Læserne mener: Sådan forhindrer vi nye sager om mobiltelefoner i fængslerne

Illustration: leowolfert/Bigstock
Bidrag til debatten om, hvordan man kan forhindre indsatte i de danske fængsler i at benytte mobiltelefoner – Ingeniørens læsere mener ikke det er vanskeligt.

Alene forrige år blev der beslaglagt 1.921 mobiltelefoner i de danske fængsler – en stigning på 14 procent i forhold til 2013. Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen.

En tendens som kriminalforsorgens sikkerhedschef, Michael Gjørup, over for Politiken kalder for et »stigende og stort problem.«

Det kan imidlertid undre, at der ikke for længst er fundet en teknologisk løsning på problemet. I hvert fald havde Ingeniørens læsere ikke noget problem med at finde på forslag, da de blev spurgt: »Hvad kan man gøre for at forhindre mobilsignal i fængslerne?«

Byg fængslerne som et faraday-bur

Christian Hansen foreslår ganske enkelt at indsvøbe hele fængslet i et metalnet, der »fungerer som et faraday-bur. Lidt drastisk måske, men det vil da virke.«

En løsning som Bent Løschenkohl imidlertid tvivler på ville fungere.
»Vores elevator er beklædt med metalplader på alle flader, alligevel fungere mobiltelefonen perfekt,« skriver han.

Morten Thomassen fortæller, at han som rådgiver i byggebranchen flere gange været ude for, at der i moderne byggeri har været behov for at investere i signalforstærkning for at opnå mobilsignal fordi betonelementer og moderne vinduer belagt med metaloxid er svære at gennemtrænge for mobilsignaler.

»Så løsningen må vel ligge lige for … mal hver celle med strålestandsende maling og sæt moderne metalbelagte ruder i vinduerne,« foreslår han.

Hvortil Mogens Hansen tørt bemærker: »Hvorefter fangen blot åbner vinduet, og så er virkningen væk.«

Skal der være terningezoner omkring fængsler?

Søren Nielsen mener, at løsningen kan være at opsætte mobilalarmer i eller ved cellerne – af samme type der blandt andet benyttes til afsløring af mobiler i retssale.

»Sådan en alarm bipper ved mobilsignal, og kan i øvrigt give alarm ved alle frekvenser, og følsomheden kan justeres. Hvis den monteres i selve cellen, så bliver personalets mobiler ikke fanget, når de går forbi på gangene,« lyder hans forslag.

Jesper Ørsted synes i stedet, at der skal indgås en aftale med de fire mobilnetværk i Danmark, TDC, Telenor, Telia og 3, om femtoceller i fængslerne.

»De bruges til at intercepte alle opkald, men det vil kræve en et særligt SIM-kort, som gør, at alle andre SIM-kort bliver afvist. Så kan fængselspersonalet bruge mobiltelefoner med det særlige SIM-kort, og hvis der er naboer, der får problemer pga. netværket, så får de også de særlige SIM-kort.«

Ifølge Glenn Møller-Holst dukker problemstillingen omkring mobiletelefoner i fængsler udelukkende op på grund af manglende sikkerhedsomhu. Han er af den holdning, at myndighederne i Danmark og EU, da digital mobilkommunikation blev tilladt, burde have krævet en mængde myndighedsovervågede terningezoner.

»Når en mobilenhed/uregistreret femtocelle/mobilmast-funktion dukker op inden for disse myndighedsovervågede terningezoner, skal kommunikationen for eksempel stoppes, kun tillade visse services, indskrænke internetadgang og eventuelt overvåge og alarmere rette myndighed,« skriver han.

Efterretningstjenesten lytter allerede med

Ingeniøren-blogger Peter Mærsk-Møller foreslår, at der benyttes forward link timing, som han beskriver som en velkendt teknologi understøttet af basestationsleverandørerne, der bruges til at lokalisere mobiltelefoner.

»Nøjagtigheden kan øges med en ekstra basestation nær lokaliteten, her fængsel … noget som efterretningstjenester i mange sammenhænge verden over er meget glade for. Ønskede man at forhindre opkald fra fængsler, kunne man derfor blot gøre det strafbart for mobilselskaberne at videreformidle telefonsamtaler inden for et fængsels område,« skriver han.

At det ikke er tilfældet i dag, mener han, kan skyldes inkompetence hos politi/efterretningstjeneste eller måske, mere sandsynligt, at efterretningstjenesten allerede lytter med.

»Der er jo velkendte teknologier og metoder til at identificere alle samtaler, der foretages mellem et fængsel og omverden eller inden for fængslet, og disse er supporteret af leverandører af mobilbasestationer. Politiet må i princippet ikke lytte med på en samtale mellem advokat og dennes klient, men omvendt, klienten må jo ikke have en mobil i fængslet,« lyder det fra Peter Mærsk-Møller.

Johnny Olesen er helt med på den løsning, og forslår at kombinere den med et Distributed Antenna System, som benyttes af alle fire mobilnetværk.

»Så kobler alle telefoner på fængslets DAS og teleselskaberne kan blokere alle opkald foretaget inden for fængslet med mindre de er på en godkendt liste. Og fordi kriminelle også er opfindsomme, så kan man sætte nogle jammere op, som blokerer 2,4 og 5 GHz, så Wi-Fi ikke kan benyttes,« forslår han.

Stop våbenkapløbet

De mange kreative forslag fra læserne er ved at udvikle sig til et rent våbenkapløb, mener imidlertid Erik Jensen.

Hvis mobilnettet ikke kan bruges, så bruger fangerne blot WiFi. Hvis der jammes eller indrettes faraday-bur, bliver der blot kommunikeret på andre frekvenser eller med lys- eller lydbølger. Slukkes der for strømmen, så råbes der blot ud af vinduet, smugles noter ind og ud - brevduer er også en mulighed, konstaterer Erik Jensen.

»Accepter, som med alt andet, at informationer bliver delt, og at man ikke kan stole på dem. Indret i stedet efterforskningen, så den tager højde for at man ikke kan stole på noget … gør efterforskningen hurtigere, så tiden hvor der kan deles informationer mindskes. Det er utopi at tro, at man kan varetægtsfængsle folk i flere år, uden at de har mulighed for at kommunikere med omgivelserne,« lyder opsangen.

Bidrag meget gerne herunder til debatten om, hvordan man kan forhindre indsatte i danske fængsler i at benytte mobiltelefoner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
René Nielsen

Må jeg foreslå en løsning som som koster en brøkdel at de store ingeniørbedrifter som artiklen omtaler. Det kaldes på amerikansk en ”Stingray” eller en IMSI catcher – sådan en fætter koster måske USD 80K-100K –jf. https://theintercept.com/surveillance-catalogue/ men så kan den også automatisk aflytte og overvåge optil 10.000 mobiltelefoner af gangen.

Måske trykker min sølvpapirhat, men jeg tror at man allerede har sådan udstyr igang i de fængsler der huser terrormistænkte og at det er hovedårsagen til at man ikke allerede lovgivningsmæssig har lavet en lov pålægger teleselskaberne at ”droppe” forbindelser fra fængsler.

I modsætning til lovforslaget om sessionslogning vil en sådan lov rent faktisk virke. Vi taler vel om højest 6-8 master pr fængsel som automatisk skal trianguler positionen på telefonen og er du indenfor en radius af 200 meter fra fængslet ... så får du ingen forbindelse.

Michael Hansen

Istedet for at se på en masse dyre løsninger der måske, måske ikke virker, kunne man jo også gå den anden vej.

Gør det istedet lettere for de indsatte at kommunikere med omverden, sæt flere fastnet telefoner op, giv f.eks de indsatte mulighed for en trådløs DECT telefon, etabler wifi.

Vi skal jo huske på de indsatte skal ud i den virkelige verden senere, så ser jeg sgu hellere at de kan holde kontakten med familien, videreuddanne sig online, følge med i nyhederne, det kunne jo sagtens kombineres med opdragelse, så hvis du opfører dig ordentligt, kan du få adgang til en DECT telefon/wifi, gør du ikke bliver de privilegier fjernet.

Selvom jeg er imod overvågning er det jo folk der har lavet noget forkert, så der vil det give god mening at det bliver totalt overvåget, og kombineret med langt hårdere/længere straf hvis man kontakter vidner/ofre kunne det jo måske virke, måske vil det ikke, jeg ved det ærligt talt ikke.

Men at totalt isolere de indsatte tror jeg hvertfald ikke på personligt på som holdbar løsning, hvis det kun er for at forhindre nogle få % af de indsatte kunne de jo evt. bygge nogle få celler om til at fungere som et faraday bur.

Knud Larsen

Er det ikke bare en ligegyldig debat?
Hvis man ville hindre det, kan det lade sig gøre.
Nogen mener åbenbart ikke det skal hindres.
Der er vel også stor forskel på indsattes behov og tendens til at deltage i ny kriminalitet.
62 % vender trods alt ikke tilbage i kriminalitet.
Sessionslogningen har jo i øvrigt nærmest kriminaliseret os alle.

Mikael Nielsen

Absolut simpleste metode er at hvis man opdages med en ulovlig mobiltelefon frmetager en Ca 1.5 meter lang antenne. Trækker bukser ned på den pågældende og gir ham et rap lige under balderne per minut talt, kilobyte downloadet eller SMS sendt.... Man kunne hvis man ikke bryder sig om den form for corrective measures jo indføre fremadrettet videoovervågning, eller blot lægge resten af straffen i isolation og uden besøg. ...

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017