Læger bruger Google Glass ved operationsbordet

Google-brillen har allerede været med ved operationsbordet. Et nyt projekt samler informationer som røntgenbilleder og vitale data i ét punkt lige ud for øjet, så lægen aldrig behøver at fjerne blikket fra patienten.

Google Glass skal i fremtiden sidde på næsen af læger og fodre dem med kritiske data om patienterne, så der ikke går tid med at rende ned til røntgenrummet og tilbage igen. Overalt i verden fokuserer den medicinske verden på Google Glass og de perspektiver, brillen medfører.

Glass introducerer teknologier, der forsimpler arbejdsgange i mange sammenhænge, men inden for sundhedssektoren har forskellige app-udviklere allerede fået øjnene op for potentialet. Særligt i kirurgiske sammenhænge kan den fikse brille nemlig gøre det nemmere for lægen at holde fokus på det, det handler om. Nemlig patienten.

Selvom Google Glass stadig er i beta-test, har den smarte brille allerede assisteret ved operationsbordet. Ifølge San Francisco Chronicle har brystkirurg Pierre Theodore fra det amerikanske universitet USCF udført en kompliceret lungeoperation med hjælp fra brillen, der samtidig viste et billede af patientens røntgenbillede.

Pierre Theodore skulle fjerne en væskelomme i en kollapset lunge, og den slags kan være svære at få øje på med det blotte øje. Et røntgenbillede er derfor nødvendigt at støtte sig til, og med hjælp fra Glass slap kirurgen for at fjerne blikket fra patienten.

Vil drive udviklingen i Danmark

Konsulenthuset Accenture er gået sammen med Philips, der er en stor leverandør af teknik til sundhedssektoren. Blandt andet leverer Philips en løsning til overvågning af patientens vitale data, kaldet IntelliVue. Sammen har de skabt en applikation til Google Glass, der livestreamer data op i brillen.

»Vi har udviklet en løsning, der henter data ud af IntelliVue-løsningen, som er den klassiske monitor med vigtig information om patientens tilstand, og integrerer datastrømmen, med en Android-applikation, så du i realtime kan få de oplysninger præsenteret uden at fjerne fokus fra patienten,« siger Claus Rydkjær, der er ansvarlig for Sundhed og Offentlig Sektor hos Accenture, til Version2.

Appen er stadig et 'proof of concept', og udviklingen foregår i USA, men Claus Rydkjær følger den tæt fra Danmark, hvor han håber projektet kan sætte skub i digitaliseringen af sundhedsvæsenet.

»Der er ikke nogen test planlagt i Danmark på nuværende tidspunkt. Vi håber selvfølgelig på at sætte gang i dialogen med det danske sundhedsvæsen, for vi vil jo gerne være med til at sætte fart i hele teknologi- og telemedicin-agendaen,« siger Claus Rydkjær til Version2.

Claus Rydkjær forklarer, at appen konkret er henvendt til anæstesilægen, som har til opgave at holde øje med en patients vitale data under bedøvelse, hvilket ofte kræver, at man orienterer sig på skærmene og dermed fjerner fokus fra patienten.

»Vi har arbejdet ud fra en målsætning om, at vi kunne få klinikere til at reagere hurtigt på vitale ændringer i patientens tilstand. Og i situationer, hvor det er sekunder, der er afgørende, kan fokus forblive på patienten,« siger Claus Rydkjær til Version2 og fortsætter:

»De tilbagemeldinger, vi har fået, har generelt været positive, men vi er stadig relativt tidligt i processen. Med vores proof of concept håber vi netop på at få tilbagemeldinger omkring anvendeligheden, samt inspiration til yderligere anvendelsesområder, hvor teknologien kunne være hensigtsmæssig,« siger Claus Rydkjær til Version2.

Her er en video, hvor Google Glass bliver brugt under en knæoperation

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jens loggo

"så der ikke går tid med at rende ned til røntgenrummet og tilbage igen."

Ævl. De skal da aldrig rende ned til noget røntgenrum uanset om de bruger google glass eller ej. Røntgenbilleder, og alle andre data om patienten, kan ses på enhver computer på hospitalet allerede, inklusiv dem der står i operationsrummet.

Man skal huske at passe på, at de billeder man ser i brillen, ikke ender med at fjerne fokus fra operationen, isteddet for hensigten, altså det modsatte.

At se den man taler med over internettet, i sin brille, virker f.eks. som noget der kunne tage opmærksomheden.

 • 3
 • 2
#5 Tommy Bell

Ikke som sådan, men alt med Google er jeg som udgangspunkt forholdsvis paranoid overfor.

Når det så kommer ind over ens fortrolige data fra Regioner og læger osv. så synes jeg der burde være flere der var paranoide, f.eks. Datatilsynet.

De har jo ansvaret for at sikre at dansk lovgivning overholdet, det tror jeg næppe det gør hvis der benyttes Google Glass, der er ret meget der er inden om Googles server inden det kommer frem.

 • 1
 • 3
#7 Michael Bjerregaard-Pedersen

Data kommer ikke omkring googles servere på vejen fra ens egen server til ens egen app. Mit erfaringsgrundlag er to apps til Android, så jeg skal måske moderere mit udsagn til: data tager den lige vej fra din server til din app hvis det er det du har udviklet den til, med den undtagelse at man jo ikke rigtig ved hvad diverse routere laver undervejs.

Det er ok at have et lidt paranoidt forhold til en IT gigant. Tillad mig at udvide feltet til alle store virksomheder og alle regeringer.

 • 1
 • 0
#8 Kenneth Østrup

Jeg forstår ikke hvorfor det lige nøjagtig er Google Glass man vælger at bruge. HUD briller er ikke ligefrem en ny teknologi.

Det lyder som en rigtig dårlig idé, at tage en brille med indbygget kamera og mikrofon fra "big evil" på, og kigge ind i andre mennesker imens de er i fuld narkose.

Man kunne få den tanke, at det hele er afgjort af hype og ikke et reelt problem man prøver at løse.

 • 0
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere