Lande vil fortsætte masseovervågning - stik mod EU-Domstolens intention

Illustration: ninescene/Bigstock
EU-domstolen kræver, at medlemslandene begrænser masseovervågningen af borgerne, men et lækket forslag viser, at det er minimalt, hvor meget landene har tænkt sig at skrue ned.

Selvom to EU-domme har afgjort, at logningsreglerne for tele- og internetudbyderne bryder borgernes grundlæggende rettigheder, så forsøger landende at ændre reglerne så lidt som muligt.

Det er lækkede papirer fra EU, der viser, at landene har en lang række betænkninger, inden de er klar til at begrænse overvågningen.

Dokumenterne fra EUs ministerråd er lækket af Statewatch, der også har lavet en opsummering af landendes svar.

Argumenterne for overvågning er helt klassiske. Det er for at hjælpe med at sikre den offentlige og nationale sikkerhed samt at gøre jobbet lettere for politi og efterretningstjenester, anfører medlemslandene og Europol.

Dokumenterne er fra september og er et direkte svar på, hvad landene tænker om EU-domstolens afgørelser om at begrænse overvågningen af borgerne.

Små undtagelser kan være et smuthul

De mindre ændringer, der dog står i papirerne, handler om at undtage specifikke datakategorier, der dog ikke er bestemt endnu, skriver Information.

Det primære problem for EU-landene er begrænsningen i, at domstolen konkret sagde, at udbyderne ikke måtte overvåge alle. Derfor bliver der leget med tanken om at lave ganske små undtagelser - fx at holde op med at logge fastnetopkald, men stadig tracke alt fra mobiltelefoner.

Læs også: Sådan vil regeringen lade myndigheder analysere borgerdata i smug

Den seneste EU-dom pålægger medlemslandene at indskrænke masseovervågningen, men det lægger det lækkede forslag altså op til, at landene danser let og elegant forbi.

»Det var simpelthen ikke det, EU-domstolen havde i tankerne, da den skrev præmisserne i Tele2-dommen. Det var en faktisk og reel begrænsning af den personkreds, der er omfattet af logningspligten,« siger Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, til Information.

Lytter ikke til EU

Det er ikke første gang, at medlemslandene prøver at løbe om hjørner med EUs generelle intentioner om at minimere overvågningen af EU-borgere.

Version2 kunne i sidste uge fortælle, at den kommende danske persondatalov også bliver implementeret stik mod EUs udmelding.

I den forbindelse gjaldt det implementeringen af GDPR, der har til hensigt at beskytte borgernes persondata, men i den danske implementering fører til, at myndighederne kan samkøre og overvåge flere offentlige registre - og danskerne får intet at vide om det.

Samtidigt ville det kunne ske uden folketingets indblanding, da det blot ville kræve, at justits- og ressortminister blev enige om, at registre skulle kunne samkøres.

»Privatlivets beskyttelse er en grundrettighed og en del af grundloven. Så det kræver lovhjemmel at krænke den, og det er noget, vi som samfund beslutter. Vi har folkevalgte politikere, som forhandler og har diskussioner om, hvor grænsen går,« sagde Catrine Søndergaard Byrne, partner i Labora Legal og en del af tænketanken DataEthics, i sidste uge til Version2, og understregede:

»Det er fuldstændig modsat af, hvad der her foreslås, hvor en enkelt minister ensidigt bestemmer, hvornår privatlivet må krænkes.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere