En almen forpligtelse om, at teleselskaberne skal gemme oplysninger om folks brug af tale og internet, er ikke tilladt, skriver Business.dk.
Det er kun tilladt at indsamle disse oplysninger, hvis det er nødvendigt for at bekæmpe alvorlige forbrydelser med høje strafferammer - og myndighederne kan først få oplysningerne at se, når en domstol har været inde over.
Det fastslår EU's øverste juridiske myndighed, EU-Domstolen, i en længe ventet afgørelse, som udspringer af en strid mellem det svenske teleselskab Tele2 og den svenske telemyndighed Post- och Telestyrelsen.
Her har Tele2 nægtet at følge et krav fra myndighederne om stadig at gemme oplysninger om sine kunder oven på en EU-domstolsafgørelse i 2014. I kølvandet på denne afgørelse droppede daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) den omstridte sessionslogning.
Dengang skete det dog med henvisning til, at den danske logning var ineffektiv, men ifølge en analyse fra justitsministeriet (PDF) ikke ulovlig i henhold til 'Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder'.
Business.dk oplyser, at følgende fremgår af den nye afgørelse:
»Unionsretten udgør hindringer for en generel og udifferentieret lagring af trafikoplysninger og lokationsoplysninger. Det er derimod tilladt for medlemsstaterne at kræve en målrettet lagring af sådanne oplysninger til forebyggende formål. Dette må dog udelukkende ske med det formål at bekæmpe grov kriminalitet og under forudsætningen, at lagringen af oplysningerne begrænses til det strengt nødvendige i forhold til, hvilken type af oplysninger som skal gemmes, hvilke kommunikationsmidler som er omfattet, hvilke personer der berøres, og hvor længe lagringen skal ske. De nationale myndigheders adgang til de lagrede oplysninger skal være underkastet visse vilkår, blandt andet at der sker en forudgående kontrol via en uafhængig myndighed, og at oplysningerne lagres inden for unionen.«
Siden 2014 har Tele2 hævdet, at de svenske krav til datalagring strider mod Europakonventionen for menneskerettigheder, og det bekræfter EU-Domstolen, at den gør, fordi den svenske lovgivning bredt krævede, at data blev gemt.
Teleindustrien: Vi er stadig ved at nærlæse dommen
Søren Pind (V) lagde i sin tid som justitsminister op til at genindføre massiv tele-overvågning, hvor danskernes fysiske færden blandt andet skulle logges løbende.
En logning, som TDC allerede foretager, hvilket Ingenøren og Version2 i samarbejde med internetaktivist Christian Panton har afdækket. I forhold til denne praksis tweeter Panton:
Særligt opfordrer jeg @TDCGroupDK til omgående at stoppe logningen af masteoplysninger for datatrafik, som ingengang er krævet af dansk lov.
— Christian Panton (@christianpanton) December 21, 2016
Den nye VLAK-regering vil i begyndelsen af 2017 'fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder', hedder det i regeringsgrundlaget.
Til Business.dk siger direktør i teleoperatørernes branchefællessakb, Teleindustrien, Jakob Willer:
»Vi er stadig ved at nærlæse dommen. Jeg er meget, meget spændt på, hvordan Justitsministeriet læser og fortolker denne dom, som ser ud til at sætte begrænsninger på, hvad man kan lave af generel overvågning.«