 kilometer fra hans hjem. Med så kort varsel kunne advokaten, han fandt, ikke nå at komme med.

Ud over krav om aflytning og udlevering af krypteringsnøgler blev Ladar Levison nu også præsenteret for ransagningskendelser, og hans forsøg på at appellere strandede, fordi han i sagen aldrig havde haft mulighed for at protestere over retskendelserne – og så vil appeldomstolen eller højesteret ikke tage sagen op.

Eneste mulighed ifølge Ladar Levison blev at lukke hele firmaet ned, for ellers ville amerikansk politi og efterretningsvæsen få fuld adgang til alle 400.000 kunders e-mails. Netop denne alt eller intet-adgang forsøgte han at gøre til omdrejningspunkt i den juridiske strid. På grund af krypteringen ville myndighederne skulle dekryptere al trafikken for at kunne finde data fra de personer, de var ude efter at overvåge. Men myndighederne mente, at så længe det blev foretaget af en maskine og ikke et menneske, var det inden for rammerne af reglerne om at gribe ind i meddelelseshemmeligheden. Og brugerne af Lavabit havde ingen juridisk grund til at forvente fuld beskyttelse mod, at andre kunne læse deres e-mails, lød konklusionen.

Læs også: Email-tjenesten Lavabit åbner kortvarigt trods kamp mod myndighederne

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Kenn Nielsen

han endte med at måtte repræsentere sig selv, uden advokat, da han skulle møde op i en domstol i Virginia, 1.600 kilometer fra hans hjem. Med så kort varsel kunne advokaten, han fandt, ikke nå at komme med.

Er jeg den eneste der tænker det kunne være 'lillefirma.dk' som skal forsvare sig mod en patent-troll EU-patentdomstol-style ?

K

 • 8
 • 7
#8 Andreas Bach Aaen

jeg tror desværre også at vi har konceptet hemmelige retssager herhjemme. Det er desværre sådan i Danmark, at de regeringsbærende partier ikke giver meget for retssikkerhed, mens oppositionen gør - i alt fald så længe de er i opposition. SUK. Og det til trods for at retsikkerhed ikke koster kroner og øre, så som skattelettelser eller borgerløn.

 • 11
 • 1
#9 Kjeld Flarup Christensen

Er der ikke en rimeligt standardiseret udvidelse til mail programmerne, som kan kryptere en meddelelse, ud fra en basal public private nøglesæt. Du lægger din egen public key ud på et directory på nettet. Folk som så vil sende noget til dig, kan hente din public key og sende en mail med en attachment. Modtageren installerer så et tilsvarende plugin der dekrypterer.

 • 0
 • 0
#10 Martin Kofoed

At den eneste måde at folk kan sikre deres private data er ved at have en privat server stående på egen husstand.

Ja, det er jo lige før, mit setup med en privat (som i: på adressen) server med VPN, mail, osv. går hen og bliver moderne igen ... :-)

Men det er jo kun en begrænset glæde. Hvis min ISP er ond, er der ikke så meget at stille op alligevel, selv om alle mine mails ligger et sikkert sted.

 • 2
 • 0
#12 Jimmy Selgen Nielsen

Men det er jo kun en begrænset glæde. Hvis min ISP er ond, er der ikke så meget at stille op alligevel, selv om alle mine mails ligger et sikkert sted.

Derudover er der jo mindst 2 parter til enhver email kommunikation, og du har ingen kontrol over hvor den anden part gemmer sine mails - og dermed er dine emails i teorien tilgængelige for "banditterne".

Hvis du vil være sikker så brug noget andet end email.

 • 1
 • 3
#16 Morten Hansen

og hans forsøg på at appellere strandede, fordi han i sagen aldrig havde haft mulighed for at protestere over retskendelserne – og så vil appeldomstolen eller højesteret ikke tage sagen op.

.. så har man også ligesom tabt på forhånd.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere