Det er med stærk bekymring, at læger på Herlev Hospital kan se frem til debut for Danmarks største sundheds-it-projekt, Sundhedplatformen.
Systemet, der skal fungere som fælles elektronisk patientjournal i Regions Hovedstaden og Region Sjælland, er nemlig foruroligende ufærdigt, lyder det fra flere læger, som Ugeskriftet for Læger har talt med.
»Det vil blive enormt stressende, fordi vi er blevet undervist i et system, som ikke er færdigt,« siger overlæge på Kardiologisk Afdeling på Herlev og Gentofte hospital, Jon Appel.
»Det er urovækkende, at helt basale ting bliver omprogrammeret, under en måned før vi begynder,« fortsætter han.
Uro eller ej - Sundhedsplatformen vil blive taget i brug på Herlev Hospital lørdag den 21. maj. Herefter skal regionernes øvrige hospitaler følge trop fra November og et år frem.
Undervisning på ufærdigt system
Det er ganske muligt, at systemet om et halvt år eller mere bliver tilfredsstillende, vurderer Jon Appel. Men når weekenden kommer, vil det lægge hospitalet ned, siger han.
Af hospitalets 1.200 læger er 110 blevet uddannet til superbrugere, som skal hjælpe med implementeringen. Dog er dele af undervisningen foregået på et system, der ikke er færdigt, fortæller 1. reservelæge og superbruger Sofie Hjortø.
»Blandt andet har medicinmodulet ikke fungeret i forberedelserne, da systemet ikke har kommunikeret med FMK (Det Fælles Medicinkort, red.). Dermed er vi ikke blevet trænet i medicinafstemning med almen praksis, og jeg er svært bekymret for, om det kan føre til flere og alvorlige utilsigtede hændelser«, siger Sofie Hjortø til Ugeskriftet for Læger.
Anne Gram, der er vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, forsikrer fagbladet om, at netop medicinmodulet vil virke, når systemet går i luften om en uge.
Uvist om nyt system sparer tid.
Ikke desto mindre erkender vicedirektøren, der har ansvar for at implementere sundhedsplatformen, at det baseret på udenlandske erfaringer med systemet kan tage op til 10 måneder, før det kører perfekt.
Implementeringen vil koste læger ekstra arbejde i starten, men sådan bliver det ikke ved med at være, forklarer Anne Gram, der dog ikke ved, om den måde lægernes arbejde skal dokumenteres i det nye system er mere tidseffektivt end den måde, hvorpå det foregår i dag.
Herlev og Gentofte Hospital er det første ud af i alt 19 hospitaler i de to regioner, der skal bruge systemet.