Læger i Region Syddanmark skal tale direkte til patientjournalen

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Region Syddanmark vil indføre talegenkendelse for at lette arbejdsbyrden. Men diktafonen bliver ikke sendt på pension.

Det er ikke nok, når lægen på sin stuegang dikterer "Patienten fremstår forpint. 500 milligram paracetamol tre gange dagligt" - det skal også noteres i patienjournalen. Derfor skal de dikterede noter aflyttes og indskrives.

Men fra 2014 vil man i Region Syddanmark springe den sidste arbejdsgang over og i stedet pudse et it-system på opgaven.

For at imødegå stigende krav til dokumentation i sygehusvæsenet har Region Syddanmark besluttet at videreudvikle og udbrede en totrinsraket af et system, der skal gøre det lettere for de ansatte at journalisere. Det drejer sig om digital diktering og talegenkendelse.

Digital diktering vil i al sin enkelthed sige, at den ansatte indtaler sit notat på en diktafon gemmer det som en lydfil. Men det har så den ulempe, at det derefter skal indføres i en journal manuelt.

Talegenkendelsessystemet fungerer på den måde, at lægen eller sygeplejersken indtaler sit notat i en diktafon, hvorefter det så overføres det automatisk som tekst til patientens digitale journal. En kombination af de to ting skal nu blive til en regional elektronisk patientjournal, som man altså kan indføre notater i uden at skrive.

»Vi skal som politikere skabe de bedst mulige vilkår for personalet, og med et velfungerende dikterings –og talegenkendelsessystem kan vi gøre hverdagen betydeligt nemmere for dem. Det vigtige er nu, at vi får skabt et system, der giver mening og fungerer i deres travle hverdag,«udtaler Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Systemerne kommer nu i udbud, og udgifterne til projektet vurderes til at løbe op i 21,7 millioner kroner. Den regionale digitale dikteringsløsning forventes at blive taget i brug fra maj 2014.

Region Syddanmark videreudvikler et system, der skal gøre journalarbejdet på sygehusene nemmere og dermed give sygehuspersonalet mere tid til patienterne.
Der er travlt på de danske sygehuse. Sygehusene kan nemlig foretage flere og flere behandlinger, men det er ikke kun behandlingerne, der er blevet flere. Det er dokumentationskravene også.
Derfor vil Region Syddanmark nu videreudvikle og udbrede systemer, der skal gøre journalisering nemmere og sikre mere opdaterede journaler. Og netop en nemmere arbejdsgang og udsigten til bedre værktøjer til sygehusene glæder formanden for sundhedsudvalget Poul-Erik Svendsen (S).
- Vi skal hele tiden se på, hvordan vi får effektiviseret arbejdsgangene i sundhedsvæsenet. Vi får i de kommende år flere ældre og flere kronikere, og derfor skal vi frigøre flest mulige hænder til den egentlige behandling og pleje.
Regionsrådet har besluttet at udbrede to systemer på sygehusene; talegenkendelse og digital diktering. Systemerne har hver deres styrker og bliver indført på sygehusene i forskellige tempi og omfang.
Fordele og ulemper
Med digital diktering indtaler lægen eller sygeplejerskerne journalnotatet ved hjælp af en diktafon og gemmer det som en lydfil. Modellen fungerer godt og effektivt i mange situationer, men journalen bliver ikke lavet færdig med det samme, idet det digitale diktat efterfølgende skal skrives ind i journalen af en sekretær.
Hvis lægen eller sygeplejersken anvender talegenkendelsessystemet, dikterer de ligeledes notatet via en diktafon, men nu indføres kommentarerne direkte som tekst på skærmen i patientens journal.
Udover at talegenkendelsessystemet kan anvendes til at optimere arbejdsgangene med skrivning af notater, kan det desuden give lægen eller sygeplejersken en nemmere måde at navigere rundt i journalen uden brug af mus og tastatur, idet klinikeren med simple kommandoer såsom ”åbn journal” eller ”gå til medicinoversigt” kan spare en række tastetryk.
Det skal give mening
Netop enkelthed og optimering er nøgleord i det kommende udviklingsarbejde, og sundhedsudvalgsformand Poul-Erik Svendsen håber, at systemerne vil lette hverdagen på sygehuseafdelingerne.
- Vi skal som politikere skabe de bedst mulige vilkår for personalet, og med et velfungerende digital dikterings- og talegenkendelsessystem kan vi gøre hverdagen betydeligt nemmere for dem. Det vigtige er nu, at vi får skabt et system, der giver mening og fungerer i deres travle hverdag, siger Poul-Erik Svendsen.
Gode erfaringer
Region Syddanmark har gode erfaringer med anvendelse af digital diktering, men der mangler en harmoniseret regional løsning, som arbejder sammen med den elektroniske journal. Den regionale digitale dikteringsløsning forventes at blive taget i anvendelse på sygehusene fra maj 2014.
Talegenkendelsessystemet, der skal bredes ud på alle sygehusene i regionen, tager udgangspunkt i et arbejde, som man allerede har igangsat på Sygehus Lillebælt. Her har man siden 2006 arbejdet med et system til deres nuværende, elektroniske patientjournal.
Sygehus Lillebælt bliver de første, som skal tage det nye regionale talegenkendelsessystem i anvendelse. Det forventes, at de øvrige sygehuse i regionen, i løbet af de næste par år på udvalgte afdelinger vil tage talegenkendelse i anvendelse, som et supplerende værktøj udover digital diktering.
Systemerne vil nu komme i udbud, og udgifterne til projektet kommer til at løbe op i 21,7 mio. kr.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jørgen L. Sørensen

"Talegenkendelsessystemet fungerer på den måde, at lægen eller sygeplejersken indtaler sit notat i en diktafon, hvorefter det så overføres det automatisk som tekst til patientens digitale journal. En kombination af de to ting skal nu blive til en regional elektronisk patientjournal, som man altså kan indføre notater i uden at skrive."

Kan det lade sig gøre med tilstrækkelig sikkerhed?

Der kan være forkølelser der ændrer stemmen, nogle har en mere ulden stemme altid fra naturens side, og der er også en del udenlandske læger med accent (eller danske læger med dialekt).

Kan en computer være bedre end en sekretær til at vurdere hvad lægen siger, og eventuelt kontakte lægen for et dobbelt-tjek?

  • 0
  • 0
Josef Assad

Hvis det er noget bygget på Nuance Communications talegenkendelsesteknologi (som bl.a. Siri bruger, svjv) så skal der vel rejses et spørgsmål om hvorvidt der er data der kører igennem servere på Amerikansk jord og i så fald om overhovedet det er lovligt at bruge denne service.

Noget tyder på at løsninger baseret på Nuance rent faktisk skal igennem Amerikanske servere da de har en Safe Harbor policy (som i praksis ikke er en skid værd fra et europæisk databeskyttelses synspunkt). Og igen helt lavpraktisk så er Nuance i høj grad den eneste spiller på markedet ud over google.

Så hvis en læge dikterer et CPR nummer og derefter en diagnose i dette smarte talegenkendelsessystem: er den data beskyttet af andet end "cover my ass"-style "du må ikke diktere CPR numre" fodnoter i systemvejledninger og/eller ligegyldige safe harbor policies?

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere