Længe ventet dom gør livet surere for amerikanske patenttrolde

Den amerikanske højesteret erklærede torsdag patent på finanssoftware for ugyldigt i en sag, der har kørt i syv år. Dommen ventes at være et hårdt slag for de såkaldte patenttrolde.

En længe ventet afgørelse ved den amerikanske højesteret blev afsagt i går, torsdag, som iagttagere anser som en vigtig sejr over patenttrolde, der forsøger at holde kontrol over og økonomisk misbruge udviklng og brug af software.

Sagen drejede sig om patentindehaveren Alice Corp., der tilbage i 2007 lagde sag an mod CLS Bank, som er et vigtigt softwareinstrument i den globale finanssektor.

Sagen blev dog overbevisende afvist af sagens dommere, rapporterer Ars Technica.

Dommerne vurdererede, at patentetindehaverens krav ikke var validt, da Alice Corp. blot skulle have tilføjet computersprog til en basal idé, der ligger til grund for CLS-systemet, som fungerer som et mellemled, der sikrer sikkerhed og tillid mellem handlende i finansielle transaktioner.

Ars Technica beskriver dommen som den hidtil tydeligste inden for det amerikanske retssystem, der understreger, at idéer tilsat teknologisk defineret sprog ikke er nok til at få et patent.

Mediet skriver endvidere, at engagerede i sofiwarepatent-diskussionen havde håbet på, at dommen ville skabe præcedens for fuldstændig at eliminere softwarepatenter, men så langt gik dommerne dog ikke.

Ars Technica citerer fra domsafsigelsen, hvor dommerne understregede, at softwarepatenter stadig er gældende, hvis de ‘forbedrer selve computerens funktion’, eller 'forbedrer en eksisterende teknologisk proces’.

Dermed fastholdt højesteretten en tidligere afgørelse i en lavere instans, som ligeledes havde erklæret patentet ugyldigt.

Højesteretsdommen lagde en tidligere lignende afgørelse, Bilski-afgørelsen, som en del af grunden til afgørelsen. Denne sag, der blev afgjort i 2010, invaliderede et patent på et finansielt hedging-system. Retten vurderede, at det tredjepartsbaserede CLS-system ligesom Bilski er et udbredt og fundamentalt system, der længe har været en integreret del i den amerikanske handel.

Den amerikanske organisation Main Street Patent Coalition, der modarbejder udbredelsen af patenttrolde, var hurtige til at hylde rettens afgørelse, men krævede i samme ombæring i en officiel udmelding, at den amerikanske Kongres skal skride til handling med lov mod troldene, der udnytter patentsystemet.

»De fleste amerikanske virksomheder har ikke tiden eller pengene til at bekæmpe disse useriøse søgsmål, der kan tage år og millioner af dollars at løse i retterne,« skriver organisationen i sin officielle udmelding ifølge Ars Technica.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere