Læge på Hillerød Hospital: Simpel vaccinering skal overdokumenteres i Sundhedsplatformen
Alle børn – medmindre deres forældre er imod vacciner – får en stivkrampevaccination. Det er et relativt simpelt indgreb – nål ind i skulderen, ”AV!”, ind med vaccinen, nål udad skulderen, ”sååeh, det var da ikke så galt, var det vel?”.
Men på københavnske hospitaler, hvor it-systemet Sundhedsplatformen er blevet indført, kræver hvert lille stik dog nu en stor mængde efterfølgende afkrydsen og dokumentation i systemet.
»Nu er en stivkrampevaccination blevet noget med 20 klik. Vi skal skrive, hvilken muskel vi stikker i, hvor dybt nålen går ind. Det er hamrende ligegyldigt. Man giver altid en injektion i skulderen, det behøver man ikke skrive ned. Det betyder bare, at det ikke bliver dokumenteret, da det er for besværligt,« siger Jannie Hjerpe, afdelingslæge og fællestillidsmand på Nordsjælland Hospital, det tidligere Hillerød Sygehus.
Men det stopper ikke ved stivkrampevaccinationer. Manuelt dobbeltarbejde, uoverskuelige skærmbilleder, mangel på overblik, lange ventetider for patienter, unødvendigt detaljerede krav, spildtid og forvirring er generelt det indtryk, som Sundhedsplatformen efterlader hos lægen.
Det er blandt de konsekvenser, som Sundhedsplatformen ifølge Jannie Hjerpe har haft.
»Hvis jeg skal indlægge en patient, så kan jeg ikke gøre det nær så hurtigt [som før Sundhedsplatformen blev implementeret, red.]. Jeg bruger mere end dobbelt så lang tid på en patient, og det gør så, at jeg må have flere patienter i gang på samme tid. Og jo flere, jeg skal holde styr på, jo større er risikoen for, at jeg laver fejl eller blander dem sammen. Det er allerede sket, at jeg har lavet fejl,« siger Jannie Hjerpe.
Uoverskueligt interface
Det er næppe en sjældent sunget sang, at Sundhedsplatformen har en eller anden grad af uoverskuelighed forbundet med sig. Faktisk har det været blandt den mest tilbagevendende kritik. Det er simpelthen for rodet i forhold til, hvad flere læger oplever som nødvendigt. Jannie Hjerpe beretter om vigtigheden af at have et overblik over, hvilke patienter man har, og hvor alvorligt syge de er.
»Det er vigtigt (…) at vi ved, hvilke patienter, vi skal behandle først. Hvis en patient har det mega dårligt, skal han behandles først, men det overblik mistede vi, da vi overgik til de nye tavler,« fortæller hun, og uddyber, at de tavler, som arbejdsgange, diagnoser osv. skal ajourføres i, er meget uoverskuelige.
»Generelt er en af problemerne med Sundhedsplatformen, at der er alt for mange oplysninger på hvert billede, og at mange ting kan gøres på mindst tre forskellige måder. Når man får et nyt system, synes jeg, at det skal være simpelt at gå til. Det er ikke tilfældet her,« siger hun.
Derfor har flere læger udarbejdet standard tekster (Smart Phrases), som de via en scrolldown menu kan benytte til at udfylde nogle af felterne. Så går det lidt hurtigere.
Uklare fejlmeddelelser
Det sidste problem, vi vil omtale i denne omgang, er en bestemt fejlmeddelelse. Den hedder ”hartstop”. Når man bliver mødt med den, får man ikke lov at komme videre. Problemet, ifølge Jannie Hjerpe, er bare, at den ikke fortæller, hvad problemet er. Ingen røde linjer.
»Jeg var lige ved at tude til sidst, for man bliver så frustreret, og man prøver igen og igen og igen. Den skriver bare ”du kan ikke overføre medicinen”. En anden læge måtte så fortælle mig, at jeg var kommet til at lave indikation for hvorfor patienten skulle have medicinen to gange. Sundhedsplatformen kan kun lide, at man gør det en gang. Om jeg så havde siddet der i flere timer, var jeg aldrig kommet videre,« siger Jannie Hjerpe.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.