Efter 14 år er EPJ-løsning stadig en klods om benet på fængselslæger - må bruge papir og pen

Den it-løsning som skulle have fået fængslerne med på digitaliseringen kan ikke samarbejde med resten af sundhedssystemet. Problemet er over 14 år gammelt og stadig ikke løst.

Mens resten af samfundet buldrer af sted på digitaliseringstoget, så har fængslerne gemt sig i en særlig tidslomme, som de tilsyneladende har svært ved at komme ud af.

Den elektroniske patientjournal (EPJ)-løsning, som en række fængsler har afprøvet igennem de sidste tre år, viser sig at komme til kort, lige så snart patienterne skal uden for murene til behandling. Løsningen i fængslerne kan nemlig ikke udveksle patientoplysningerne elektronisk med resten af sundhedssystemet uden for murene.

Hver gang bliver oplysningerne skrevet ned på papir og sendt med posten til enten speciallægen eller sygehuset, og når resultaterne fra undersøgelsen eller behandlingen er klar, skal de også skrives ned på papir og sendes tilbage til fængslet, hvorefter det hele skal indtastes manuelt i systemet igen.

»Noget, der har generet meget, er, at lægerne i fængslerne ikke har adgang til det Fælles Medicinkort, og at udskrivningsbrevene fra hospitalerne heller ikke kommer til os elektronisk,« siger kontorchef i Direktoratet for Kriminalforsorgen Tina Engelbrecht Ising til Version2.

Det Fælles Medicinkort er den samlede oversigt over patienternes oplysninger, og uden direkte adgang til det, besværliggør det personalets arbejde med patienterne i fængslerne.

»Det er både tidskrævende og tungt, så det besværliggør arbejdet. Og så er det også en irritationsfaktor i sygehussektoren, at vi ikke er på linje med de andre behandlere,« siger ledende overlæge i Herstedvester Fængsel Camilla Bock.

Må gerne sende breve, men ikke e-mail

Problemet har hængt som en tung sky over fængslerne i mange år, men skyldes ikke selve it-systemet.

Det opstår på grund af de særlige regler, der er for udveksling af oplysninger mellem fængsler og resten af samfundet ifølge Kriminalforsorgen.

»Vi må ikke fortælle nogen, at patienterne har siddet i fængsel. Det er en fortrolig oplysning, som vi ikke må give videre til hospitalerne og de praktiserende læger,« siger Tina Engelbrecht Ising.

Reglen skal ifølge kontorchefen blandt andet være med til at sikre, at en tidligere straffet ikke vil kunne identificeres som kriminel gennem sine sundhedsoplysninger.

»Man er måske ikke interesseret i, at lægen ved, at man har været inde og sidde for ti år siden, når man kommer på sygehuset,« siger hun og fortsætter:

»På grund af Kriminalforsorgens særlige karakter, så er vi meget besværlige at få til at fungere sammen med mere normale systemer.«

Hvorfor må I ikke udveksle oplysninger om patienterne elektronisk, når I allerede gør det med brev?

»Der er nogle regler med dataregistreringssystemer, som gør det sådan,« siger Tina Engelbrecht Ising dog uden at kunne forklare det nærmere. Kriminalforsorgen har for nylig nedsat en arbejdsgruppe, der skal vurdere, om det kan lade sig gøre i fremtiden.

»Vores umiddelbare tolkning har været, at vi nok ikke må udveksle patientoplysninger elektronisk med resten af sundhedssystemet,« siger hun.

Fængsler har ventet 14 år på en EPJ-løsning, der ikke fungerer

Herstedvester Fængsel er sammen med Københavns Fængsler de eneste fængsler, som har digitaliseret patientjournalerne. I resten af landets fængsler og arresthuse registrerer lægerne stadig patienternes oplysninger med papir og kuglepen. Og det har allerede resulteret i tilfælde, hvor patienter er kommet for sent i behandling, fordi lægerne ikke havde adgang til hele patientjournalen elektronisk, sådan som det normalt er tilfældet uden for murene.

Læs også: Læger bruger stadig papir og kuglepen i fængslerne

Allerede i 2001 indgik Kriminalforsorgen en aftale om et EPJ-system til de udvalgte fængsler. Systemet er siden blevet udskiftet og er i dag baseret på XMO-systemet, som de fleste af landets praktiserende læger også benytter sig af.

Men selvom der er gået 14 år, er det stadig kun tre fængsler, der kan bryste sig af at have et EPJ-system. Og problemet med at udveksle oplysningerne stadig ikke løst.

»Det er en kæmpestor hurdle, som vi ikke har kunnet knække hidtil. Jeg kan ikke svare på, hvorfor det har taget så lang tid,« siger Tina Engelbrecht Ising og fortsætter:

»Det er en meget besværlig sag, og alle de nøglepersoner, der har siddet med den tidligere, arbejder her ikke længere.«

Det er planen, at samtlige af landets fængsler og de største arresthuse skal have en fælles EPJ-løsning ved næste årsskifte. Det nuværende system bliver sendt i udbud til sommer, men selvom der ville komme en ny leverandør på, er der ingen garantier for, at det grundlæggende problem bliver løst. Heller ikke efter 15 år.

»Måske bliver vi nødt til at se på det lidt mere kreativt. Alternativt kan det være nødvendigt at ændre reglerne, hvis alle ønsker skal kunne opfyldes. Jeg håber dog, at vi når at få løst det, inden den nuværende kontrakt udløber,« siger Tina Engelbrech Ising.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ebbe Kristensen

Alle andre EPJ-systemer i kongeriget kan udveksle patientdata elektronisk så når et sygehus eller en speciallæge modtager disse pr. brev, er det rimelig sandsynligt at det nok er fordi patienten sidder i fængsel. Og helt sikre bliver de da når de skal sende prøvesvar eller epikriser tilbage pr. brev - til et fængsel...

 • 3
 • 0
#2 Jens Villadsen

Mig bekendt indgår det ikke FNUX formatet om man har været indsat eller ej - men givet at denne information IKKE indgår i FNUX formatet, så vil man alligevel altid kunne se på EAN afsenderen/Ydernummeret hvor en evt. Medcom EDIFact/Medcom XML-besked er sendt fra.

 • 1
 • 0
#3 Martin Nyhjem

Alle andre EPJ-systemer i kongeriget kan udveksle patientdata elektronisk så når et sygehus eller en speciallæge modtager disse pr. brev, er det rimelig sandsynligt at det nok er fordi patienten sidder i fængsel. Og helt sikre bliver de da når de skal sende prøvesvar eller epikriser tilbage pr. brev - til et fængsel...

Den speciallæge eller det sygehus som behandler den indsatte her og nu kan nemt se det ja, men om 10 år når den tidligere straffet får sig en ny læge og starter et nyt liv, så kan det i dag ikke ses nogen steder. Hvis de var på det almindelige system ville lægen i journalen nemt kunne se fængslet og det er det man ønsker at undgå :)

 • 1
 • 0
#4 Jens Villadsen

Det må da afhænge af hvordan det enkelte sundhedspersonale journaliserer. Man må gå ud fra at det ikke noteres i en patientjournal at man er indsat. Hvis det er tilfældet er det brud på god etik og eksponering af særlige personfølsomme oplysninger.

Antageligvis startes et journalnotat vel næppe med "Patient 'X' (pt. indsat i Vridsløselille) har problemer med prostata ... "

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere