Læserarrangement: Vær med til at støve 25 år gammel computerkrig af

I starten af 80'erne stod Poul-Henning Kamp og Rolf Ask Clausen i hver deres ringhjørne af Danmark med henholdsvis Sinclair- og Commodore-logoerne på boksehandskerne. Kom og hør den underholdende historie live den 19. marts.

I samarbejde med Datahistorisk Forening arrangerer Version2 et underholdende læserarrangement med open source-udvikler og blogger Poul-Henning Kamp og redaktionschef Rolf Ask Clausen under titlen:

"Da mikrocomputerne brød lydmuren i Danmark - dengang Sinclair og Commodore skabte grundlaget for en hel generation it-professionelle"

Tilbage i begyndelsen af 80'erne skete der ting og sager på computerfronten, ikke mindst i Danmark, hvor de to herrer, der blandt andet senere er kendt her på Version2, duellerede intenst i kampen om at vinde markedet for den nyeste banebrydende computer.

Først for nyligt fandt Poul-Henning Kamp og Rolf Ask Clausen ud af, at de havde hinanden som rivaler, da de dengang gjorde alt, hvad de kunne for at introducere de nye computere og feje konkurrenten af banen.

Den 19. marts fra klokken 19 til 22 underholder de med deres anekdoter fra kappestriden på Ingeniørhøjskolen, Lautrupvang 15, 2750 Ballerup

Tilmeld dig arrangementet ved at skrive en mail til community@version2.dk. Deltagelse er gratis.

Sidste frist for tilmelding er mandag den 9. marts kl. 15.

Rolf Ask Clausen har skrevet fire artikler om Sinclair-historien. Du kan finde dem under denne artikel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

Vi er ikke helt gearet til at modtage bunker af donationer på selve denne aften, men hvis nogen af jer ligger inden med ting fra denne periode, må I meget gerne tage fat I os så vi kan aftale aflevering/afhentning.

Blandt (mange) andre ting vi savner i samlingen:

Effekter vedrørende PolyDATA, NASCOM-1 & 2, PolyPascal mv.

Effekter vedrørende Jan Soelbergs firma Circuit Design.

Danske applikationer og spil til Commodore, Sinclair og andre "mikrocomputere", f.eks bogholderisystemer mv.

Specielle computere fra perioden osv.

Vi ses!

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#6 Vagn Hansen

jeg startede som pc-forhandler i 1980 med salg af mikrodatamater (cpm) mps 3000 fra HH-electronic. Dernæst blev jeg Olivetti forhandler i 1981 og solgte klassikeren M24 og den bærbare computer M21. Vores finansprogram blev først skrevet til cpm, og derefter oversat til poly-pascal. Programmer på en diskette og data på en anden. Finans86 hed programmet. Vi ville være lidt forud for vor tid. jeg har 2 stk M24 og 2 stk M21 gemt, samt 1 stk IBM bærbar pc. Jeg har også gemt et par 5mb shugart harddiske. 300 msek harddisk. De var voldsomt store. Der kunne være 15 360 disketter på sådan en, og hvem havde dog brug for så meget plads. Jeg har muligvis en del dokumentation gemt inkl div. programmer, men kun til Pc. Commodore, zx og apple var bandlyst hos os. De måtte ikke komme ind i værkstedet. m.v.h. vagn

 • 0
 • 0
#7 Rasmus Nielsen

Ægte nostalgi. Jeg prøvede at søge efter information om min første computer og faldt over denne Hall of Fame med de kære gamle maskiner:

http://www.gondolin.org.uk/hchof/hchof.php

Min Lynx blev iøvrigt leveret tilbage pga. et generelt problem med printerporten i serien. Firmaet gik vist konkurs. En skam, for så vidt jeg husker, var der tale om en glimrende og på flere måder nyskabende maskine. Måske var jeg bare nem at imponere da jeg var ca. 10 år gammel :-).

 • 0
 • 0
#9 Erik Martino Hansen

Jeg kan huske en af de sjovere indlæg i 64'er/Spectrum krigen dengang var en spalte i bladet COMputer, hvor man prøvede at finde ud af nyttige ting man kunne bruge en Spectrum til. Ud over de forudsigelige som fx dørstopper, var der også en der havde fundet ud af at man kunne lave fantastiske bademåtter af de viskelædder agtige tasteturer fra en Spectrum.

 • 0
 • 0
#12 Rolf Ask Clausen

... nej, hvad jeg har fundet får I ikke at vide før på den aften. Kan dog love, at jeg kan vise nogle teknologiske dimser, meget få af jer har haft mulighed for at røre ved nogensinde!

Og der er vist nok stadig plads til et par stykker mere. Skynd jer at få sendt den tilmeldingsmail!

/Rolf

 • 0
 • 0
#13 Rolf Ask Clausen

Kære alle,

Tak for en utrolig sjov aften torsdag d. 19. marts med mange gamle venner og tidligere konkurrenter.

Det var samtidig en fin anledning til at støve historier og hardware af. Niveauet var imponerende højt, for eksempel hos dem, der næsten kunne boot-sekvensen i en ZX81 udenad.

Som en lille opfølgning har det vist sig ret vanskeligt at få liv nogle af de gamle sager, jeg havde med i papkassen. Nu er jeg sikker på, at TV-signalet fungerer, så jeg er nok nødt til at komme længere ned i clock-generatoren på maskinerne. Opfølgning kommer snarest.

Mange hilsner Rolf Ask Clausen

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere