Lækker OpenOffice 3.0 - se den her

Screencast: Når den gratis, open source-baserede kontorprogrampakke OpenOffice 3.0 til september kommer på nettet, vil der møde brugerne et langt lækrere produkt, end det tidligere har været set fra den kant. Se videogennemgangen her.

Den grafiske overhaling af den gratis, open source-baserede kontorpakke OpenOffice 3.0 er til at få øje på. Udviklerne har gjort meget for, at produktet skal se betydeligt lækrere ud, og ikke i første omgang være noget, som kun nørder kan finde på at bruge.

Målet har da også været at gøre det endnu mere indbydende for eksempelvis virksomheder at tage OpenOffice i anvendelse.

OpenOffice udvikles af frivillige jorden over, og i Danmark er det Leif Lodahl, der holder de danske tråde samlet over for udviklingsorganisationen openoffice.org.

Den endelige version 3.0 af OpenOffice forventes først på gaden til september, men Version2.dk har allieret sig med Leif Lodahl, der her giver en kort gennemgang af nogle af de nye features.

http://www.version2.dk/artikel/7482
(husk lyd)

Screencast beta: Screencast er en teknologi, hvor det er muligt at vise filmsekvenser af det, der foregår på et skærmbillede. Fordelen ved teknologien er, at selve filen fylder meget lidt, hvilket gør den velegnet til visning over nettet.

Version2.dk vil gerne udforske mulighederne for anvendelsen af screencast, hvorfor vi i dag starter den første beta af teknologien. Vi håber selvfølgelig, I vil bære over med tekniske problemer, og I er velkomne til at komme med feedback - både på teknologien og på anvendelsesmulighederne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er rigtigt dejligt at se, at der endelig bliver gjort mere ved brugerfladen i OOo. Specielt er jeg helt enig med Torbens kommentar, nemlig

[b]Torben R. Simonsen:[/b] Udviklerne har gjort meget for, at produktet skal se betydeligt lækrere ud, og ikke i første omgang være noget, som kun nørder kan finde på at bruge.

Det har jeg jo sagt længe. OOo bliver aldrig en rigtig modspiller til fx MS Office så længe der primært satses på funktionalitet. Brugerfladen skal også udvikles. For nu at drysse lidt malurt i bægret, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad UI-designerne i OOo-teamet ville gøre uden Microsoft Office at løbe efter.

Hvor er nytænkningen af brugerflader i OOo 3.0?

 • 0
 • 0
#2 Kenni Lund

Hvad er det for en grafiske overhaling som denne artikel taler om? Så vidt jeg ved er den eneste ændring af UI i OpenOffice 3.0 at der er blevet tilføjet en "velkomst-menu", som også ses i præsentationen.

Jeg tror ikke at det er mere end en måned siden at jeg læste en større mængde debatindlæg omkring den manglende fornyelse af GUI i OpenOffice 3.0 - Faktisk det stik modsatte af hvad denne artikel omtaler.

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

Hvor er nytænkningen af brugerflader i OO.o 3.0?

Hvem har bedt om nytænkning? Det skulle nødig være som MS Office, hvor hver ny udgave nærmest kræver omskoling af hele firmaer.

Den nye velkomstskærm er slem nok.

Selvfølgelig slipper vi jo nok ikke for det, der er trods alt nogen der har et produkt/en supportaftale at sælge, og "robust", "hurtig" og "nem at anvende" sælger ikke.

 • Ikke at jeg påstår at OOo er nogen af delene, tværtimod, på ihvertfald de to første er MS Office desværre stadig foran. (Jeg har ikke prøvet OO.o 3, så jeg ved ikke hvor meget bedre det er blevet der).
 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Jeg er helt enig.

Ikke at der er noget i vejen med at de beholder udseendet som det er - som sagt betyder det, at folk ikke skal omskoles, men det virker ret misvisende når der så bliver råbt højt om at der er kommet et nyt, fedt UI.

Ud over det, så kan man jo sagtens pifte grafikken op, uden at bryde menustruktur og generelt opførsel. Lidt animationer her og der kan appellere til de brugere der tænder på den slags, uden at alle menupunkter skal skifte navn og placering.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Kleis

Jeg ved ikke hvordan den nye openoffice ser ud - i øjeblikket bruger jeg NeoOffice, en macificeret open office.

Anyway - hvad jeg synes der kunne være rart at få implementeret i OO - var et databehandlingssystem (i stedet for et spreadsheet, der gjorde det let at laver grafer der operede på hele sæt). Derudover, indsættelse af ligninger - med 1) en hurtig formeleditor - og selvfølgelig også mulighed for at skrive latex koder, hvor ligningsnumre automatisk var tilgængelige.

På den måde, ville OO efter min mening, være det optimale valg for alle gymnasie uddannelser til større uddannelsested med lettere matematik, hvor der skal laves en fysik rapport eller to, eller samles statistiske resultater. Dvs. det kunne være at man fik sat OO ind i det meste af det højere uddannelsesforløb og derved måske havde lettere ved senere at implementere det i virksomheder.

Måske er jeg på vildspor - og jeg ved at der allerede findes plugins der kan gøre noget af ovenstående arbejede - men for mit vedkommende, skal det være enkelt så muligt for brugeren, før at der bliver skiftet.

 • 0
 • 0
#11 Christian Nobel

Det er bare den bedste i alt!

Sådan kan man jo ikke gøre det op, det svarer til at sige at intet kan hamle op med en Saab (sæt selv ind efter ønske), hvilket basalt set er en gang vrøvl.

Office er da sikkert fortrinligt, men det er også totalt exorbitant overkill for andre, endvidere så er der også fejl i Office som ikke findes i OO (prøv f.eks at eksportere data hvor felterne ikke er udvidet i Excell, eller hvor der er for lange formler i sammenkædede filer - i hvert fald noget der giver problemer i 2003, men som virker i OO (selv version 2.1)).

Ikke for at nedgøre Office, for det er som sagt sikkert glimrende, men en hat passer nu engang ikke alle, og det ville da også være lidt trist hvis alle havde størrelse 48 hoveder.

Og så har jeg svært ved at se hvordan Office hamler op med OO på en Linux platform.

/Christian

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Lidt animationer her og der kan appellere til de brugere der tænder på den slags

Hvis du er til tegnefilm og lækre animationer, vil jeg gerne anbefale Disney og Pixar..

Der var da ingen der monterede gummidyr på skrivemaskiner, vel ?

 • 0
 • 0
#14 Ulrik Gerdes

Jeg er en glad bruger MS Office 2007, og nåede aldrig at få lært at bryde mig særligt meget om de tidligere versioner af OpenOffice.

Efter at have set filmen om den nye version 3.0, så er jeg en endnu gladere bruger af MS Office 2007, skønt jeg da vil give OpenOffice en chance igen om 2-3 år.

Lotus Symphony? Jeg fik et score som 'wizard' i brug af programmerne engang i forrige århundrede, så måske skulle man prøve at flirte lidt med en gammel kæreste? Nææ...

 • 0
 • 0
#15 Jens Christian Jensen

Den grafiske opdatering og UI til OpenOffice, som så mange efterspørger, hedder ikke OpenOffice. Den hedder IBM Lotus Symphony. Lotus Symphony er det oprindelige OpenOffice udsat for IBMs programmører, der ved hvordan man laver et lækkert og brugervenligt design, med et mere end tilfredsstillende resultat, især til prisen der stadig er 0,00 kr. Jeg vil klart anbefale alle jer der efterspørger et bedre OpenOffice at kigge forbi http://symphony.lotus.com/ og se giraffen.

 • 0
 • 0
#16 Henrik Jensen

[qoute] Læs om alle nyhederne her: http://wiki.services.openoffice.org... [/qoute]

Jeg synes at det er meget sjovt at man gør så meget ud af at forklare at Microsoft Office 2007 ikke understøtter OOXML og samtidigt skriver man ikke et eneste forbehold omkring understøttelsen af ODF 1.2.

Men trods alt bedre end denne engelsksprogede featureliste for OpenOffice 3.0 Beta: http://marketing.openoffice.org/3.0/featurelistbeta.html Hvor man tilmed skriver at det er den fremtidige version 1.2 af ODF ISO standarden.

Jeg siger ikke at Microsoft ikke også kunne havde fundet på det den anden vej rundt, men så havde de godt nok også fået de hårde kommentarer med på vejen.

 • 0
 • 0
#18 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jens Christian,

Jeg har nu selv fundet ud af, at Lotus Symphony 1 ikke er et OSS-produkt.

[b]Fra Wikipedia[/b] Because Lotus Symphony is based on the 1.1.4 version of OpenOffice.org which was dual licensed under both the LGPL as well as Sun's own SISSL which allowed for entities to change the code without releasing their changes, IBM does not have to release the source code of Symphony.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_Symphony

Det stemmer meget godt overens med, at der ikke er nævnt OpenOffice med ét ord i den medfølgende licens-aftale. Lotus Symphony er licenseret under "Eclipse"-licensen og inkluderet i den er LGPL-licens til GTK+ BINDING AND GNOME BINDING.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere