Læger bruger stadig papir og kuglepen i fængslerne

Tidslomme: Når indsatte flyttes mellem fængsler, skal læger og sygeplejersker lede efter deres journaler i en bog. Der er nemlig intet elektronisk system til at håndtere patientjournaler i kriminalforsorgen, og det får konsekvenser for patienterne.

Mens resten af landets sygehuse og praktiserende læger for længst er gået over til de elektroniske patientjournaler (EPJ), så halter fængslerne langt efter i digitaliseringen.

Læger og sygeplejersker må således stadig ty til papir og kuglepen, når det skal registreres, hvad de indsatte fejler, og det resulterer i et gammeldags og ineffektivt system, skriver Information.

Alle journalerne er håndskrevne og gemmes i reolsystemer, og det bliver især et problem, når indsatte flytter rundt mellem fængslerne. Her må lægerne bede om at få tilsendt journalerne, hvilket både tager tid og øger risikoen for fejl.

Eksempelvis blev en indsat med kræft sendt for sent til undersøgelse ifølge Information, fordi arresthuslægen undersøgte ham for de samme symptomer to gange. Manden havde flyttet fængsel, og fordi hans journaler ikke var flyttet med, kunne lægen ikke se, at han allerede havde undersøgt manden. Det endte med, at lægen troede, at symptomerne ikke var så alvorlige, og det blev først opdaget meget senere, at manden i virkeligheden havde kræft.

»Havde jeg kunnet slå op i en EDB-journal og se, at han havde klaget over akkurat det samme to måneder tidligere, havde jeg uden tvivl sendt ham til undersøgelse med det samme. Men i stedet sad jeg og sagde de samme ting til ham, som jeg havde sagt tidligere,« siger arresthuslæge Erik Kjærsgaard til Information.

Når lægerne i fængselssystemet skal kommunikere med sygehuse og speciallæger for murene, foregår det ligeledes pr. brev. Og når de skal have svar på undersøgelser eller bestille recepter, må de enten sende en fax eller foretage et telefonopkald.

Et fængsel har endda anskaffet sig en skrivemaskine, så lægerne ikke behøver at skrive i hånden.

Kriminalforsorgen oplyste ifølge Information allerede i 2007, at den var i gang med at undersøge mulighederne for at etablere et EPJ-system. Indtil videre har der de sidste tre år været prøvekørt et system til Anstalten ved Herstedvester og Københavns Fængsler, men da det ifølge Kriminalforsorgen »ikke virker optimalt«, er den ved at kigge sig om efter et alternativ.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Johnny Fribert Lauridsen

Både Ja og Nej, og det er afhængig af institutionen og det personale det har - ikke alle har en læge, de fleste har en fast sygeplejer(ske) tilknyttet. Overordnet er det regelsat via "Sundhedsbekendtgørelsen" - se f.eks. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=1065 Men, i praksis fungerer (desværre) ikke altid som disse regler foreskriver og er ret afhængigt af velvilje fra personalet i institutionen som typisk ikke er inde i detaljerne i alle bekendtgørelserne der omgiver indsatte (og der er mange bekendtgørelser).

  • 0
  • 0
#7 Johnny Fribert Lauridsen

Der er ingen overførsel til noget som helst, og der er ingen ny læge og der er intet sygesikringskort. Der er ingenting andet end kriminalforsorgens tilknyttede personale og de aftaler de har med diverse læger og sygeplejersker. Sådan er det! Det er case-by-case og hvis den lokalt tilknyttede sygeplejer og/eller læge (hvis man er så heldig) mener at en indsat skal tilses yderligere, så er det den person der så har den vagt som beslutter hvad der skal ske. Det er ikke er rart system. Jeg ved det af erfaring (ikke egen, men fra familie).

  • 0
  • 0
#8 Per Erik Rønne

Ja, Johnny, det er der ikke for dem der ryger i fængsel.

Men her talte jeg nu om os almindelige dødelige, når vi flytter og derfor skal skifte læge. Noget der for mig kun er sket to gange siden jeg blev gammel nok til at få eget sygesikringskort.

Den første læge, som jeg havde haft siden jeg var fem, destruerede journalen uden at spørge mig om lov. I det andet tilfælde sørgede jeg for at der fandt en udlevering sted til ny læge. Men det betyder bl.a. at alle oplysninger om børnevaccinationer er slettet.

Og for de 'uheldige' der kommer til at se fængslerne indefra, uden at det er i fjernsynet de ser det, så kan man kun sige at systemet trænger til et eftersyn. Og jeg har svært ved at se hvorfor fangerne ikke kan få en fængselslæge tilknyttet, som i øvrigt burde kunne bruge samme it-system som de almentpraktiserende læger, og med adgang til samme data og samme mulighed for at lagre nye informationer i den elektroniske patientjournal.

Mon ikke det er bureaukratiet der stiller sig i vejen? Og husk så på Parkinsons Lov: Et bureaukratis omfang bestemmes ikke af behovet, men af den mængde ressourcer der kan stilles til rådighed for det.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere