Langsomt internet i Danmark bremser firmaers vækst

23. december 2011 kl. 08:535
Sløve internetforbindelser mange steder i landet gør det svært for firmaer at udvide med for eksempel e-handel og få mere gang i forretningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Planerne om en digital satsning ligger måske klar i skuffen - men har man en virksomhed et sted i landet, der lider under langsomme internetforbindelser, kan infrastrukturen sætte en stopper for digital vækst.

For selvom Danmark har en stor udbredelse af internet generelt, er der også mange sorte huller, hvor internettet er for langsomt til seriøst virksomhedsbrug. Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Problematikken er velkendt i yderområder, hvor der er mange små virksomheder, fordi grundene er billigere. Internet og hurtige forbindelser er forudsætningen for at styrke de lokalområder«, siger politisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, til Politiken.

Forskere fra Copenhagen Business School har i en undersøgelse påvist en sammenhæng mellem digital udvikling i firmaer og væksten i forretningen.

»At virksomheder ikke kan få en ordentlig internetforbindelse, kan være alvorligt. Dermed går de glip af muligheden for at blive mere produktive via en digitalisering,« siger professor Anders Sørensen til Politiken.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. december 2011 kl. 21:43

I forhold til e-handel, så har jeg svært ved at se det store problem. Det er forholdsvis billigt at få sin egen server ved et professionelt hostingfirma, hvor man både får redundant fiberopkobling, brandsikring og 24/7 bemanding af serverrummet

4
27. december 2011 kl. 01:30

I forhold til e-handel, så har jeg svært ved at se det store problem.
Det er forholdsvis billigt at få sin egen server ved et professionelt hostingfirma, hvor man både får redundant fiberopkobling, brandsikring og 24/7 bemanding af serverrummet

Det har jeg ikke. Et firma, hvor e-handels løsningen skulle have en snabel ned i ERP systemet for at kunderne kunne se live data, som f.eks. lagerstatus.

Firmaet måtte flytte eller investere i en fiberforbindelse, da dette var den eneste mulighed. Det blev fiber, der kostede en mindre formue i oprettelse.

5
27. december 2011 kl. 11:58

Det er langt fra kun hosting vi taler om. Hosting vil mange nok vælge at få foretaget eksternt men i forbindelse med at vi benytter flere og flere services og clouad-baserede løsninger så betyder upload båndbredden også mere og mere.

Allerede idag betyder den meget for rigtig mange virksomheder - Webhuset som konstant skal uploade filer og data, reklamebureauet som sender billeder og tryksager i høj opløsning, software virksomheden der sender testversioner til kunderne osv. Dertil kommer alle de almindelige processor som afsendelse af email, IP telefoni, video telefoni, ekstern backup, synkronisering af systemer på tværs af adresser/afdelinger, e-commerce systemer med snablen i ERP osv.

Der er tusindevis af ting hvor en solid upload båndbredde har stor indflydelse - Ligeledes har det også stor betydning jo flere medarbejdere man er. At én person må nøjes med 2Mbit i upload er måske ikke så slemt i nogle situationer, men hvis du pludselig har 10 personer eller mere så giver det hurtigt problemer.

Alternativet er fiber men pga. teleselskabernes manglende interesse i at udbrede det og gøre det nemt tilgængeligt så er det stadigvæk en mulighed mange ikke har. Som virksomhed kan dog få det installeret men det er ofte behæftet med omkostninger målt i flere hundrede tusinder hvilket er urealistisk for langt de fleste danske virksomheder.

Det er ét svar på alle de problemer - Fuld udbredelse af fiber i HELE landet og direkte til døren. Det er en ambition som mange andre lande for længst har påtaget sig og er i fuld gang med, mens vi i Danmark halter håbløst bagefter.

Det er svært ikke at blive misundelig når man kigger på Sverige hvor jeg kan får en 150-250Mbit forbindelse leveret for 249 kr i måneden, hvor jeg herhjemme får en sølle 20/2 leveret til samme pris.

2
26. december 2011 kl. 04:02

Det fordre at man kører at sit IT i skyen/server hosting, som VOIP PBX, Mail fx. Exhange, Intranet, VPN og Processtyring og overvågning, ERP og sikkert meget andet på en server ude i verden. Men jeg forstiller mig at video konference vil blive svært med langsomme linjer, og så vidt jeg ved, er det et af de store fremskridt verden står over for.

Står man over for ekspansion, er det let bygge til et andet sted eller et andet land med gode kommunikations linjer, medens det gør det svært uden.

Du skal ikke være et ret stort firma før disse ønsker er interessante.

Personligt vil jeg gerne have mine ting bag min egen firewall. Jeg vil ikke lægge alle æg i samme kurv, så backup vil jeg gerne have flere steder, også eksternt og ikke hos samme hosting firma.

Nu er der så mange forskellige typer firmaer med forskelligt IT behov, men ligemeget det, er der mange steder du ikke kan få andet end en ADSL forbindelse eller en trådløs som Wimax, 3G o.lign og der skal ikke meget til for du vokser fra den selvom du kører det hele på et serverhotel.

Men man kan jo sige som nogen ISP'er og såkaldte teleanalytikere, at folk må flytte hen hvor den højere service er. Men det er tit svært når man har haft sin produktion et sted i måske 50-100år.

Personlig ville jeg kunne klare mig med en hosted server, men jeg støder på kunder hvor det ikke er muligt, og man lever med dårlige forbindelser.

Jeg kender et eksempel hvor vedkommende firma kun kunne få en rimelig trådløs forbindelse og e-shop var hosted. Problemet var bare at var der meget støj i luften kunne vedkommende ikke passe sin e-shop. Udover det klagede min kunde over at det kørte meget langsomt.

Dem der ikke ser et problem er som regel dem som ikke har det.

3
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den man, 12/26/2011 - 08:18

For mig at se ændre det ikke på trafikken om det bliver hostet in-house eller ved hosting. Datamængden er vel nogenlunde den samme (på nær e-handel, som jo nok ikke taler så meget tilbage til firmaet), når data skal fra den eksterne server til de lokale klienter.

Jeg vil nok foretrække ekstern hosting, men med fuld kontrol over serveren. Mest af hensyn til professionelt hosting: redundante forbindelser (og nej en ekstra LTE stik er ikke svaret ;-)), UPS/generator, sikrede faciliteter osv.