Læge: Sundhedsplatformen sparer mig for idiotarbejde

Illustration: Rigshospitalet
Der er flere eksempler på dobbeltarbejde med kodeark og dobbelt indtastning, som er afskaffet med Sundhedsplatformen, fortæller læge.

Det kræver voldsomt mange klik at indtaste nødvendige oplysninger i det nye it-system på hospitalerne i Region H, Sundhedsplatformen. Men platformen sparer også lægerne for meget dobbeltarbejde.

Det skriver afdelingslæge på Rigshospitalets Klinisk Genetisk Klinik Birgitte Rode Diness i et debatindlæg på Ugeskrift for Læger.

Eksemplerne på forbedringer er ifølge hende flere:

Før bladrede læge ved hver indlæggelse patientens journal igennem for at journalføre tidligere hospitaliseringer. En tidskrævende opgave, som ofte blev løst ved en oplæsning til diktafonen, hvorefter sekretæren skrev diktatet af.

»Et dobbelt dobbeltarbejde med indbygget risiko for fejl,« konkluderer Birgitte Diness.

I dag angiver lægerne selv indlæggelser én gang i Sundhedsplatformen.

Kodeark er afskaffet

Et andet eksempel er, at lægerne - når de havde haft en patient i ambulatoriet - skulle finde et særligt kodeark frem fra patientens journal og skrive dato, SKS-koder og patientens diagnosekode på arket.

»Diagnosekoden fandt jeg i diagnosebiblen (hvis jeg kunne finde den) eller i SKS-browseren online,« skriver Birgitte Rode Diness.

Herefter skulle en sekretær finde patienten i de tidligere systemer og overføre den håndskrevne kode dertil.

I dag kan lægen sætte flueben ud for de relevante koder i Sundhedsplatformen.

»Det tager mig kortere tid at sætte flueben ud for en af mine favoritter, end det gjorde at fremfinde arket, skrive datoen og sætte krydset før,« lyder det fra afdelingslægen.

Det er også blevet nemmere for hospitalslægerne at sende en kopi af deres overvejelser til patientens egen læge.

»Så: tak til SP for at spare mig for idiotarbejde.«

Ingen forløb på døde patienter

Trods de optimerede arbejdsgange er der dog opstået nye forhindringer for lægens arbejde.

»Man må ikke skrive CPR-numre på andre personer end patienten i SP (Sundhedsplatformen, red.). Det er faktisk ret bøvlet, når man arbejder med risikovurdering på baggrund af familiær sygdom og mutationer!« lyder det fra Birgitte Rode Diness.

Og:

»Man må ikke lave forløb på afdøde. Det er ikke blot et bump på vejen, men et bjerg, når en stor del af ens patienter er henvist på baggrund af dødsfald i familien.«

Version2 fortalte i sidste uge, hvordan Region H i følge en business case regner med en samlet besparelse på over 10 milliarder kroner med Sundhedsplatformen frem til 2030.

Læs også: Sundhedsøkonom: Intet bevis for påstået milliardbesparelse med Sundhedsplatformen

Debattøren er enig i, at de nye digitale muligheder kan frigive tid hos lægesekretærerne, som historisk har båret en stor del af byrderne med dobbeltarbejde. Men hun afviser, at den frigivne tid bare kan indhøstes:

»Det har ledt nogle til at spekulere i muligheden for 'gevinstrealisering', hvilket jo bare er blomstersnak for fyringer og besparelser. Det er min overbevisning, at det er helt forfejlet at tro, at der skal bruges færre lægesekretærtimer pr. læge som følge af indførelsen af mere intelligent IT,« skriver Birgitte Rode Diness, der påpeger, at der til gengæld er opstået nye behov for sekretærarbejde: digitalisering af papirjournaler, kalenderstyring, samtykkehåndtering mv.

»Vi løber stærkt allerede, der er ikke lette besparelser i udsigt – slet ikke, hvis vi skal have SP til at virke.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bente Hansen

De skal da sælges eller bortgives til de medicin selskaber , hvor man sidder i bestyrelse, eller kender nogen som gør. Så de skal da ikke tilgås af lav rang sundhedspersoner. Som måske kommer med nogle billige løsninger, i stedet for noget nyt dyrt medicin,

" »Man må ikke skrive CPR-numre på andre personer end patienten i SP (Sundhedsplatformen, red.). Det er faktisk ret bøvlet, når man arbejder med risikovurdering på baggrund af familiær sygdom og mutationer!« lyder det fra Birgitte Rode Diness. Og: »Man må ikke lave forløb på afdøde. Det er ikke blot et bump på vejen, men et bjerg, når en stor del af ens patienter er henvist på baggrund af dødsfald i familien.« "

Derudover må man så ikke håbe at her bump på vejen, tager længere tid, end der er sparet ved at finde et skema. Selvom jeg normalt har oplevet at lægen har alle de skemaer og andet de skulle bruge, lagt klar af sandsynligvis lægesekretæren.

  • 1
  • 6
#2 Henning Mølsted Editor

Som opfølgning kan jeg oplyse, at lægen også fortæller om hvor man ved hjælp af et familienummer knytter familiemedlemmer sammen. Med andre ord oplever debattøren, at det kan lade sig gøre at finde løsninger selv på vanskelige udfordringer, hvorfor hun er 'forsigtig optimistisk omkring de ting, der udestår'.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere