Lækket EU-lovforslag: Smartphones skal have udskiftelige batterier

2. marts 2020 kl. 11:5028
Lækket EU-lovforslag: Smartphones skal have udskiftelige batterier
Illustration: Bigstock.
Det nye forslag er ikke blevet offentliggjort endnu, men en hollandsk avis har fået fat i dokumenter, der viser, at man i EU overvejer mulighederne for, at brugerne selv skal kunne skifte batteri.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fremtidige smartphones kan blive tvunget til at have udtagelige batterier, hvis et nyt lovforslag fra EU bliver vedtaget.

Det er det hollandske dagblad Het Finanieele, der har fået fingre i dokumenter, som altså indeholder et forslag, der ikke er offentliggjort endnu.

Det betyder, at forslaget skal præsenteres og behandles, førend det kan blive en realitet.

Forslaget skal gøre det lettere at skifte batteriet i mobiltelefoner, hvis det går i stykker, sådan som det faktisk var for 10+ år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil betyde, at alle producenter, der vil sælge smartphones i EU, skal gøre det let for brugerne at skifte batterierne.

Motivationen er den samme som ved USB-C

De udskiftelige batterier skal, ligesom det er tilfældet med lovgivningen om USB-C som standard-port, sikre, at borgerne i EU-landene genererer mindre elektronisk affald.

Version 2 har tidligere skrevet om vedtagelsen af USB-C som standard-port i EU.

Mediet Techradar skriver , at det i forslaget også fremgår, at vi skal gøre mere for at sikre, at der bliver genbrugt mere elektronisk affald, og at materialer, der kan genbruges, ikke bare kommer i deponi.

Xda-developers kan oplyse, at der også vil være fokus på emballagegenbrug og et system, der skal samle gamle opladere, telefoner og tablets.

Man kan dog sagtens forestille sig, at producenterne af mange af de smartphones, som vi alle bruger, ikke ligefrem vil klappe i hænderne over, at de skal give afkald på ’alt i et-chassiset’, der gør, at telefoner kan være både smalle og vandtætte.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
5. marts 2020 kl. 11:34

Hvis batteriet går i udu indenfor 2 år, og det ikke kan skiftes. Kan man så lave en reklamation?

26
5. marts 2020 kl. 10:50

Jeg har aldrig skiftet batteri på mine telefoner, heller ikke i starten hvor alle mobiltelefoner havde udskiftelig batteri

Jeg måtte skifte batteri på min tidligere smartphone, da det gamle døde. Ikke ved bare at have mindre og mindre ladning, men relativt pludseligt. Da jeg tog batteriet ud (det kunne man med den model), var det bulet ud på midten. Jeg kunne købe et nyt til ca. 100 kr og selv sætte det i. Jeg måtte gøre det samme med min kones telefon, så det er ikke uhørt.

24
4. marts 2020 kl. 13:35

"at de skal give afkald på ’alt i et-chassiset’, der gør, at telefoner kan være både smalle og vandtætte."

Sikke en gang pladder. Fx Samsung Active Tab 2 er vandtæt OG har udskifteligt batteri.

Udskiftelige batterier er ingen hænding for vandtæthed.

Men nu de er i gang skulle de hellere forbyde lim i den slags produkter, så vil udskiftning af en knækket skærm blive lettere og de går mange gange oftere i stykker end batterierne!

23
3. marts 2020 kl. 23:21

Efter at telefonerne begyndte at være limede, synes jeg at de er blevet mere holdbare og stabile. Foruden at de begyndte at fylde mindre i lommen.

Min Xperia er nu 2½ år og still going strong. Den går typisk ned på 30% hver dag, og lades op hver aften.

Min datter klager over at hendes efter blot et år ikke kan holde strøm længere. Men den er også aktiv i hele tiden, som musik maskine. Vi har dog lige nulstillet den, da der sagtens kan ligge software på den som dræner ekstra.

Så forskellig brug, kræver forskellige telefoner.

21
3. marts 2020 kl. 15:30

Man mister kapacitet ved hver eneste opladning, men det er ved afladning under 50%, at man især mister meget - jo dybere man aflader det, desto værre er det.

Uha, det lyder da ikke godt for de radiobiler (batteri biler) som man gerne vil gøre til verdens frelser. Hvis de kun må aflades til 50% for at beholde batteri kapaciteten, så er rækkeviden endnu mindre acceptabel.

Jeg mener at have set at en 100% opladning heller ikke er godt, at det er med til at nedbryde celler, man bør derfor stoppe før eller i det mindste kraftigt reducere lade hastigheden.

20
3. marts 2020 kl. 15:23

Det var da en glimrende ide. Så får vi sat gang i salg, solgt flere billige batterier (folk shopper efter prisen), som så godt nok holder kortere. Det generer så godt nok mere elektronik/batteri skrot. Endvidere bestilles batteriet i langt de fleste tilfælde over nettet, som så skal transporteres ud til forbrugeren, vi får også sat mere gang i transport sektoren.

Det er fantastisk at EU har så meget overskydende tid og overblik at de kan beskæftige sig med sådanne ting og i så høj grad tænker logisk og rationelt. Stort kado til dem.

Ironi kan forekomme.

19
3. marts 2020 kl. 14:02

Personligt har jeg aldrig skiftet en smartphone ud fordi batteriet var slidt. Til gengæld har jeg skiftet adskillige elektriske tandbørster ud pga. batteriet, indtil jeg fandt ud af at der sidder et AA batteri inde i. Godt nok loddet fast og gemt bag en masse elektronik, men det kan skiftes.

Oven i har jeg set rigtig mange smartphones der er skiftet ud pga. en skærm der er gået i stykker. Man skulle snarre gøre det let at få den skiftet. Det koster måske 1200 kr at få skiftet en skærm til 150 kr, fordi hele telefonen skal skilles ad og sættes sammen igen.

Dog skal man huske, at flere og flere smartphones bliver "vandtætte" hvilket bliver vanskeliggjort.

Generelt er jeg fuldt ud for at det skal være lettere at reparere elektronik. Batterier er ikke nødvendigvis noget folk selv skal kunne skifte i enheder der bliver hurtigt forældet, men de skal i det mindste ikke være for dyre at få skiftet ud.

18
3. marts 2020 kl. 13:37

Historien går at en gadesælger for længe siden fremviste et armbåndsur som kunne alt! Vejr flytider fødselsdage landkort, kompas, you name it.

En køber slog til betalte og begyndte at gå hvorefter sælgeren bukkede sig ned efter to pænt store kufferter og sagde hov vent skal du ikke ha batterierne med!

Nøjagtig sådan føler jeg når min nye 0 komma få mm tykke telefon dør hen af eftermiddagen gr. intensivt brug. Det blir ikke bedre af et nyt glas skal koster 2500 kr. Måske for at holde nyprisen nede:-(

Er modstander af forbud. Tillad alle konstruktioner men indfør og vedligehold standarder der overskredet udløser pant/miljøskat præcis så stor at kun de aller værste tech buff's (ikke mig:-) vil betale ekstra for dyrere råvare og bæredygtigt genbrug. Det vil med garanti ændre arbejdsgangene i mange konstruktionsafdelinger. Hvorfor er al varedeklaration systematisk dereguleret. Suk!

Tests er illusorisk når modellen er gået ud af produktion inden salget begynder, eller udføres af charmerende men ansvarsløse influencers.

17
3. marts 2020 kl. 11:13

Hvis EU reelt ville gøre noget godt for længere levetid på elektronik (og en masse andre forbrugsgenstande), så var det oplagt at gøre som PHK foreslog for længe siden: 5 års garanti i stedet for de (0.5/2 år) som vi har i dag. Så ville en masse produkter blive dyrere og mere holdbare, så man ikke løber ind i "kan ikke betale sig"-muren allerede ved et par hundrede kroner. CEPOS vil naturligvis være imod på alle måder, da køb-og-smid-væk er direkte afspejlet i profit.

16
3. marts 2020 kl. 11:06

Så vidt jeg lige kan google, så klarer et almindeligt Li-ion batteri omkring 1000 fulde opladninger uden at miste kapacitet.

Det er kun fordi, at langt de fleste mobilbrugere ikke kender til batteriers opladnings-/afladnings-dynamik. Man mister kapacitet ved hver eneste opladning, men det er ved afladning under 50%, at man især mister meget - jo dybere man aflader det, desto værre er det. Ved at praktisere ikke at aflade det til under 50%, vil man forlænge batteriets livstid med mindst et år, og ofte meget mere. Det afhænger dog selvfølgelig af, hvor godt batteriet var fra fabrikken af.

14
3. marts 2020 kl. 10:12

Det har jeg... havde en Nokia der til sidst kun holdt til 5 dages brug, fik så et nyt batteri så den igen kunne holde 8-10 dage. Dejligt ikke at skulle oplade hele tiden.

Fik så en iPhone 4S /arb.mobil.

Satte den i stikket, tændte, opdaterede, fuldt batteri, alt var fint.

Den vækkede mig så ikke næste morgen da den var løbet tør for strøm. Så den blev straks fejlmeldt til intern support.... det grinte de meget af den dag. Work as designed.

Således blev jeg budt velkommen til moderne smartphones :-)

13
3. marts 2020 kl. 09:15

Stille krav om opdatering af software?

Egentlig er det et helt ubrettiget krav. Micorsoft har i hele sin levetid sørget for at få licenser for hver eneste nye version. Så hvorfor skulle telefoner så være gratis? MS har nu flyttet det hele over i skyen så nu er der slet ikke nogen mulighed for at slippe. Ren leasing.

12
2. marts 2020 kl. 21:08

Det ville da ikke være dårligt, hvis man udviklede en række batteri standarder til både PC'er

TIl laptops har det eksisteret i >20 år, producenterne vil bare ikke bruge dem; de er ikke interesserede i at gøre batterierne til et supermarkedsprodukt med mange producenter. Duracell var med til at lave standarden, men trak sig før det første batteri kom på markedet.

I stedet fandt SBS-batterierne vej ind i industriel elektronik.https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_Battery_System

11
2. marts 2020 kl. 18:13

Det ville da ikke være dårligt, hvis man udviklede en række batteri standarder til både PC'er, tablets, og telefoner i stil med almindlige batterier så som AA og AAA batterierne.

10
2. marts 2020 kl. 16:21

Helt enig i at, der burde stilles krav til opdatering af software istf.

Det er trods alt, som nævnt, ikke umuligt eller for dyrt (alle steder) at få skiftet batteri. Prisen for iPhones nyere end 8’eren er på 569kr., mens ældre er 400kr.

Samtidig vil jeg også være trist over en større telefon, og som ikke ville kunne tåle vand.

9
2. marts 2020 kl. 16:07

Så vidt jeg lige kan google, så klarer et almindeligt Li-ion batteri omkring 1000 fulde opladninger uden at miste kapacitet.

Sådan kan du ikke regne i forhold til problemet med udskiftning. De 1000 timer er et normtal eller et gennemsnitstal. Nogle batterier vil holde længere og andre kortere, og det er de sidste, som skal udskiftes.

Når man koncenterer sig om batterierne, er det vel fordi det er et faktum at en del telefoner har udskifteligt batteri, så man kan ikke hævde at det ikke kan lade sig gøre, eller vil gøre telefonerne urimeligt dyrere.

7
2. marts 2020 kl. 15:13

Jeg ved godt man kan få det skiftet i diverse forretninger - men hvis det er en 1000 kr's tlf, smider man den jo ud og køber en ny, for det kan ikke betale sig.

På min 700 kroners LG telefon kan man selv skifte batteriet,

På min +5000 kroners HTC betalte jeg 400 kr. for at få skiftet batteriet. Synes jeg er helt rimeligt; iflg. reparatøren er det endda en af de mest "umulige" telefoner overhovedet at servicere.

Jeg synes SW-forældelse på telefoner er et meget større problem. HTC har ikke leveret opdateringer i flere år, på trods af at telefonen (ellers) stadig er på omgangshøjde med alle de krav jeg har.

6
2. marts 2020 kl. 14:58

Så vidt jeg lige kan google, så klarer et almindeligt Li-ion batteri omkring 1000 fulde opladninger uden at miste kapacitet.

Hvis man er ivrig mobilbruger så man skal lade telefonen hver dag, så er det en levetid på cirka 3 år. Som ivrig mobilbruger vil man sandsynligvis skifte mobilen ud efter 3 år, da den så er teknologisk forældet.

Hvis man - som jeg selv - ikke bruger mobilen så meget, så er 1000 opladninger 4-6 års brug. Efter så lang tid er der stor sandsynlighed for at andre dele er ved at være slidt, f.eks. skærm, knapper og stik. Plus at den for længst er håbløst usikker, da den ikke længere får softwareopdateringer.

Med andre ord: Er det virkelig batteriet, der er den mest udskiftnings-nødvendige komponent?

2
2. marts 2020 kl. 13:53

Hvorfor skal en tlf smides ud, når batteriet ikke kan mere ??

Jeg ved godt man kan få det skiftet i diverse forretninger - men hvis det er en 1000 kr's tlf, smider man den jo ud og køber en ny, for det kan ikke betale sig.

Men hvis man selv kunne skifte batteri, vil det være en god ting for miljøet.

1
2. marts 2020 kl. 12:49

Med en udstrakt regulering ville vi sikkert stadig bruge FERM vaskestol og biler med afviservinger. Hvis vi indfører samme tankegang i politik kunne vi fjerne 66% af det senest tilkomne lovforvirring. Se om det dette på CEPOS.