Langsom softwareudvikling og dyre licensaftaler: It-gigant får kras kritik

16. september 2022 kl. 09:303
Autodesk
Illustration: Pressefoto/Autodesk.
»Autodesk har over de sidste 20 år opnået en nærmest defacto monopolstilling i mange lande. En sådan særstilling kræver imidlertid, at softwareudbyderen løbende udvikler softwaren, så den er tidssvarende. Dette er ikke sket,« lyder det fra brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Utilstrækkelig softwareudvikling og ugunstige licensaftaler får fire nordiske brancheorganisationer indenfor arkitektverdenen til at skrive et åbent brev til adm. direktør i den amerikanske softwarevirksomhed Autodesk, Andrew Anagnost, som står bag programmet Autodesk Revit, der er et af de mest brugte 3D-programmer blandt arkitekter.

Det skriver Digi.no på baggrund af det åbne brev fra brancheorganisationerne Danske Arkitektvirksomheder, Arkitektbedriftene i Norge, Association of Finnish Architects' Offices og Samark – Association of Icelandic Architecture Firms. De fire organisationer repræsenterer til sammen 14.000 arkitekter, og brevet har i skrivende stund fået 120 underskrifter internationale arkitektfirmaer.

Læs også: Vestagers kæmpebøde til Google holder i EU-Retten

»Gennem sin langsomme softwareudvikling og de forretningsmodeller, der er påtvunget kunderne, er det klart, at handlingerne til dato ikke har været nær nok,« skriver underskriverne i brevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Autodesk har i et tidligere åbent brev for to år siden fået lignende kritik.

»I identificerede problemer, som vi skal tage til os, og som fremhæver, hvor vi er kommet til kort. Og selvom vi ikke er enige i alt i brevet, er vi forpligtet til at lytte,« skrev Autodesk dengang.

Læs også: Sygefravær lå frit tilgængeligt: 8.000 DSB-ansattes personlige oplysninger lækket

»Autodesk har over de sidste 20 år opnået en nærmest defacto monopolstilling i mange lande. En sådan særstilling kræver imidlertid, at softwareudbyderen løbende udvikler softwaren, så den er tidssvarende. Dette er ikke sket. Til gengæld er udgifterne til softwaren eksploderet, og så har overgangen fra køb af licenser til deres nye abonnementssystem kun gjort det hele endnu mere administrationstungt,« lyder det fra Danske Arkitektvirksomheder i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Danskerne giver forsikring mod cyberangreb den kolde skulder

Norske Christian Hofmeier, der er uddannet arkitekt og kvalitetsrådgiver i Arkitektbedriftene i Norge, uddyber kritikken af den utilstrækkelige softwareudvikling.

»Den norske byggebranche er en af ​​de mest digitaliserede i verden. Samtidig har vi et stykke vej igen for at etablere gode digitale arbejdsprocesser. For at opnå dette har vi brug for næste generations software, som i langt højere grad udnytter kapaciteten i moderne hardware. Det skal blive meget nemmere at etablere, kvalitetssikre og udveksle information og geometri mellem forskellige aktører i branchen, og vi har brug for softwaren til at løse flere problemer ud af boksen, uden at skulle udvikle dyre tillægspakker,« siger Christian Hofmeier til Digi.no.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. september 2022 kl. 21:57

Et mere fundamentalt problem er de tilhørende filformater: Som skatteborgere investerer vi årligt adskillige milliarder i bygningsstrukturer med designlevetider på ~100 år samtidig med at vi accepterer at al designinformation er låst inde i obskure, mere eller mindre lukkede filformater defineret af Autodesk og hovedkonkurrenten Bentley. De offentlige bygherrer burde gå sammen og insistere på standardiserede filformater - helst på tværs af landegrænser. Så ville man - ud over den langsigtede rådighed over egne data - have en radikalt forbedret forhandlingssituation overfor Autodesk og andre.

2
17. september 2022 kl. 16:54

Hmm ... hvornår skal man smide sin computer og eller iphone ud af vinduet ... ?!? jeg mener det selvføjelig ikke helt - men hvem / eller vad kan skal man man stole på fremover ....... Bedste hilsner Erling

1
16. september 2022 kl. 10:14

Defacto monopol kan opnås på mange måder... hvis det er kunderne som ikke køber andet "fordi det er det vi altid har gjort" så er det for stor del kundernes egen fejl at de ligger som de har redt.

Hvis modargumentet så er "at det er det bedste på markedet så derfor køber vi det" så er der jo ikke rigtigt noget at klage over.

Det vil være godt at vide hvordan Autodesk har opnået dette defacto monopol...