Læren fra Lemvig: Dansk telenet ikke godt nok til telemedicin

10. december 2013 kl. 06:2967
Læren fra Lemvig: Dansk telenet ikke godt nok til telemedicin
Illustration: Geodatastyrelsen.
Teleselskaberne bør levere mobilt bredbånd, der kan bruges til video i hele Lemvig Kommune, mener it-chefen. I dag er der beboede områder helt uden dækning, og derfor blev et projekt med genoptræning via video droppet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En tablet med mobilt internet skulle udleveres til 16 KOL-patienter, og så kunne de klare et genoptræningsforløb via videovejledning fra en fysioterapeut i stedet for at skulle møde op til gentræning eller have besøg.

Men pilotprojektet i tre vestjyske kommuner blev droppet, fordi mobildatanettet mange steder i kommunen ikke er hurtigt nok til, at man kan få brugbar video igennem, fortalte Lemvig Kommunes it-chef til KIT-magasinet, som bliver udgivet af foreningen af kommunale it-chefer.

Da Version2 skrev historien, førte det dog til en heftig debat om den forklaring. Der er udmærket dækning i hele kommunen, hvis man tager alle teleselskaber med ind i ligningen, lød et argument fra en lokalkendt.

Hos Lemvig Kommune holder it-chef Thomas Hyldgaard dog fast i, at mobildækningen var for ringe til formålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi bruger selv TDC, som har den bedste dækning, og der er udfordringer, lige meget hvor man kommer i kommunen. For eksempel i et område med mange sommerhuse og et område med et plejehjem. Vi ved, at der er store huller derude,« siger Thomas Hyldgaard til Version2.

Hvis I bruger flere teleselskaber og flere SIM-kort, kan I vel få en bedre dækning?

»Problemet er, at der ikke findes iPads eller andre tablets med plads til flere SIM-kort.«

Men I kan jo teste først på stedet, hvilket selskab der har den bedste dækning?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ja, det kan man, men det bliver en masse bureaukrati for at få mobildækning. Hvor mange SIM-kort skal man så have? Desuden er vi underlagt indkøbsaftaler, så vi kan faktisk ikke tegne aftaler med andre end TDC, som vandt et miniudbud,« siger Thomas Hyldgaard.

Spørgsmålet er også, hvor meget båndbredde der er brug for, før man har en brugbar videoforbindelse via mobildatanettet. Det er ikke godt nok med et stærkt pixeleret billede, forklarer it-chefen.

»Man kan måske nørde sig frem til en løsning og få forbindelse, og leverandøren siger, at man sagtens kan bruge en 512 kilobyte-forbindelse, fordi billedkvaliteten så skalerer derefter. Men spørger du fysioterapeuterne, er en lav opløsning ikke godt nok. De skal for eksempel kunne måle vinkler på patienternes ben for at se, hvor meget de kan bøjes. Mange kender nok nedskalering af billedet fra Netflix - når man er nede i lave hastigheder, så kan man måske lige se, at det er en tegnefilm, men man kan ikke se bolden, der flyver rundt,« siger Thomas Hyldgaard.

Pilotprojektet om videokontakt mellem fysioterapeuterne og de 16 KOL-patienter blev til i en tværkommunal styregruppe, hvor Thomas Hyldgaard ikke var med. Han kender derfor ikke proceduren i detaljer, da Version2 spørger, hvorfor man ikke først tjekkede, om det var teknisk muligt at bruge mobilnettet til video overalt i de tre landkommuner. Den endelige tekniske udformning var ikke besluttet, da man valgte at stoppe projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har taget det udgangspunkt, at selvfølgelig er der brugbar mobildækning i kommunerne, uden at vide det. Men det er jo også netop et pilotprojekt, hvor man går i gang med noget, der kan lade sig gøre på papiret, og så får nogle erfaringer,« siger han.

Og selvom det ville være muligt at få forbindelse hos nogle af patienterne, var det rigtigt at droppe hele projektet, vurderer han.

»Det skal ikke være folks adresse, men deres behov, som vi visiterer efter (tildeler hjælp, red.). Vi skal have et produkt, der virker både midt i Lemvig og 700 meter ude ad en grusvej. Faktisk er det måske netop hos dem, der bor ved grusvejen, at det giver mest mening at bruge telemedicin,« siger han.

Er det rimeligt at forvente, at man kan få mobil bredbåndsdækning god nok til video-konsultation i høj kvalitet overalt i en landkommune?

»Vi forventer ikke høj videokvalitet, bare en brugbar kvalitet, men ja, det mener jeg. Man skal også kunne forvente at kunne få et alternativ til mobilt bredbånd, med fiber eller en hurtig kobberforbindelse. Men nogle områder bliver bare efterladt, fordi markedskræfterne ikke selv løfter opgaven. Vestjylland er ikke et attraktivt sted at placere hverken master eller fiberforbindelser,« siger Thomas Hyldgaard.

Han peger på, at der nogle steder i Lemvig Kommune ikke er god nok dækning til at tale i mobiltelefon indendørs, ligesom der nogle steder ikke er mobilt bredbånd udendørs heller. På et plejehjem har kommunen været nødt til at købe ekstra udstyr fra TDC til at sikre mobildækning indendørs, så personalet og beboerne kan bruge deres mobiltelefoner.

»Vi sidder nu og indfører obligatorisk selvbetjening på mange områder, men vi har virksomheder i kommunen, som slet ikke kan få en internetforbindelse. De må søge om fritagelse, og det har vi givet til nogle virksomheder nu,« siger Thomas Hyldgaard.

Han mener, at der er brug for en national indsats, så det ikke er overladt til de enkelte kommuner.

»Regeringen bør sætte det på niveau med kloak, vand og el, så der bliver en forsyningspligt for internet til alle. Jeg er helt med på, at der kan være noget brugerbetaling, men så kan man for eksempel lave fradrag for at få lagt fiber ind, ligesom vi har håndværkerfradrag i dag,« siger it-chefen.

Kunne han bestemme, blev der sat nogle milliarder af til at sikre, at alle danskere kunne få en brugbar internetforbindelse.

»Politikerne skal kigge på teleforliget fra 1999 og få det skrottet. Og så må de spørge sig selv, om Danmark skal på verdenskortet. Så skal vi have nogle internetforbindelser, der kan bruges til noget. Jeg har hørt, at det vil koste 10 milliarder kroner at sørge for hurtigt internet til alle danskere. Så kunne man måske finde de penge i stedet for at bruge 28 milliarder på togfonden og bygge en ny Vejlefjordbro,« siger Thomas Hyldgaard.

Opdateret: Det fremgik tidligere, at der var valgt iPads til forsøget, men valg af hardware var ikke besluttet, da man valgte at stoppe pilotprojektet. Det fremgik også, at de 16 patienter var fundet, og at adresserne ikke kunne udleveres, men testpatienterne var ikke udpeget.

67 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
70
19. december 2013 kl. 09:39

Det væsentlige i det her er ikke teknologien, men at ældre borgere skal have adgang til professionel og kvalitetsmæssigt godt genoptræning i eget hjem.. Det kan sagtens lade sig gøre - men teleselskaberne sparer på nettet - kommer der andre muligheder!

http://youtu.be/CTMrVze8d0s

69
11. december 2013 kl. 19:47

En almindelig kobberforbindelse på 512/256 kbit burde være rigeligt. Første fejl er at basere sådan noget på trådløs data. Anden fejl er at anvende tablets, dyrere og dårligere løsning skal man lede længe efter. Især hvis Apple's produkter var i kikkerten.

En Raspberry Pi med video modul, hdmi kabel til fjernsynet og et trådløst mediecenter tastatur. Samt en skræddersyet distribution til telemedicin, så enkel brugerflade som muligt. Tænk Raspbmc men med telemedicn i stedet for tv. Så ville det køre nemt hurtigt og billigt. Har brugeren ikke tv med hdmi, så er der også en kompositudgang på Raspberry Pi'en. Så der er ingen grund til at det hele med rigeligt lange kabler fylder mere end en skoæske. Telemedicin bør på klient siden være så simpelt som muligt.

68
11. december 2013 kl. 08:57

Som del af forarbejdet skal man selvfølgelig også slå op på mastedatabasen.dk, indtaste slutbrugerens adresse, og finde nærmeste TDC mobilmast - det er "point and click". De snedige IT-folk kan også selv hive alle data ud af mastedatabasen.dk og automatisere det med deres egen tjeneste.

60
11. december 2013 kl. 00:09

Når Mogens siger at det er nemt at leve op til dækningskravene og han påstår at man kan dække en stor del af landet ved hjælp af nogle få byer så syntes jeg at man skal se på listen af det 192 byer hvor Telia/Telenor i dag har 4G/LTE dækning og så kan folk selv vurdere om den liste der indeholder byer der har 75% af befolkningen (svarend til 4 millioner danskere) kun indeholder store byer:

Aabenraa, Aabybro, Aalborg, Aarhus, Aars, Albertslund, Assens, Avedøre Holme, Bagsværd, Ballerup, Beder, Bellinge, Billund, Birkerød, Bjerringbro, Borup, Bramming, Brande, Brøndby, Brønderslev, Brønshøj, Brørup, Buddinge, Børkop, Charlottenlund, Dragør, Ebeltoft, Esbjerg, Espergærde, Farum, Fensmark, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Frederiksværk, Faaborg, Galten-Skovby, Gentofte, Gilleleje, Give, Gladsaxe, Glostrup, Grenaa, Greve, Grindsted, Gråsten, Haderslev, Hadsten, Hadsund, Hammel, Harrestrup, Haslev, Hedehusene, Hedehusene-Fløng, Hedensted-Løsning, Hellebæk, Hellerup, Helsinge, Helsingør, Herlev, Herning, Herstedvester, Hillerød, Hinnerup, Hirtshals, Hjortekjær, Hjørring, Hobro, Holbæk, Holstebro, Holte, Hornbæk-Dronningmølle, Hornslet, Horsens, Humlebæk, Hundested, Hundige, Hvidovre, Høng, Hørning, Hørsholm, Ikast, Ishøj, Jyderup, Jyllinge, Jægerspris, Kalundborg, Kastrup, Kerteminde, Kirke Værløse, Kjellerup, Klampenborg, Klarup, Kokkedal, Kolding, Kongens Lyngby, Korsør, København, Køge, Lemvig, Lillerød, Lundtofte, Lynge, Lystrup, Løgstør, Løgten-Skødstrup, Maribo, Middelfart, Munkebo, Mørkhøj, Måløv, Mårslet, Nakskov, Nibe, Nivå, Nordborg, Nyborg, Nykøbing F, Nykøbing M, Nykøbing S, Nærum, Næstved, Odder, Odense, Ordrup, Otterup, Padborg, Randers, Ribe, Ringe, Ringkøbing, Ringsted, Roskilde, Rudkøbing, Ry, Rødekro, Rødovre, Rønne, Sakskøbing, Silkeborg, Skagen, Skanderborg, Skive, Skjern, Skovlunde, Skovshoved, Skælskør, Slagelse, Slangerup, Smørumnedre, Solrød Strand, Sorgenfri, Sorø, Strib, Struer, Støvring, Sunds, Svendborg, Svenstrup, Svogerslev, Sæby, Søborg, Søllerød, Sønderborg, Tarm, Thisted, Trørød, Tune, Tønder, Taarbæk, Tårnby, Taastrup, Valby, Vallensbæk, Vamdrup, Vangede, Vanløse, Varde, Vedbæk, Vejen, Vejle, Viborg, Viby S, Videbæk, Virum, Vodskov, Vojens, Vordingborg, Værløse, Ølstykke-Stenløse.

53
10. december 2013 kl. 18:05

Lidt mere faktisk fakta fra Lemvig ville være klædeligt...

Hvilken tablet løsning ? Hvilken mobil løsning ? Hvilket video encoding og hvilken streaming server ?

Hvem var leverandøren der var overbevist om at 512 kb forbindelse var rigeligt ?

Hvem var den dybt kompetente projektleder der ikke identifiserede pixelering pga netværks udfald eller generel netværks suckyness og testede om løsningen var funktionel ?

Eller fik inkluderet netværksopgradering (hotspot med ekstern antenne) som en del af leverancen...

Alt sammen noget der ikke peger fingren i retning af netværks leverandøren som primær FAIL, men i stedet på eklatant mangelfuld kompetence fra lemvigs side...

To spørgsmål med tilhørende svar kunne meget let ha afværget dette sikkert rigtig billige surefire crash and burn projekt....

Hvad er den mindste netværkshastighed vi kan leve med ? (Svaret af fysioterapeuterne)

Kan vi levere den hastighed stabilt hos patienten ? (Målt med en dims hos patienten inden start af pilot projekt inkludering)...

At man skal igennem udbudsrunder og indkøb af 16 / 32 dimser og ugevis af bortsløset tid for at svare på et par hurtige spørgsmål noget en mandeuge burde ku ha svaret på... Er patetisk spild af skattekroner.

Men en god lektie i hvad man bør afklare i en forprojekt fase inden der kommer seriøse penge på bordet...

Dette er et billede på hvad sucky projeltstyring resultere i ikke hvad netværket kan eller ikke kan.

For enhver idiot ved at fysioterapi foregår ikke i naturen og huse skærmer ret godt for mobilstråling...

Men version2 kom frisk med lidt faktisk kød på artiklen og ikke det her faktaforladte bavl...

47
10. december 2013 kl. 17:04

Det er naturligvis Thomas Hyldgaard's ret at have en mening om bredbånd og udtale sig derom. Men når han udtaler sig under titlen IT-chef i Lemvig kommune om 'hvad han synes', så er det efter min mening langt udover det tilladelige for en embedsmand.

Mange af de ting han citeres for i artiklen er jo ting som 'staten skal betale' eller en stillingtagen til den i folketinget vedtagne Togfond. Det har da intet med et IT job i Lemvig kommune at gøre.

Desuden kan det så undre mig, at mange af de citerede udtalelser, virker som om IT-chefen er direkte ikke-kvalificeret indefor sit fag og omkring offentlig/samfunds-økonomi - for nu at sige det meget forsigtigt.

Staten har kun få penge, hvis vi langsigtet skal undgå en national gældsætning. Det betyder, at man udover helt nødvendige opgaver, kun kan anvende penge på områder, hvor der er en reel tilbagebetaling indenfor en rimelig tid og med en positiv realrente.

På netområdet har staten allerede sikret, at der kommer en tilstrækkelig og universel netadgang indenfor 1 højst 2 år og har endda betalt derfor, ved et (nok kun lidt*) lavere 800 MHz auktionsbud fra TDC.

Lars :)

*TDC angiver selv, at man i Sverige betalte 25% mere pr. indbygge for 800Mhz licenser og Tyskland over 3 gange mere pr. indbygger

45
10. december 2013 kl. 16:43

I forsøget med telemedicin skulle der streames video fra patienterne til fysioterapeuterne. Det kræver en vis uploadhastighed som de hidtidige kommentarer har omhandlet. Med god dækning kan 3G nemt give højere upload hastighed end en ADSL ude på landet, men hastighed alene er ikke nok til streaming, der skal lave pingtider og lav jitter (~ lav variation i pingtiden) til og det har 3G svært ved at leve op til.

Jeg har erfaring med fjernstyring af en radiosender/modtager anbragt langt ude på landet. TDC's ADSL gav 2 Mbit/s down og 128 kbit upload. Den upload er ikke meget hvis der skal streames lyd og lidt styringsinformation. Jeg forsøgte med 3G som med udvendig antenne kunne levere 5+ Mbit/s down og 3+ Mbit/s upload, dvs. rigelig båndbredde, men pingtiderne lå på 100-300+ mS og svingede meget. Trods justering af diverse bufferstørrelser fungerede streamingen via 3G ikke tilfredsstillende. Overgang til ADSL leveret af Fullrate fik hastigheden op på 4 Mbit/s down og 512 kbit/s upload, men ADSL routeren måtte genstartes et par gange om ugen, da de 512 kbit/s upload pressede linien til grænsen. Efter mange henvendelser til kundeservice lykkedes det at få en tekniker til at justere på linien ADSL'en kom til at køre rimelig stabilt, den kan køre en hel måned i træk.

512 kbit/s upload er ikke meget når der skal streames video i Lemvig og 3G's høje pingtider og jitter dur slet ikke. 4G/LTE lover pingtider omkring 40 ms og det er vigtigere end hastigheden. Jeg er derfor enig med de tidligere kommentarer om at der skal 4G/LTE til hvis man vil streame video i Lemvig. Hvis der overhovedet er dækning kræver det sandsynligvis udvendig antenne når patienten bor bare lidt ude på landet.

Konklusion: det er ikke nok at politikerne lover hurtigt internet til alle, det er mere vigtigt med en vis kvalitet i form af lave pingtider og lav jitter hvis internettet skal kunne bruges til streaming af lyd og billeder til telemedicin.

52
10. december 2013 kl. 18:01

I forsøget med telemedicin skulle der streames video fra patienterne til fysioterapeuterne.

Nu er telemedicin meget andet en noget, der kræver video. Mange transporter til lægen kan undgås, hvis patienter blot kan aflæse og uploade ting som blodtryk, blodsukker, hjerterytme mmm, der let kan ske uden en særlig høj bitrate.
I eksemplet nævnes 'måle vinklen på patientens ben', men hvad forhindre, at man optager og uploadede et statisk højopløseligt billede, når benet er i rigtig stilling? Ja. det er da for mig også indlysende, at fx et sår bedst 'tilses' på højopløselige enkelt billeder end via en videostream.

Ja, hvis det var vigtigt, ville en direkte måling hos patienten vel give et endnu bedre resultat og resultatet ville kun være 2-3 cifre, der skulle uploades.
Jeg ville jo tro, at tal fra en kondi-cykel og nogle samtidige målinger af åndedræt, puls og måske af blodet iltning ville være langt mere sigende om en KOL patients helbred end nogen video?

Kort - Hvorfor lave noget, som der endnu ikke er infrastruktur til - og ikke noget der faktisk kan foregå, give lægeligt nyttige informationer og helt sikkert spare flere patienter en tur til lægen?

Er det noget med de firmaer, der gerne vil sælge noget til små kommuner med (helt unødige) mindreværdkomplekser og måske et 'det skal se fancy ud' kompleks?

.... Jeg er derfor enig med de tidligere kommentarer om at der skal 4G/LTE til hvis man vil streame video i Lemvig. Hvis der overhovedet er dækning kræver det sandsynligvis udvendig antenne når patienten bor bare lidt ude på landet.</p>
<p>Konklusion: det er ikke nok at politikerne lover hurtigt internet til alle, det er mere vigtigt med en vis kvalitet i form af lave pingtider og lav jitter hvis internettet skal kunne bruges til streaming af lyd og billeder til telemedicin.

3G opretholdes jo kun fordi rigtigt mange har udstyr, der kun kan anvende 3G. Brug det hvis det er der og kan bruges - eller glem det indtil 4G/LTE er tilgængeligt i den rigtige kvalitet.

Det er indlysende, at kan man ikke få (har råd til) en fast linje, så er det 4G/LTE, der skal anvendes.

Og 4G/LTE med router og antenne på faste lokationer.
Man skal jo også have en (trådløs) router til xDSL eller for adgang via kabel-tv - ja eller en fiberboks, hvis man får fiber lagt ind. Betalingen skal brugeren naturligvis klare, hvis det ikke lige er som deltager i et forsøg, enten kontant eller måske 1 kroner nu og resten over forhøjede løbende betalinger.

Det burde være helt klart, at der er mange andre parametre end den rå tophastighed, der er langt mere afgørende for de fleste anvender. En stabil 'Quality of Service' i almindelighed er naturligvis meget afgørende for real-tids anvendelser (live audio/video). Ping-tider er kun en lidt primitiv måde at gætte på nettets mulige kvaliteter. Ligeledes er den stabile dækning over tid og sted en meget vigtig egenskab.

Stillestående og især langsom bevægende molile enheder, kan også være en udfordring. Det det der er et helt kort udfald i en bil, der måske endog rettes af 4G fejlretningen (fx passage under en bro), kan være et meget langvarigt udfald for en gående.

Lars :)

46
10. december 2013 kl. 16:59

512 kbit/s upload er ikke meget når der skal streames video i Lemvig og 3G's høje pingtider og jitter dur slet ikke. 4G/LTE lover pingtider omkring 40 ms og det er vigtigere end hastigheden. Jeg er derfor enig med de tidligere kommentarer om at der skal 4G/LTE til hvis man vil streame video i Lemvig. Hvis der overhovedet er dækning kræver det sandsynligvis udvendig antenne når patienten bor bare lidt ude på landet.

Jeg kan fortælle dig, at jeg kørende i bil igennem Klosterheden plantage normalt har en pingtid på omkring 66-80 ms testet imod en servicer i Aarhus. Det er på TT-netværket og testet med en iPhone 5.

Upload mæssigt - kørende i bil svinger mellem 0,5 og og 1,6 Mbit/s og download mellem 4-8 Mbit/S.

Ang. de høje pingtider - benyttede du tilfældigvis TDC til 3G? Jeg har ikke set så høje pingtider i et god stykke tid, men jeg har også primært benyttet TT-netværket og 3, det sidste halve år.

51
10. december 2013 kl. 17:54

Ang. de høje pingtider - benyttede du tilfældigvis TDC til 3G?

Jeg streamer til/fra radiostationen som optræder som en server på internettet. Jeg forsøgte først med Telmore(TDC), men det var ingen succes da der var en udokumenteret feature gående ud på at der ikke er åbent for indgående trafik på Telmore(TDC)'s mobile bredbånd. Telia havde sidst jeg checkede heller ikke adgang for indgående trafik. Det havde firmaet '3' og Oister derimod og det var dem der havde de høje og svingende pingtider. '3' har imidlertid en special feature gående ud på at to '3'-kunder ikke kan connecte til hinanden =8( med mindre de begge har statisk IP adresse. Oister har samme problem da de bruger 3's netværk, faktisk kan en Oister kunde ikke connecte til en 3-kunde. Hvordan kan man slippe afsted med at sælge en internetforbindelse der ikke giver mulighed for at tilgå hele internettet? Oister gav mulighed for indgående trafik og tildelte offentlige dynamiske IP adresser, men i begyndelsen af september 2013 forsvandt den mulighed, da Oister uden varsel begyndte at tildele private IP adresser som jo ikke kan routes på internettet. Det var næsten umuligt at overbevise deres kundeservice om at problemet ikke drejer sig om fast/dynamisk IP-adresse, men at man pludselig får tildelt en privat IP-adr. Om de nogensinde forstod forskellen ved jeg ikke, men Oister nægtede at levere det de hidtil havde gjort.

42
10. december 2013 kl. 15:59

Det er sgu da utroligt, at penge til teleselskaber kun kan løbe een vej. Hvis man kan pålægge PostDanmark 100% dækning af Danmark, så kan det vel også lægges ind i tilladelsen til at drive teleselskab.

Man skal jo - ud over den elendige undeskyldning det er - også tænke på NSA, som også skal kunne finde med, såfremt der er en terrortrussel. Og hvad med PET? De har jo terrorhegn overalt, men ikke nogen mulighed for at følge terroristerne, når der ikke er dækning...

Det må vi altså have på finansloven for 2013, så vi kan få det gennemført inden jul. De siger jo, der bare skal skrues op for signalet. Selv om det ifølge teleselskaberne tager 6 år. Det er nogle store knapper der skal skrues på....

44
10. december 2013 kl. 16:36

Kære Carsten

Nu er det sådan at det er staten der har sat rammerne for de mobillicenser de har solgt til mobiloperatørerne.

Det er sådan at telebranchen hvert år investere tæt på 7 milliarder kroner i infrastruktur og operatørerne levere faktisk bedre dækning end de har forpligtet sig til i deres licenser.

Man kan ikke ændre på vilkårene midt i en licensperiode da de vil betyde at man dermed ændre på vilkårene for en auktion der er afholdt. Det vil resultere i at staten kunne blive sagsøgt af dem er har købt licenser og dem der ikke købte licenser. Det er sket i forbindelse med Tetra licenserne og det vil staten næppe prøve igen.

Næste gang man laver auktioner så kan man lave nye vilkår og i forbindelse med 800 MHz auktionen var der faktisk en del dækningskrav.

Så fik vi lige ryddet de misforståelser af vejen.

Hilsen

John Strand

48
10. december 2013 kl. 17:05

Så fik vi lige ryddet de misforståelser af vejen

Men vi fik ikke problemet ryddet af vejen.

Bortset fra den seneste auktion over 800 Mhz har der ikke været væsentlige dækningskrav ved 3g og LTE auktioner.

Tanken har været, at operatørerne ikke skulle bindes til udbygningsplaner mange år frem i tiden. Og dermed fik staten jo også højere bud ved auktionerne.

Man troede, at markedskræfterne og konkurencen alligevel ville drive operatørerne mod fuld dækning med tiden.

Spørgsmålet er nu, om det er rigtigt. Er den bedste dækning stadig en fremtrædende konkurrenceparameter? Specielt efter at mastedeling nu er udbredt.

Man kan måske ane de typiske oligopoleffekter, der f. eks. også har ført til, at optikere ligger ved siden af hinanden i de byer, hvor de er.

Hvad skal motivere mobiloperatører til bedre dækning i et lavt befolket område, hvor omsætningen i området slet ikke kan motivere investeringen?

50
10. december 2013 kl. 17:47

Man troede, at markedskræfterne og konkurencen alligevel ville drive operatørerne mod fuld dækning med tiden.

Kære Mogens

Nu har jeg i de 18 år jeg har arbejdet med dette set eller hørt at myndighederne troede på at operatørerne vil lave fuld dækning.

Jeg kan konstatere at de her lavet bedre dækning end de har forpligtet sig til og at Danmark har noget af den bedste mobildækning i verden - det gælder især 4G/LTE.

Ud over det så bygger de hver dag.. og de bygger meget. Jeg tror at den rapport der kommer om dækning fra Styrelsen senere på måneden vil vise endnu bedre dækning end for et år siden.

Hilsen

John Strand

54
10. december 2013 kl. 18:09

Jeg kan konstatere at de her lavet bedre dækning end de har forpligtet sig til og at Danmark har noget af den bedste mobildækning i verden - det gælder især 4G/LTE.

Du skylder at fortælle, at de formelle dækningskrav dækker en stor del af befolkningen, men en lille del af arealet i Danmark.

Jeg tror endog, at de oprindelige 2G dækningsløfter ved skønhedskonkurrence i stedet for auktion er indpasset i de nugældende minimalkrav. Men det gider jeg ikke undersøge.

Folk forstår sjældent spredningsprofilen i Danmark.

For fastnet var der ca. 1200 opsamlingspunter (centraler), da der kun måtte være ca. 5km luftlinieafstand.

Man kunne dække mere end 60% af befolkningen med under 200 af disse punkter.

60% bor altså på 15% af arealet. Det svarer vist nogenlunde til dækningskravet.

55
10. december 2013 kl. 21:10

Man kunne dække mere end 60% af befolkningen med under 200 af disse punkter.</p>
<p>60% bor altså på 15% af arealet. Det svarer vist nogenlunde til dækningskravet.

Nu skal vi ikke begynde at blande fastnet centraler alt for meget ind i en forvejen kompleks problemstilling.

Jeg forstår godt, hvad du forsøger at sige. Du forsøger at sige, at hvis man dækker landets største byer, så opfylder teleselskaberne deres dækningskrav på 3G, og kravet er derfor intet værd.

Vi skal bare lige huske på, at man med et mobilnetværk ikke kan nøjes med 200 centraler, men det kræver minimum 5-6 gange flere mobilmaster for at dække samme bymæssige areal.

Teleselskabernes 3G dækningskrav var 80% af befolkningen skulle dækkes med 3G, og de første 65-70% er relative lette at nå ved udelukkende at dække byer med mere end cirka 4000 indbyggere (eller er det 5000 indbyggere - jeg glemmer tallet).

Hvis man ønsker at se, hvor meget 65-70% demografisk dækning ser ud, så skal man blot kigge på 3s dækningskort og kigge efter den lilla farve (4G): http://www.3.dk/Privat/Mobil/Daekning/

De næste 10-15% op til 80% når man ved at dække alle byer mellem 2000-3000 indbyggere, hvilket også er relativ let, da det blot kræver en enkelt mobilmast i hver by.

Det er de sidste 20% som er svære og dyre at dække, da man skal dække mange små landsbyer og større landområder.

87 % af danskerne bor i byer, mens 13% bor på landet.

65
11. december 2013 kl. 08:32

Jeg kan garantere dig for, at dækningskravet ikke var særligt krævende. For jeg overværede diskussionerne, selv om det ikke var min sag.

Du har helt ret i at 3G licenserne har en klausul der ikke er særlig krævende. Jeg mener, Telia opfylde kravet med under 400 3G master fordelt over hele landet. Men selvom kravet til 3G ikke er særlig krævende, så er det sgu da alligevel utroligt, at teleselskaberne alligevel har udrullet 3G til stort set enhver lille flække i Danmark.

Vis mig ét eneste EU land i hele verden med samme grad af geografisk spredt befolkning, som har samme kvalitet i 3G dækningen! Det kommer man til at lede længe efter...

For lige at tage den helt lavteknisk så alle kan følge med; Selvom vi tror, at vi i Danmark er udprægede byfolk, fordi 87% af danskerne bor i byer, så er Danmarks befolkning sammenlignet med andre EU lande utroligt spredt. I andre EU-lande klumper folk sige sammen i større byområder, og der er langt større forskel på land og storby. Danmark ligger langt under EUs gennemsnit.

De kan man læse mere om her: http://www.mbbl.dk/publikationer/danmark-er-blandt-de-mindst-urbaniserede-lande-i-europa

Det betyder helt konkret, at for at kunne dække befolkningen, så skal der opsættes udstyr i mange små byer.

57
10. december 2013 kl. 23:59

Jeg kan garantere dig for, at dækningskravet ikke var særligt krævende. For jeg overværede diskussionerne, selv om det ikke var min sag.

Nu er der sket temmelig meget siden du gik på pension i 2009. Dels er der kommet en del nye frekvenser i spil, dels er der kommet mere end tusinde nye sites i Danmark og det vigtigste næsten samtlige basestationer i Danmark er blevet skiftet ud med en ny type der køre GSM/UMTS/LTE og som kan sættes op til at gøre det i de fleste frekvensbånd.

I praksis så er vi gået fra at have separate GSM og UMTS netværk til at have netværk hvor teknologierne GSM/UMTS/LTE smelter sammen og det gør de ved at brug en række forskellige frekvensbånd.

Bare lige for at sætte det i et perspektiv det tog rigtig mange år før der var en nogenlunde 3G dækning i Danmark og da Telia som den første operatør den 4. december 2010 lancerede 4G/LTE i Danmark var det sådan at de meget hurtigt dækkede ret pænt, i april 2013 (2 år og 4 måneder senere) var det sådan at Telia havde 4G/LTE i 192 byer og dækkede 75% af befolkningen.

I dag har Danmark noget af verdens bedste 4G/LTE dækning hvilket skyldes massive investeringer i helt ny infrastruktur over hele landet - den udvikling vil gå rigtig stærkt de kommende år med de planer der er i Danmark.

49
10. december 2013 kl. 17:44

Man troede, at markedskræfterne og konkurencen alligevel ville drive operatørerne mod fuld dækning med tiden.
[/quote id=257943]</p>
<p>Jeg er nysgerrig - hvem er "man"? Og forventede "man" at der skulle være fuld indendørsdækning og 100% 3G over alt i Danmark?</p>
<p>[quote id=257943]
Spørgsmålet er nu, om det er rigtigt. Er den bedste dækning stadig en fremtrædende konkurrenceparameter? Specielt efter at mastedeling nu er udbredt.</p>
<p>Man kan måske ane de typiske oligopoleffekter, der f. eks. også har ført til, at optikere ligger ved siden af hinanden i de byer, hvor de er.

Og her kan vi så kigge på Sverige, som vi tit har diskuteret intensivt, når sagen har drejet sig om fiber. Sverige har fin 3G og 4G dækning - det har jeg i hvertfald fået at vide flere gange, når vi har diskuteret fiber.

I Sverige bruger alle teleselskaberne netdeling på kryds og tværs.

Hvad skal motivere mobiloperatører til bedre dækning i et lavt befolket område, hvor omsætningen i området slet ikke kan motivere investeringen?

Vi har stadigvæk tre mobilnetværk (fire med Net1) og konkurrencen teleselskaberne imellem beror stadigvæk meget på teleselskabets dækning. Hvis man spørger Hr. og Fru Jensen så er dækningen et vigtigt parameter, og derfor føler jeg mig overbevist om, at teleselskaberne også forsat forsøge at dække mere og mere af Danmark med indendørsdækning. Men jeg kan jo kun gætte - jeg sidder jo ikke med de "onde" teleselskabers masterplan.

40
10. december 2013 kl. 15:24

Hold nu op, det telemedicinske forsøg var en undskyldning for at købe iPads ind som efterfølgende kunne bruges af medarbejderne i IT afdelingen.

I næset uge vil man teste om den nye Playstation 4 kan bruges i tilsvarende forsøg. Økonomi udvalget har fået en indstilling til at de også køber Guitar Hero ind for det mener man kan sikre at de ældre får motion.

34
10. december 2013 kl. 13:53

Debatten om dækning har lige været oppe og vende igen igen her i det vestjyske; jeg læste en artikel i avisen hvor journalisten havde spurgt et par teleselskaber ang. "indendørs" dækning og der lød svaret på 40-44% ... det er et pænt stykke fra de 97% de ellers altid reklamerer med.

Og ellers hjælper det ofte at holde sig væk fra moderne kontor bygninger.

35
10. december 2013 kl. 13:57

Debatten om dækning har lige været oppe og vende igen igen her i det vestjyske; jeg læste en artikel i avisen hvor journalisten havde spurgt et par teleselskaber ang. "indendørs" dækning og der lød svaret på 40-44% ... det er et pænt stykke fra de 97% de ellers altid reklamerer med.</p>
<p>Og ellers hjælper det ofte at holde sig væk fra moderne kontor bygninger.

Teleselskaberne har ALDRIG reklameret med 97% indendørsdækning - hvor har du den gang vrøvl fra?

Den geografisk og demografisk udendørsdækning ligger et sted mellem 99-99,5% afhængig af teknologi.

Den med 40-44% passer ganske godt med teleselskabernes geografisk indendørsdækning for et par år siden. Det tal er i dag noget højere - specielt hvis man kigger demografisk på det. Altså antallet af husstande som har indendørsdækning.

37
10. december 2013 kl. 14:30

Jeg er godt med på hvad de 97% dækning er; det var en slet skjult pegen fingrer af teleselkabernes reklamer for nogle år tilbage.

De 40-44% har jeg fra en artikel jeg læste for 1-2 uger siden; jeg kan ikke huske hvilket teleselskab der sagde hvad... det fremgik fra artiklen hvilke selskaber journalisten havde snakket med.

43
10. december 2013 kl. 16:31

De 40-44% har jeg fra en artikel jeg læste for 1-2 uger siden;

Nåja lidt højere procenter er det nu nok mange steder, især hvis man taler om lave hastigheder tx. tale.

Men det bliver aldrig sådan, at enhver mobil enhed med en ringe indbygget antenne kan opnå samme hastighed inde som ude uden hjælp fra en router evt. også med eksterne antenner.

Der er ganske enkelt flere naturlove imod.

Jo, indenfor kort afstand til en mast, vil udstyret måske nok forhandle op til den højst tilladte hastighed, men det kan man ikke på bare lidt længere afstande. Man kan jo ikke ændre på, at signalerne dæmpes kraftigt ind/ud gennem bygningerne og svagere signaler direkte nødvendiggør en lavere hastighed.

4G/LTE anvender allerede en transmission, der kommer meget tæt på de teoretiske største hastigheder pr signalvej. Den antenne, som Johnny linker til, har således internt to antenner, der modtager både et lodret og et vandret polariseret signal. Det giver en (næsten) fordobling af de mulige signalveje og dermed en (næsten) fordobling af den mulige bitrate.

Lars :)

33
10. december 2013 kl. 13:46

Her er en dummiesguides, som Lemvig kommune kan kopiere 1:1, hvis de finder det nødvendigt.

Indkøbsliste: 1 stk.Apple iPad Air 16 GB med Wi-Fi kr. 3.690,-http://www.komplett.dk/apple-ipad-air-wi-fi-16gb/800701

1 stk. Huawei B593-S router Kr. 1.895,-http://www.komplett.dk/huawei-b593s-mobil-bredbndsrouter/784142

1 stk. Poynting XPOL-A002 8 dBi panelantenne m. 5 meter kabel kr. 1295,-http://www.komplett.dk/poynting-xpol-a002-8-dbi-panelantenne/776064

1 stk. Højttalerstativ 180 cm kr. 299,- http://www.discoworld.dk/product_info.php?products_id=70742

Alle priser er inkl. moms + levering.

Sådan gør man i praksis:

 • IT-afdelingen montere Poynting antennen på højttalerstativet - husk at skrue antennekablerne på.
 • IT-afdelingen sætter TDC simkort i routeren og opretter et trådløst netværk og kobler iPad'en til Wi-Fi netværket.
 • IT-afdelingen får adressen hvor udstyret skal og slår op på mastedatabasen og finder den nærmeste TDC mast, og udregner retningen antennen skal vende (f.eks. nord, nordøst eller vest)
 • Hjemmehjælperen tager udstyret med ud til gamle Oda og slår højttalerstativet op på den side af huset, som hun har fået at vide af IT-afdelingen. Antennen rettes også imod denne retning, og de formonterede kabler trækkes ind gennem gamle Odas vindue.
 • De to antennekabler skrues fast bag på routeren - husk at skrue dem fast - og routeren kobles til strøm.
 • Routeren booter nu op og finder selv TDCs LTE eller 3G netværk og Wi-Fi accespointet kan nu findes på den medfølgende iPad.
 • Hjemmehjælperen sætter sig ned og forklarer gamle Oda, hvordan iPad'en skal bruges, og forklarer at Oda skal lade være med at pille ved routeren, og at det er helt normalt at den blinker.

DET ER ALTSÅ IKKE RAKETVIDENSKAB! Hvis kommunen så efterfølgende vender tilbage og ikke kan få ordenlig dækning på deres udstyr, så vil jeg personlig kunne acceptere det, for så har de i det mindste gjort et hæderligt forsøg. Men ikke ét sekund før!

31
10. december 2013 kl. 12:35

Der er godt nok mange løsninger på IT Chefens problemer. Hele pointen i pilot-forsøget er dog den samlede pakke. Altså, kan vi sende dims a ud til vilkårlig bruger b i kommunen og løse vores problem billigere? Svaret er så blevet et klart nej. Alle nye router-elementer, retningsbestemte antenner og andet tingeltangel gør det A) dyrere (så kan de lige så godt få en taxa) og B) Mere besværligt ved at introducere flere fejlkilder.

30
10. december 2013 kl. 12:24

Noget der især ved Johnny Olsesns indlæg springer mig i øjnene er den totalt manglende evne til at forholde sig til brugeren. Vi taler her om ældre personer som for en periode får en enhed udleveret så de kan genoptræne eller lign. i ejet hjem. Vi taler altså for det første ikke om faste installationer men om mobile, det gør at routere og antenner der skal ekstra op er dømt ude, er for besværligt og tidskrævende at montere i forhold til varigheden af behandlingen. En Ipad kan udleveres af hjemmehjælpen og 10 min vejleding til at åbne op for det software der skal bruges, nemt enkelt og simpelt. Brugeren, de glemmes totalt i beskyldinger om bullshirt og "ekspert" udsagn ala "jeg kender sandhenden, den fulde og eneste". Fakta er at det ikke virker, undskyldinger er der rigeligt af, men løsninger der kan levere samme ydelse glimre i sit fravær. Vi taler om ældre som ikke er født med computere, mobiletelefoner og alt andet nymodens kommunikations redskaber. At kræve at der skal alt andet til end tænde og trykke på et ikon er grotesk og typisk "ekspert". Brugeren er dum og skal bare... Nej I eksperter skal bare levere.. noget der virker første gang uden at brugeren skal sætte alt muligt op og have teknisk viden/kunden. Kan i ikke levere det så er det jer der fejler og fejler STORT.

58
11. december 2013 kl. 00:00

Nørder, eksperter og andet kravl.</p>
<pre><code>Noget der især ved Johnny Olsesns indlæg springer mig i øjnene er den totalt manglende evne til at forholde sig til brugeren.
</code></pre>
<p>Vi taler her om ældre personer som for en periode får en enhed udleveret så de kan genoptræne eller lign. i ejet hjem. Vi taler altså for det første ikke om faste installationer men om mobile, det gør at routere og antenner der skal ekstra op er dømt ude, er for besværligt og tidskrævende at montere i forhold til varigheden af behandlingen. En Ipad kan udleveres af hjemmehjælpen og 10 min vejleding til at åbne op for det software der skal bruges, nemt enkelt og simpelt.
Brugeren, de glemmes totalt i beskyldinger om bullshirt og "ekspert" udsagn ala "jeg kender sandhenden, den fulde og eneste". Fakta er at det ikke virker, undskyldinger er der rigeligt af, men løsninger der kan levere samme ydelse glimre i sit fravær. Vi taler om ældre som ikke er født med computere, mobiletelefoner og alt andet nymodens kommunikations redskaber. At kræve at der skal alt andet til end tænde og trykke på et ikon er grotesk og typisk "ekspert". Brugeren er dum og skal bare... Nej I eksperter skal bare levere.. noget der virker første gang uden at brugeren skal sætte alt muligt op og have teknisk viden/kunden.
Kan i ikke levere det så er det jer der fejler og fejler STORT.

Jesper, vel talt og spot on!

Ufattelig mange har stadig ikke fattet essensen af dette. De er så tekniske i deres tankegang at det død og pine bør virke fordi det hele er super duper og kan bimle og bamle, hvis man lige gør sådan og sådan. Fakta er at forsøget netop viser at IT på den ene eller den anden måde endnu ikke er ligetil. Især ikke hvis det skal virke generelt, overalt og til mange mennesker, med forskellige tekniske niveauer.....

Alt den her snak om routere og eksterne antenner, forkert udstyr osv. Jo, igen hvad nytter det, hvis Fru Jensen så kommer til at flytte routeren, så der ikke længere er dækning. Eller "Bodil" kommer forbi, hvilket resulterer i at den eksterne antenne drejer sig 90 grader. Løsningen skal være lavpraktisk. Det må man sige at en iPad med mobilbredbånd er.

Jeg kan sgu godt forstå at de prøver med en iPad. Dimsen er så pædagogisk nem at alle stort set kan være med. Måske også derfor den dukker op både i børnehaver og på plejehjem. Høj som lav kan bruge den. Skal det være nemmere, så skal det i princippet være en boks med kun én knap. Tænd/Sluk....

Sværere bliver det så med Internetforbindelsen. Mobiltbredbånd er ikke hurtigt, dækkende og stabilt nok til at kunne levere det man ønsker. Måske det kommer med 4G/LTE på 800 MHz, selvom latency og jitter ikke helt er at sammenligne med en fast forbindelse. Så kan man snakke herfra og til månen om dækning er god/dårlig i området. Fakta er at 3G dækning med høj båndbredde både op og ned, lav latency og ingen jitter ikke er sådan at opnå nogen steder, god/dårlig dækning. Måske det bliver bedre med 4G/LTE...

32
10. december 2013 kl. 12:42

Noget der især ved Johnny Olsesns indlæg springer mig i øjnene er den totalt manglende evne til at forholde sig til brugeren.
Vi taler her om ældre personer som for en periode får en enhed udleveret så de kan genoptræne eller lign. i ejet hjem. Vi taler altså for det første ikke om faste installationer men om mobile, det gør at routere og antenner der skal ekstra op er dømt ude, er for besværligt og tidskrævende at montere i forhold til varigheden af behandlingen.

Sludder og vrøvl Jesper. Nu flytter du fokus væk fra det reelle problem.

Hvis man vil lave et telemedicin forsøg, så kan man også godt afsætte de 30 minutter det tager at sætte en router og ekstern antenne op. Hvis kommunen ikke selv kan gøre det, så kan de kontakte den lokale 2tal eller Panasonic butik, som har faguddannet personale der kan sætte det op.

Opsætningen af udstyret i form af router og antenne har ikke noget med brugeroplevelsen at gøre. Det en den teknik som skal være på plads for at gamle Oda kan få iPad'en til at virke. Akkurat ligesom gamle Oda ringer til antennemanden, som sætter en antenne op, så Odas Philips TV kan modtage digital signlaer fra Boxer.

Når router + antenne er på plads, så kan hjemmehjælperen hjælpe gamle Oda med intrukser i brugen af iPad.

En Ipad kan udleveres af hjemmehjælpen og 10 min vejleding til at åbne op for det software der skal bruges, nemt enkelt og simpelt.
Brugeren, de glemmes totalt i beskyldinger om bullshirt og "ekspert" udsagn ala "jeg kender sandhenden, den fulde og eneste". Fakta er at det ikke virker, undskyldinger er der rigeligt af, men løsninger der kan levere samme ydelse glimre i sit fravær.
Vi taler om ældre som ikke er født med computere, mobiletelefoner og alt andet nymodens kommunikations redskaber. At kræve at der skal alt andet til end tænde og trykke på et ikon er grotesk og typisk "ekspert". Brugeren er dum og skal bare... Nej I eksperter skal bare levere.. noget der virker første gang uden at brugeren skal sætte alt muligt op og have teknisk viden/kunden.
Kan i ikke levere det så er det jer der fejler og fejler STORT.

Jeg har aldrig kald mig ekspert, men hvis man tror at teknologien fungerer af sig selv, så blev man skuffet i 1970 og det gør man også i 2013. Forudsætninger for at teknologien funger er, at man har den fornødne viden til at kunne lave et projekt teknisk forsvarligt. Det kan man ikke just sige at det nu droppede forsøg har været.

Jeg er af den opfattelse af mange af Version2s læserer var IT-kyndige folk, og hvis emnet var opsætning af en Linux desktop eller udrulningen en Windows 8, så ville tone være en helt anden.

36
10. december 2013 kl. 14:21

Sludder og vrøvl Jesper. Nu flytter du fokus væk fra det reelle problem.</p>
<p>Hvis man vil lave et telemedicin forsøg, så kan man også godt afsætte de 30 minutter det tager at sætte en router og ekstern antenne op. Hvis kommunen ikke selv kan gøre det, så kan de kontakte den lokale 2tal eller Panasonic butik, som har faguddannet personale der kan sætte det op.

Nej Johnny, det dig som ikke har forstået et klap af rammerne for telemedicinske løsninger.

Der er lavet mange forsøg med telemedicinske løsninger, og ingen fagfolk er i tvivl om at konceptet virker, så endnu et forsøg, hvor der bruges ubegrænsede midler til datakommunikation bringer intet nyt for dagen.

Nu er tiden moden til, at omkostningerne kommer ned på et niveau hvor samfundet har råd til det, og så nytter det ikke at løsningerne kræver teknikerbesøg og specialuddannet personale.

38
10. december 2013 kl. 14:51

Nej Johnny, det dig som ikke har forstået et klap af rammerne for telemedicinske løsninger.</p>
<p>Der er lavet mange forsøg med telemedicinske løsninger, og ingen fagfolk er i tvivl om at konceptet virker, så endnu et forsøg, hvor der bruges ubegrænsede midler til datakommunikation bringer intet nyt for dagen.</p>
<p>Nu er tiden moden til, at omkostningerne kommer ned på et niveau hvor samfundet har råd til det, og så nytter det ikke at løsningerne kræver teknikerbesøg og specialuddannet personale.

Carsten Stenberg, du har helt ret i at der har været lavet mange telemedicinske løsninger både her i landet og i udlandet.

Det specifikke ved det først i Lemvig, Struer og Holstebro kommune var at man ville teste, om mobilt bredbånd kunne bruges til telemedicin.

Forudsætningerne og gennemførslen af forsøger var dømt til at fejle på forhånd, hvilket er ret så tydelige. Jeg har lavet en indkøbsliste, og jeg har forklaret hvordan man med begrænsede midler kan opsætte en router og ekstern antenne. Den løs jeg skildre koster kr. 7.179 kroner inkl. moms. Hvis det er for dyrt, så kan man nøjes med en iPad mini og så kan det gøres 1000 kroner billigere.

Til sammenligning koster en helt nye iPad air 16 GB med 4G LTE 4.699 kroner. Vi taler altså om en merudgift på 2-3000 kroner

Hvis det er de få kroner der vælger økonomien i forsøget, så kunne man droppe iPad'en og købe en 7" Denver Andorid tablet i Harlad Nyborg til 599,- og pludselig er løsningen med en router og ekstern antenne BILLIGERE end det oprindelige projekt.

Men igen - det var ikke økonomien der skrinlagde projektet. Det var undskyldningen med dårlig dækning.

67
11. december 2013 kl. 08:51

Johnny, helt ærligt. Du kan gå på vandet og punktsvejse under vand samtidigt.</p>
<p>Gjort klar på forhånd ? Hvor lang tid tager det så....

Jeg kan ikke punktsvejse og jeg kan ikke gå på vandet, men det er heller ikke nødvendigt.

Hvad jeg mener med klargjort er:

 • Man tager et højttalerstiv, sætte en 4G antenne på stativet og skrue to spændebånd på stativ og antennen. Dernæst skal der skrues to kabler på antennen.
 • Man pakker routeren ud, sætter simkort i, sætter strøm til, sætter et netværkskabel i routeren og går ind på http://192.168.1.1 og indtaster "admin" som både brugernavn og kodeord. Dernæst trykker man på "start" og "hurtig konfiguration" og følger guiden til opsætning af routeren, hvor man vælger SSID og kodeord.
 • Dernæst pakker man iPaden ud, sætter den til strøm, opsætter iPaden og kobler den til routeren med det SSID og kodeord man har valgt. Man installer det specielle videokonferencesoftware på iPad'en.

Dette forarbejde kan man sætte en 13 årig skoleknægt til at udføre, hvis det er for svært for IT-afdelingen at udføre. Tidspforbruget er nok mellem 20-30 minutter - måske hurtigere når man har fundet rytmen.

Jeg vil faktisk gå så langt som at påstå, at jeg relativt let kunne lære tøsen på otte at sætte antennen på højttalerstativet og opsætte router og iPad, men det er desværre ikke længere tilladt for børn under 13 år at arbejde.

Når disse indledende skridt er taget, så tager det altså kun 4 minutter, at sætter udstyret op ude ved gamle Oda, og det er altså ikke mere kompliceret end at en SOSU assistent med lidt træning kan gøre det.

Jens, det er ikke særlig teknisk kompliceret, og vi skal lade være med at gøre det til raketvidenskab. Det handler om at finde simple praktiske løsninger på problemstillinger der kan løses med minimal indsats.

Det kræver lidt indsigt... nej slet det. Det kræver, at en IT-afdeling er kompetent og aktivt forsøger at lave en løsning der har en realistisk chance for at virke ude i virkeligheden.

20
10. december 2013 kl. 09:51

Lemvig har aldrig haft fuld dækning. Havde de taget sig tid til at spørge hr. eller fru Nielsen i byen, ville de have fået svar prompte.

Det har vi vidst lige siden den første spæde mobil. Min Alcatel telefon havde hellere ikke dækning i sin tid. Det var i sin tid irriterende at besøge venner på ungdomsgården i Lemvig, da al dækning udeblev når man ramte bygrænsen. Der var kun sporadisk dækning, hvilket ofte førte til verbale sceancer når man kom hjem med det sidste tog.

Indtil for et år siden troede jeg faktisk at problemet var løst, dog kunne jeg stå ind i indre by og se at det mobile bredbånd fejlede, eller var meget langsomt.

Konklusionen er at man ikke behøver at komme ud i Lemvigs ydreområder for at opleve dårlig dækning. Man kan såmænd bare vade ned på strøget.

Jeg er ikke ekspert, men jeg oplever samme dækningsproblem i Århus, og jeg mistænker det for at være at man residere i en fordybning, eller et hul, som man kalder det i Lemvig ;) Hul teorien er faktisk en kendt teori i Lemvig og opland.

22
10. december 2013 kl. 10:00

Indtil for et år siden troede jeg faktisk at problemet var løst, dog kunne jeg stå ind i indre by og se at det mobile bredbånd fejlede, eller var meget langsomt.

Hvis du havde den oplevelse for et år siden, så benyttede du enten Telia eller 3 på din telefon. Begge selskaber har i dag fin dækning i Lemvig midtby. 3 har sat en ekstra mobilmast op, og Telia har lagt nettet sammen med Telenor, der havde 7 mobilmaster mod Telias ene mobilmast i selve Lemvig.

23
10. december 2013 kl. 10:08

Hvis du havde den oplevelse for et år siden, så benyttede du enten Telia eller 3 på din telefon. Begge selskaber har i dag fin dækning i Lemvig midtby. 3 har sat en ekstra mobilmast op, og Telia har lagt nettet sammen med Telenor, der havde 7 mobilmaster mod Telias ene mobilmast i selve Lemvig.

'Man kan narre hele folket noget af tiden, og noget af folket hele tiden, men man kan ikke narre hele folket hele tiden' Abraham Lincoln 2. septemmber 1858

Det kan man se demonstreret lige nu i TV ved det åbne samråd med Justitsminister Morten Bødskov.

25
10. december 2013 kl. 10:15

'Man kan narre hele folket noget af tiden, og noget af folket hele tiden, men man kan ikke narre hele folket hele tiden'
Abraham Lincoln 2. septemmber 1858</p>
<p>Det kan man se demonstreret lige nu i TV ved det åbne samråd med Justitsminister Morten Bødskov.

Mogens, her er jeg altså på hjemmebane, og derfor er din kommentar altså også latterlig uden relevans for emnet.

Som sagt så tror jeg fuld og holdent på Martin Slot, da det er meget sandsynligt, at han for et år siden har haft den oplevelse i "Lemhul". Lemvig er et hul i jorden, og både 3 og Telia havde tidligere meget dårlig dækning i hullet (midtbyen). Det har jeg selv oplevet ved flere lejligheder.

3 opsatte sidste år en ekstra mobilmast i østbyen, og Telias ene mobilmast blev ved sammenlægningen til en del af de 6 TT mobilmaster i Lemvig. Både TT-netværket og TDC har en mobilmast på havnen i Lemvig, der dækker midtbyen (hullet) og TT-netværket har faktisk en ekstra til at dække den sydlige del af huller.

Der burde derfor ikke længere være generelle problemer i Lemvig med mobildækningen.

28
10. december 2013 kl. 11:49

Der burde derfor ikke længere være generelle problemer i Lemvig med mobildækningen.

Dækning er et statistisk fænomen, der afhænger af vejrforhold - specielt hvis man befinder sig i et hul uden line-of-sight til masten. Afstanden er sådan set ikke så afgørende.

Mange steder er det derfor ikke retvisende at angive dækning som en absolut information.

Jeg har kun begrænsede erfaringer isoleret til de steder med huller, hvor jeg færdes. Men jeg har en gammel interesse for vejrfænomener.

Derfor har jeg bemærket, at der under inversion i den nedre luftmasse ofte er udfald af dækningen i hullerne. Og det er egentlig meget naturligt, da radiosignalet bøjes opad under en inversion. Hullet bliver dybere og det indirekte signal svagere og mere udtværet.

Det lever jeg fint med, selv om det til tider varer et par dage ved mit sommerhus med 2,3 km til den høje mast ved Vejby strand ved Sjællands Nordkyst.

Men samtidigt er det selvfølgelig en svaghed for anvendelser, der kræver 24/7 tilgængelighed.

Formentlig må man bare konstatere, at de fysike omstændigheder for mobil nu en gang er således nogle steder. Om det er 0,5 , 1 eller 5 % af kundemassen ved jeg ikke.

29
10. december 2013 kl. 12:15

Formentlig må man bare konstatere, at de fysike omstændigheder for mobil nu en gang er således nogle steder. Om det er 0,5 , 1 eller 5 % af kundemassen ved jeg ikke.

Og det er nemlig her det bliver spændende. Der vil altid være mobilhuller rundt om i landet, og det kan vi ikke undgå uanset hvor mange mobilmaster teleselskaberne sætter op. Spørgsmålet er ikke om det er mobilhuller, men derimod hvor mange det berører. I lemvig kommune er der sikkert nogle husstande med dårlig mobildækning, men vi taler ikke om flere hundrede husstande - vi taler om et par håndfulde husstande + et par sommerhusområder, hvor den udendørs mobildækningen ikke er perfekt.

Hvis man skal tro debatten her på Version2, så skulle man tro, at alt uden for storbyerne er et stor sort hul uden radiodækning.

26
10. december 2013 kl. 11:23

Der burde derfor ikke længere være generelle problemer i Lemvig med mobildækningen.

Mon ikke det er et lignende svar fra TDC som IT-chefen havde fået inden han startede pilot-projektet (selvom han ligesom alle andre godt vidste at mobilnettet ikke er i orden i kommunen).

Og mon ikke pilot-projektet netop er lavet for at demonstrere løgnen fra alle mobil-operatører som påstår at de dækker overalt med vældigt fin datahastighed i det vestjyske. Antallet af brugere jeg har hjulpet med at skifte væk fra "mobilbredbånd" pga. bredbånd på 2G-hastigheder, router eller ej, kan ikke længere tælles på to hænder. Og det på trods af konstant løgn fra support hos teleleverandører som benægter problemer overhovedet. Men desværre giver benægtelse fra teleselskaber og deres support ikke noget brugbart internet udenfor bycentrene.

17
10. december 2013 kl. 09:43

Man må da forvente at en kommunal IT chef som et minimum kan læse specifikationerne på det hardware han vælger at købe og bruge og som så efterfølgende undersøger om det matcher den operatør han har valgt at bruge.

Det kan ikke være mobiloperatørenes ansvar at holde øje med hvilket hardware kommunen køber ind og så se på om den pågældende operatør understøtter de frekvenser som hardwaren kræver - det er endnu et eksempel fra de kommunale IT chefers blad KIT Magasinet der viser hvordan ansvarlige embedsmænd forsøger at løbe fra ansvaret.

Man må formode at den gode nyhed er at kommunens fejlindkøb af hardware til KOL projektet har skabt glæde i IT afdelingen hvor medarbejderne nu har fået en iPad :-)

14
10. december 2013 kl. 09:35

Nu har jeg tænkt mig lidt mere om. Der står i artiklen af det var en iPad med 4G-modem. Næste spørgsmål er så, hvilke LTE frekvenser, denne iPad understøtter - understøtter den 800 MHz? Første generation af iPads understøttede nemlig kun LTE på 1800 MHz, som TDC IKKE benytter.

Næste spørgsmål er hvorfor pokker Lemvig kommune har valgt at benytte en iPad med 4G i stedet for en iPad med Wi-Fi og så koble den til en WI-Fi router med eventuelt en ekstern antenne? Når man ved, at op til 80% af mobilsignalerne kan forsvinde i en bygning, hvorfor pokker forsøger man så ikke at tage højde for det? Forsøget er jo direkte useriøst gennemført rent teknisk!

Og så siger IT-chefen, at der nogle steder i Lemvig Kommune, hvor der ikke er god nok dækning til at tale i mobiltelefon indendørs, ligesom der nogle steder ikke er mobilt bredbånd udendørs heller. Så melder det store spørgsmål sig: Hvor er det lige, at der er problemer, og hvor mange indbyggere har problemet? Er det 100? Er det 400 eller er det 2000 indbyggere, der ikke har udendørs mobilt bredbånds dækning? Har IT-chefen undersøgt det? Og burde det i det hele taget stoppe hele projektet, at nogle få borgere ikke har udendørs mobilt bredbåndsdækning?

Og så fortæller IT-chefen at et plejehjem i kommunen været nødt til at købe ekstra udstyr fra TDC til at sikre mobildækning indendørs, så personalet og beboerne kan bruge deres mobiltelefoner. Hvad har indendørs taledækning på et plejehjem med et forsøg om telemedicin at gøre? Er det muligt at få mobilt bredbånd via en ekstern antenne på plejehjemmet?

19
10. december 2013 kl. 09:47

#Johnny Olesen Jeg tror de valgte at få en ipad med indbygget modem som en hel gardering for at internet forbindelsen kun bliver brugt til ipad'en og ikke resten af husets enheder. Men det kunne også være fordi de ikke ønsker at rode med optimal placering af 4g router med wifi, men det er da en ret interressant spørgsmål.

Tak for info om den første generations ipads understøttelse af lte nettet.

21
10. december 2013 kl. 09:58

Johnny Olesen</p>
<p>Jeg tror de valgte at få en ipad med indbygget modem som en hel gardering for at internet forbindelsen kun bliver brugt til ipad'en og ikke resten af husets enheder.
Men det kunne også være fordi de ikke ønsker at rode med optimal placering af 4g router med wifi, men det er da en ret interressant spørgsmål.</p>
<p>Tak for info om den første generations ipads understøttelse af lte nettet.

Ja, det sgu svært, at kigge på forsiden af Huawei routeren og se om der er 2,3 eller 5 streger på signalindekatoren. Udskyld, hvis tonen lyder lidt skarp, men vi skal ikke gøre det til raketvidenskab.

Man kigger på routeren, og hvis der ikke er fornuftigt signal, så flytter man routeren til et andet vindue. Virke det ikke, så tilslutter man en ekstern antenne.

Hvis kommunes egne folk ikke kan finde ud af det, så er jeg sikker på, at Lemvig Data eller 2tal Lemvig har en antennetekniker, der kan overkomme denne "svære" disciplin.

13
10. december 2013 kl. 09:30

Kunne eksperterne bare sige hvilken reference hardware der skulle bruges til testning så kan det blive udelukket om det er udbyder eller ipad der ikke er godt nok.

16
10. december 2013 kl. 09:41

Kunne eksperterne bare sige hvilken reference hardware der skulle bruges til testning så kan det blive udelukket om det er udbyder eller ipad der ikke er godt nok.

Jeg vil ikke bruge titlen ekspert, men hvis forsøget skulle være bare nogenlunde seriøst, så burde man benytte en iPad (Wi-Fi model), en ekstern Huawei B593 router samt en omnidirektionel eller retningsbestemt eksternantenne.

Vil det fremtrylle mobildækning over alt i Lemvig kommune? NEJ! Men så har man i det mindste gjort et reelt forsøg.

11
10. december 2013 kl. 09:18

Hvorfor ikke undersøge om kommunen billigere og bedre kunne opsætte noget wifi á lá Samsø, men på egne master og lokationer.

Det kan jo ikke være konkurrenceforvridende, da telefanternes forretningsmodel er max'ed out.

K

18
10. december 2013 kl. 09:44

Hvorfor ikke undersøge om kommunen billigere og bedre kunne opsætte noget wifi á lá Samsø, men på egne master og lokationer.</p>
<p>Det kan jo ikke være konkurrenceforvridende, da telefanternes forretningsmodel er max'ed out.</p>
<p>K

Fordi så kan man ikke give andre skylden... Når den spydighed er fordampet, så har du helt ret. Lemvig og kommune kunne lave deres eget Wi-Fi netværk, og selv levere infrastrukturen til forsøget, men det vil nok være en udfordring i Holstebro og Struer kommuner.

10
10. december 2013 kl. 09:13

"Vi bruger selv TDC, som har den bedste dækning, og der er udfordringer, lige meget hvor man kommer i kommunen."

Vi lader lige denne sætning stå i 10 sekunder, før jeg skriger ordene BULLSHIT!

TDCS netværk er i store dele af Lemvig kommune baseret på 3G på 2100 MHz, mens konkurrenterne fra f.eks. TT-netværket i udpræget grad benytter 3G på 900 MHz. Forskellen er som nat og dag vedr. indendørsdækning.

TDC har IKKE den bedste dækning overalt i Lemvig kommune.

Jeg er dybt rystet over de svar om IT-chefen kommer med - i bedst fald er det en sludder for en sladder. Aner manden overhovedet hvad han taler om?

12
10. december 2013 kl. 09:24

"Vi bruger selv TDC, som har den bedste dækning, og der er udfordringer, lige meget hvor man kommer i kommunen."</p>
<p>Vi lader lige denne sætning stå i 10 sekunder, før jeg skriger ordene BULLSHIT!</p>
<p>TDCS netværk er i store dele af Lemvig kommune baseret på 3G på 2100 MHz, mens konkurrenterne fra f.eks. TT-netværket i udpræget grad benytter 3G på 900 MHz. Forskellen er som nat og dag vedr. indendørsdækning.</p>
<p>TDC har IKKE den bedste dækning overalt i Lemvig kommune.

At påstå at 3G på 900 MHz er hurtigt nok til videotelefoni er også bullshit. Båndbredden er endnu ikke stor nok til, at hastighederne er gode nok. Så vidt jeg ved benytter de kun 2x5 MHz, hvilket ikke giver en god upload hastighed. Du kan være heldig at få et par Mbit ned - mere hvis du har frit udsyn til masten. Der er dog gode odds for at 900 MHz frekvensen vil blive fordelt bedre, når den ryger på auktion om nogle år. Det vil åbne for, at vi vil få bedre hastigheder.

TDC har 2x20 MHz på 800 MHz båndet, som burde give meget højere hastigheder - også upload. Her har Telia/Telenor 2x10 MHz, som de også udbygger LTE på.

4
10. december 2013 kl. 08:13

Selv om alle ikke kunne være med, også finde nogen andre deltager i stedet for dem som ikke have dækning, for netop at få nogen erfaringer. Når noget er et forsøg, kan kan man ikke aflyse eller stoppe fordi alle ikke kan være med. Man stopper jo ikke læge helikopterne, fordi de ikke kan flyve på alle dage.

Hvis man have forsat forsøget, så have man lært hvilken video opløsning som var den mindste mulige, og kunne der ved have fundet nogen krav til en specifikation når man en dag ville udvide forsøget til en general ordning. Fysioterapeuterne vil kunne have lært noget mere og deres erfaring kunne være basis for næste test.

Det man også kunne have lært, var at lade nogen der var teknisk kyndig på dette område stå for at få noget WAN op at køre ved "kunden", til næste gang der skulle laves forsøg.

Men er det hele historien, lyder mere som en god forklaring på at skyde et projekt ned, som man ikke "gider", for hvis man mente at det var vigtigt så have man vel også løst et "lille" problem som manglende net. Synes mere det lyder som manglende lyst i systemet til nytænkning, og på sigt en billigere løsning, som jo skal betales af deltagerne ved en mere effektiv arbejdsdag, og måske ingen kørsels penge og andet ?

3
10. december 2013 kl. 08:07

Det som er problemet med et udsagn som "Der er udmærket dækning i hele kommunen" er, at den i tyndt befolkede områder simpelthen ikke holder vand. Vi har selv i mange år boet på den yderste vestkyst, hvor dækningen er fremragende - nogle enkelte steder. Sagen er bare, at der vitterligt ér store forskelle, og mange steder skal man, uanset operatørvalg, udenfor for at mobiltelefonere. Taler vi om 3G er dækningen så pletvis at den reelt er ikke-eksisterende. Vi valgte til mobilt netværk, en løsning baseret på de gamle NMT-master. Det er langt mindre afhængigt af skygger kastet af plantager og vindmølleklynger, men kræver til gengæld noget ekstra udstyr.

2
10. december 2013 kl. 06:58

Det lyder som om at Lemvig er et til to år for tidligt på den, set i forhold til udviklingen. Den hurtige teknologi har primært været på høje frekvenser, som ikke dækker særligt store områder. Udbygningen af 3G og 4G på lave frekvenser, er først lige gået i gang og der vil gå et par år endnu, før den udbygning er betydelig. Derfor er dækningen ikke god nok til de indbyggede antenner i små enheder.

Og ja, kobbernettet er ikke brugbart. Var det blevet bygget om omtanke, ville det være muligt for hurtig upload for mange flere, men rigtigt mange husstande lider under at kobberkablet mellem huset og nærmeste teleboks ofte er langt længere end den direkte afstand. Dette er et kæmpe problem i hele landet - også København.

Løsningen for Lemvig kunne være en 4G router med ekstern antenne. Ved at montere en ekstern antennen på patientens hus, vil man ofte kunne få en fornuftig forbindelse. Og for at spare nogle udgifter, kunne patienten blive tilbudt at købe udstyret efter forløbet, så han eller hun, selv kunne købe et abonnement og få en bedre forbindelse end med ADSL i dag. Hvis det er en kronisk sygdom, som eks. KOL, kunne kommunen måske også tilbyde en løsning hvor man deler udgifterne og patienten derefter kan vælge et abonnement med frit forbrug. Det kunne måske være et tilskud på op til 200 kr. pr. måned.

1
10. december 2013 kl. 06:49

Der er fuld dækning i hele kommunen, så kom nu igang :-) (Ironi kan forekomme)

Hvis sådan en løsning skal virke optimalt, så er det klart der er nogle forudsætninger der skal være opfyldt.

 1. Den nok vigtigste er at det er let. Det skal med andre ord ikke være omstændigt at få Internet adgang på den ene eller den anden måde.
 2. Det skal være standard udstyr, som netop en iPad der bruges. Fru Jensen på 68 skal kunne bruge udstyret.
 3. Internet adgang skal være ligetil, ikke noget med flere forskellige dimser, der kan risikere ikke at virke.

Det virker som om pilotprojektet er udført ganske korrekt, nemlig af nogle ikke IT kyndige folk. Og de er så stødt på nogle standard udfordringer. Det samme kunne være oplevet andre steder i landet. Det er der ikke noget mystisk i. På den måde er det ikke ringere i Lemvig end i andre steder i Danmark.

Og visse personer har ganske ret, der er sikkert god mobilbredbåndsdækning i kommunen, men den er desværre bare ikke god nok til at blive brugt til et projekt, der kræver konstant stabil forholdvis høj båndbredde.

Hvis sådan et projekt skal blive en succes, så skal det virke lige godt hos alle....