Læk: Apple skifter til USB-C for iPhones i 2019

13. juni 2018 kl. 10:4724
Læk: Apple skifter til USB-C for iPhones i 2019
Illustration: Apple.
Ifølge flere kilder hos underleverandører til Apple dropper virksomheden Lightning-porten på fremtidige iPhone-modeller til fordel for industristandarden USB-C.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du glemmer opladeren til din iPhone, vil du i fremtiden kunne låne en af din kollega, selv hvis kollegaen sværger til Android. Apple vil nemlig udskifte deres proprietære Lightning-port på iPhone-modeller fra 2019, skriver DigiTimes.

Lækket kommer fra flere kilder hos underleverandører til Apple, som leverer integrerede kredsløb til virksomhedens telefoner.

Kilderne siger også, at skiftet ikke kommer til at påvirke næste generation af iPhones, som skal lanceres senere i 2018, men først bliver en del af nye iPhone-design fra 2019.

Med et skift til USB-C for iPhones vil Apples mobile enheder lægge sig tættere op ad producentens bærbare MacBooks, som er begyndt at skifte Thunderbolt-porte ud med USB-C.

Slut på 15 år med proprietære connectors

Siden Apple i 2003 indførte den ikoniske, flade 30-ports connector til tredje udgave af deres iPod, har virksomhedens mobile enheder haft egne porte der er anderledes end resten af industrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden har før fået kritik for sine dyre opladere og dongles, og de proprietære formater gør, at tredjepartsproducenter ikke kan producere konkurrerende opladere, uden at betale licens til Apple og overholde Apples til tider besynderlige regler for, hvordan opladere må sælges.

Men hvis Apple går over til USB-C vil de lægge sig op ad resten af industrien, som i udbredt grad har taget connectoren til sig.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
16. juni 2018 kl. 08:39

Ikke sandt. Læs op på hvad Quick Charge gør.
F.eks på Samsungs nyere ladere står der Adaptive Fast Charging, hvilket dækker over at de bruger QC version 2, som er version 3-kompatibel.</p>
<p>Telefonen kommunikerer med laderen om hvor høj spænding og strømstyrke der skal lades med.
Sker der ingen kommunikation, defaulter laderen til 5v/2a.

Jeg har en god ide om hvad de forskellige USB lade standarder gør og det er ikke at styre ladningen. På PD og QC2 er det muligt at regulere spændingen op, på QC3 kan den også reguleres ned og reguleringen er i noget mindre trin. Disse muligheder betyder at ladekredsløbet i telefonen kan bestille den bedste indgangs spænding ud fra hensynet til ønsket effekt og virkningsgrad.

Intet af dette kræver en ekstra processor i laderen og andre usb-c ladere klarer sig uden.

23
15. juni 2018 kl. 11:19

Fordelene kommer ikke i din bil.

Og så alligevel, når vi er ovre den indledende bakke, så når alle (forhåbentlig) benytter USB-C så er det også nemmere at skifte til et andet OS, da man slipper for at skulle udskifte hele økosystemet omkring sin device. Personligt har jeg selv en radio i bilen som kan tilsluttes mobilen så man både kan spille musik og lade den op samtidig, og det krævede et nyt lader kabel da jeg skifte fra iOS til Android. Ikke en kæmpe investering men ikke desto mindre end dybest set unødvendig merudgift.

22
15. juni 2018 kl. 10:58

Så vidt jeg ved bruger Apple rent faktisk den fælles standard, QT eller Quick Charge.

Quickcharge er ikke en "fælles standard". Quickcharge er en Qualcomm "standard". Power Delivery (PD) er den officielle USB standard og den pushes af både Google og Apple (og andre). Der har dog været mange problemer med at lave ordentlige PD ladere ... de fleste første generations ladere var non-compliant.

De fleste som er fortalere for USB i telefoner er oftest "ikke iPhone" brugere. Gad vide om iPhone brugerne også er så glade for skiftet. Jeg er ikke.

Fordelene kommer ikke i din bil. Fordelene kommer når du kan bruge samme lader og kabler til din telefon, tablet, kamera, computer, ur, whatever. De sidste mange år har jeg kun taget en 6-ports USB lader med på rejser - ikke noget med specielle ledere til specielle devices. Når jeg så også kan bruge samme kabler til det hele, så bliver det endnu lettere. Micro-USB var en god start (men med et dårligt stik) hvor kun Apple stod uderfor ... USB-C har også et fint stik (ligesom Lightning).

21
15. juni 2018 kl. 10:58

Nu har jeg selv læst en smule op. Power Delivery, er tilsyneladende ikke et Apple koncept, men en konkurrendende standard, som, f.eks Nintendo også bruger i deres Switch. Man kan købe 3. partsladere, som indeholder både QC og PD. Så blev jeg det klogere.

20
15. juni 2018 kl. 10:47

Hvis det er tilfældet vil ingen almindelig usb-c lader kunne bruges. Normalt er usb ladere kun strømforsyninger, alt ladning styres lokalt.

Ikke sandt. Læs op på hvad Quick Charge gør. F.eks på Samsungs nyere ladere står der Adaptive Fast Charging, hvilket dækker over at de bruger QC version 2, som er version 3-kompatibel.

Telefonen kommunikerer med laderen om hvor høj spænding og strømstyrke der skal lades med. Sker der ingen kommunikation, defaulter laderen til 5v/2a.

Surt (men ikke overrraskende) hvis Apple fravælger den udbredte standard.

19
15. juni 2018 kl. 09:47

"der skal nok komme en adapter til dig..." en adapter er ikke integreret, og er derfor ikke brugbar

18
15. juni 2018 kl. 09:15

Men det fede ved at skifte til USB-C, er at iphone folk ikke behøver bøvle med at de har glemt deres kabel når de er på tur.. men kan bruge det stik de fleste andre nu har liggende til deres laptops, mobiler osv

De fleste er nok noget af en overdrivelse...

Det er et godt stykke ude i fremtiden at det er de fleste der har en USB-C lade kabel selv om det stort set ikke er til at opdrive et USB-A til USB-A (USB 3.0) kabel fra en reputabel producent...

Tror mere på at der kommer usb-C på laderene og så usb-c på iPads men ikke iPhones

16
14. juni 2018 kl. 16:03

"På deres 61W usb-c lader har de foruden en USB-C controller også en 32 bit ARM processor. Det er ret meget computer kraft for en lader."

Jeg gætter på at det har med at gøre at man lader forskelligt afhængig af lade tilstanden af batteriet, derfor er laderen "intelligent". Det er nok ikke andet som ved de første IBM Thinkpad maskiner der kom, her var der også en processor i batteriet for at lave kontrolleret opladningen og afladningen.

15
14. juni 2018 kl. 13:14

Da de gik fra det brede stik til lightning.. så brokkede folk med integreret bil system sig OGSÅ... der skal nok komme en adapter til dig... Men det fede ved at skifte til USB-C, er at iphone folk ikke behøver bøvle med at de har glemt deres kabel når de er på tur.. men kan bruge det stik de fleste andre nu har liggende til deres laptops, mobiler osv

14
14. juni 2018 kl. 11:06

De fleste som er fortalere for USB i telefoner er oftest "ikke iPhone" brugere. Gad vide om iPhone brugerne også er så glade for skiftet. Jeg er ikke.

Jeg har i min bil en dock som tilslutter telefonen til det interne audio/telefon system. De fleste ting kan gøres via Bluetooth, men det fungerer bare ikke så godt som at tilslutte en direkte forbindelse. Et skift til USB-C gør at jeg skal ud og investere 1.800kr. til en ny integreret dock. Jeg kan godt nok købe mange kabler for den pris. Hvis de vitterligt skifter i 2019 vil jeg nok i 2019 overveje om ikke jeg køber en 2018 model. Jeg skifter normalt telefon hver 4. år. Så kan den nye telefon måske holde så længe jeg har den bil jeg har.

Jeg forstår i det hele taget ikke denne hype omkring ladestikket. Det vigtigste argument har været for at reducere elektronik skrot. Det har man allerede opnået, alle ladere ER USB ladere, det er kun kablet til forskel. Og fred med det.

11
14. juni 2018 kl. 08:13

Det vil helt sikkert mindske antallet af dongles I apple miljøet.

Jeg har en Android telefon og en macbook pro med USB C . Det fungerer rigtig godt sammen. Kablet vender altid korrekt og behøver ingen dongles. :). Glæd jer.

Mac laderen kan bruges til telefonen. Omvendt er telefonladeren dog ikke kraftig nok til Macen.

9
13. juni 2018 kl. 21:05

Det at de bruger USB-C betyder ikke at alle USB-C ladere vil virker perfekt med en Apple. På deres 61W usb-c lader har de foruden en USB-C controller også en 32 bit ARM processor. Det er ret meget computer kraft for en lader.

Er det ikke bare til at forestå forhandlingen ang. Power Delivery? I og med der er i nogen SD-kort er en ARM processor i stedet for en microcontroller, kan man nok går ud fra det ikke nødvendigvis er meget dyre at bruge ARM.

6
13. juni 2018 kl. 12:22

Det at de bruger USB-C betyder ikke at alle USB-C ladere vil virker perfekt med en Apple. På deres 61W usb-c lader har de foruden en USB-C controller også en 32 bit ARM processor. Det er ret meget computer kraft for en lader.

5
13. juni 2018 kl. 11:58

Hvornår har der været thunderbolt porte i iPhonen? Så vidt jeg ved er det da Lightning vi har kørt med siden iPhone 5.

3
13. juni 2018 kl. 11:21

Eftersom artiklen dækker at det er PORTEN i telefonen som skifter fra Thunderbolt til USB-C, så er kablet vel ret ligegyldigt, så længe telefonen har en USB-C indgang?

2
13. juni 2018 kl. 11:18

(Sorry)

1
13. juni 2018 kl. 11:11

Mon ikke de nøjes med at skifte til USB-C i den ene ende?