For mange læger, især i den privatpraktiserende sektor, sløser med at opdatere den fælles nationale medicindatabase, Fælles Medicinkort (FMK), hvilket både kan være farligt for patienterne og koste dyrt i unødige indlæggelser.
Opsangen kommer fra Else Marie Damsgaard, professor og ledende overlæge, geriatrisk afdeling på Aarhus Sygehus.
»Vi skal kollektivt være bedre til at opdatere patienternes FMK. Når vi modtager en patient, hvor det ikke er opdateret, tager det meget lang tid, og der kan opstå stor tvivl om, hvilken medicin patienten allerede får, eller hvilken medicin patienten har været i behandling med før indlæggelsen,« forklarer Else Marie Damsgaard ifølge en artikel hos Systematic.
FMK skal sikre, at alle læger ved, hvilken medicin patienten får, uanset om det er den privatpraktiserende læge, speciallægen på ambulatoriet eller i specialklinik eller sygehuslægen.
Men den store usikkerhed i systemet pga. manglede opdatering koster samfundet mange penge, anfører hun.
»En af de hyppigste årsager til indlæggelser og fald er fejl i medicinen. Der opstår misforståelser, når patienterne triller over sektorgrænsen, men FMK kan blive vores fælles sprog på patientens vegne,« understreger Else Marie Damsgaard.
Koster dyrt i unødige indlæggelser
Overlægen påpeger, at det koster samfundet penge, når det samlede overblik mangler, og mængden af medicin, der ordineres, dermed bliver for stor – simpelthen fordi den ene hånd ikke kan se, hvad den anden har gjort.
»Hvis vi alle rydder op og bliver bedre til at bruge FMK, så kan vi spare rigtig meget tid, øge sikkerheden for patienterne og spare penge til medicin, som ligger i store poser og skuffer i patienternes hjem og aldrig bliver brugt,« siger Else Marie Damsgaard.
Men manglende opdatering kan også være farlig for patienten, hvis f.eks. farlig allergi over for bestemte medicintyper ikke bliver registreret.
»Hvis vi alle brugte det, så bliver det et arbejdsbesparende redskab, der højner sikkerheden for patienterne,« fastslår Else Marie Damsgaard.
På geriatrisk afdeling, Aarhus Sygehus, er medarbejderne flittige brugere af FMK.
»Vi måler på, hvor mange af de udskrevne patienter der har fået opdateret FMK, og da vi nåede en målopfyldelse på 100 procent, ja, så kostede det en omgang øl,« fortæller overlægen.
Overlægen hylder FMK
Else Marie Damsgaard understreger, at hun er stor tilhænger af FMK.
»Jeg er begejstret for Det Fælles Medicinkort. Det er et redskab til fælles viden om, hvad den enkelte patient får af medicin. Det er i hvert fald et redskab, hvis det bliver brugt!« siger hun til Version2.
Hun påpeger, at der dog stadig er plads til forbedring af FMK.
»Der kan stadig udvikles på FMK, så det bliver endnu bedre at anvende. Der er punkter, hvor FMK har et forbedringspotentiale, som vi kan håbe på bliver udnyttet inden alt for længe, men det er et godt redskab, hvis det bliver brugt.«
Eksempelvis har hun oplevet, at hun ikke kunne gemme en stor oprydning i en patients medicinprofil. Og der er også problemer med at annullere en såkaldt dosisdispensering, hvor det i FMK fremgår, at et lægemiddel på forhånd fyldes på en doseringsbeholder på et apotek eller sygehusapotek frem for af sygeplejersken i hjemmeplejen eller på sygehuset.
»Der er eksempler på, at hjemmesygeplejersker har brugt timer på at få opdateret systemet for dosisdispensering, uden at det er lykkedes,« lyder det fra Else Marie Damsgaard til Version2.