Læge: Open source vil kunne løse Danmarks EPJ-problemer

25. august 2008 kl. 10:4618
Læge: Open source vil kunne løse Danmarks EPJ-problemer
Illustration: MC3 Kristopher Wilson/U.S. Navy.
Ved at rulle et amerikansk open source-system til patientjournaler ud i hele sundhedssektoren i Danmark kunne alting komme til at fungere. Det mener it-chef og læge på Bispebjerg Hospital.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens det danske sundhedsvæsen må nøjes med et kludetæppe af forskellige systemer, der ikke taler sammen, kan danske hospitaler kigge misundeligt på andre hospitalsvæsener i verden, der har et sammenhængende og velfungerende system.

En rapport fra konsulentfirmaet Rambøll konkluderede for nyligt, at der er brug for 10 milliarder kroner over 10 år til at rette op på den nuværende situation i Danmark.

Men læge og it-chef på Bisbebjerg Hospital, Martin Sølvkjær, tror på, at det kan gøres billigere og bedre ved overalt at indføre det amerikanske open source-system til patientjournaler VistA, som hospitalet lige nu er ved at teste på klinikken for kønssygdomme.

»For 10 milliarder kroner kan vi komme meget, meget langt med VistA. Jeg tror på, at man kan dække hele sundhedsvæsenet i hele landet med et fælles system og stadig have penge tilovers,« siger Martin Sølvkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at systemet endnu ikke er taget i brug og afprøvet i daglig drift herhjemme, så hans tro er baseret på erfaringerne indtil nu ? som har været positive. Til gengæld har det politisk krævet lidt kamp at få lov til at forsøge med et open source-system.

»Modtagelsen har ikke været overstrømmende entusiastisk,« konstaterer Martin Sølvkjær tørt uden at ville uddybe det nærmere.

Dårligere behandling

Der er store fordele ved at have et fælles system, der dækker både hospitaler, praktiserende læger, plejehjem, genoptræning og hjemmesygepleje.

»Der er et stort behov for at have en fælles løsning på tværs af sektorer, fra den praktiserende læge til plejehjem og hospitaler. Vi yder en dårligere behandling, når vi ikke har et godt it-system. Lige nu har jeg et familiemedlem indlagt, og her må hospitalet ringe til os og spørge, hvilken medicin den praktiserende læge har ordineret. Det er da en omvej,« siger Martin Sølvkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I USA har han også set, hvordan speciallægerne på hospitalerne kan hjælpe patienter, selvom de ikke har været indlagt endnu, men kun besøgt deres praktiserende læge. For eksempel kan data for alle patienter med højt blodtryk løbende overvåges, så kritiske tilfælde kan få specialhjælp, inden det fører til indlæggelse.

»Så de kan bedre end os holde patienterne raske, mens vi har selvstændige enheder og ikke kan bryde over grænserne,« siger Martin Sølvkjær og tilføjer, at bredere adgang til patienternes data dog også rejser etiske spørgsmål.

Andre muligheder med VistA er et overblik over en patients samlede behandling, både for lægerne og for patienterne, som kan se oplysninger om sig selv via en webside.

Seks gange så stor opgave

Martin Sølvkjær er først og fremmest tilhænger af, at man får et fælles it-system for hele sundhedssektoren i Danmark. Hvad det skal være for et, er han i princippet ligeglad med, bare det løser opgaven, men de foreløbige erfaringer med VistA har gjort, at han ser det som et oplagt bud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VistA har igennem mange år været brugt i en stor hospitalsorganisation med 6 millioner årlige patienter og er blevet forbedret løbende. Og så er det i sagens natur gratis at bruge, og nye moduler kommer løbende til fra hele verden.

»I USA løser VistA en opgave, der er seks gange så stor som i Danmark, hvor vi har 1 million patienter om året. Det har ændret den amerikanske sundhedsorganisation, der udviklede det, fra at være en skandale til at kunne tilbyde state-of-the-art-behandling. Så jeg synes, at det er oplagt at se på, om VistA kan løse opgaven i Danmark og give det ordentlige vilkår at blive testet på. Så kan vi erstatte tro med viden,« siger Martin Sølvkjær.

At VistA har mange år på bagen og er skrevet i programmeringssproget MUMPS/M fra slut-tresserne, har ikke givet problemer. Tværtimod har det givet et uhyre stabilt system, mener Martin Sølvkjær.

»Jeg har tidligere nærmest ikke været ude for, at der ikke opstår tekniske problemer, når man indfører et nyt system. Men VistA har kunnet følge med og har været stabilt hele vejen, og det er jo også værd at tage med,« siger han.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. august 2008 kl. 11:12

Det ser jo rosenrødt ud... Jeg er selv tilhænger af opensource, så mine briller er farvede.

Men der må da også være ulemper med VistA?

14
25. august 2008 kl. 14:50

Der er en, der har været så venlig at lægge en kodesnippet på <a href="http://thedailywtf.com/Articles/Avo...">http://thedailywtf.com/Articles…;. Vi ønsker held & lykke til dem, der skal vedligeholde systemet i den danske udgave.

Den viste kode siger mere om programmøren end om sproget, og hvis man endelig skal konkludere noget fra det, så er det, at man ikke skal sætte hvem som helst til at programmere kritiske systemer, der skal vedligeholdes af andre.

Open source har den fordel, at den slags dårlig kodestil efterhånden bliver udryddet, hvad den næppe gør i kommerciel sammenhæng, fordi der er flere penge i nyudvikling end i at rydde op i eksisterende kode.

8
25. august 2008 kl. 12:20

Der er en, der har været så venlig at lægge en kodesnippet på <a href="http://thedailywtf.com/Articles/Avo...">http://thedailywtf.com/Articles…;. Vi ønsker held & lykke til dem, der skal vedligeholde systemet i den danske udgave.</p>
<p>Se også <a href="http://thedailywtf.com/Articles/A_C...">http://thedailywtf.com/Articles…;.

Godt at det ikke er mig som skal vedligeholde det system :)

7
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 08/25/2008 - 12:17

Jeg har i 10 år haft ansvaret for ET IT system der nu blandt andet varetager patientbefordringen i region Sjælland, Midtjylland og Nordjylland.

Årsagen til vores succes er, at vi har lavet fælles udvikling, og specielt i forhold til en døgnbutik som sygehusvæsnet er - fælles driftssupport og overvågning.

Min erfaring er, at hvis man kan finde et godt basissystem og får skabt en god driftsorganisation med et tilstrækkeligt kunde(kapital) grundlag er der grundlag for en succes

PS. Vi er ved at migrere til SuSe nu :-)

5
25. august 2008 kl. 11:41

Nu har jeg selv en fortid som EPJ-udvikler i 3 år, så mine briller er også farvede - og det skal lige siges at det er 2 år siden jeg sidst lavede noget der havde med EPJ at gøre, så der kan være sket meget siden.

Min erfaring fra dengang siger mig at en af de virkelig tunge ting i EPJ-budgetterne er mængden af legacy systemer der skal integreres med rundt omkring. Graden af integration smitter af på brugeroplevelsen, er der kun begrænset integration synes brugerne at den nye EPJ-løsning er noget crap og at de kunne arbejde meget bedre i det gamle system.

Derudover var det min opfattelse at der i sygehusverdenen er/var udbredt anarki og det enkelte sygehus/afdeling havde sin egen "park" af legacy-systemer der skulle integreres med. Det gør udrulningen af en "hyldevare" ret besværlig og omkostningstung.

Det at vælge en udenlandsk hyldevare gør at man også lige skal tage højde for at sundhedsstyrelsen har begået den "genistreg" at opfinde sit eget klassifikationssystem - SKS - frem for at benytte det internationale HL7.

Angående open source, så tror jeg hellere end gerne de eksisterende EPJ-løsninger ville gøre koden open source for at dele udgifterne med de øvrige regioner. Men igen slår forskelligheden igennem - det kan være svært at finde fælles fodslag når arbejdsgange, strukturer er vidt forskellige på sygehusene.

Når det så er sagt er der sikkert ganske mange ting man kan blive enige om og som det ville give god mening at udvikle i fællesskab og open source. Men der er også nogen der skal blive enige om hvem der skal betale, og med de pressede budgetter er det noget af et puslespil.

4
25. august 2008 kl. 11:38

Ja, bestemt... Jeg kan ikke forestille mig at man ikke får problemer med at system fra 60'erne...

Opensource software eller ej, er teknologisk set ligegyldigt...

Ps. Er det bare mig eller lyder det hæsligt når journalister skriver "open source vil...". "Open source software vil..." var måske lidt bedre! Dog stadig fuldstændigt irrelevant, da nyhedsværdien ligger i at man vælger at system der basere sig på et sprog der ikke er blevet opdateret siden 1995.

3
25. august 2008 kl. 11:31

Hvis overskriften er rigtig så lad os endelig få et massivt open source indryk i sundhedssektoren.

Men hvordan bliver citater som "Der er store fordele ved at have et fælles system" og "Der er et stort behov for at have en fælles løsning på tværs af sektorer" til: "adgang til kildekode" kan løse EPJ problemer i DK?

9
25. august 2008 kl. 12:20

Det betyder at man kan frit bygge videre på systemet som det passer en i stedet for at ligge og tigge & be en producent om at levere noget når man er så lille marked som DK nu er. Man kan rent faktisk finde programmører som arbejder freelance på projekter og vi kommer til at se mange flere af dem i fremtiden.

13
25. august 2008 kl. 13:33

Ok, der er bare intet i artiklen som underbygger det!

Tværtimod refereres konsolideringen på EN platform som det der giver gevinsterne.

Igen - der må mangle noget information fra interviewet, som ikke har fundet vej til artiklen for at lave konklusionen: "Open source vil kunne løse Danmarks EPJ-problemer"

15
26. august 2008 kl. 08:23

Igen - der må mangle noget information fra interviewet, som ikke har fundet vej til artiklen for at lave konklusionen: "Open source vil kunne løse Danmarks EPJ-problemer"

Mit gæt er, at "Et bestemt open source system vil kunne løfte opgaven med EPJ i Danmark" ville blive for langt til overskriften.

16
26. august 2008 kl. 09:00

Ja! :-)

Konsolidering og ensretning på platform, er budskabet, men at det løser vores EPJ problemer fordi systemet er OSS, savner en uddybning.

17
26. august 2008 kl. 09:24

Artiklens indhold handler om konsolidering og ensretning på platform, som kunne være et (bestemt) OSS system.

Det (hævdes at det) kan løse vores EPJ problemer OG er OSS - ikke nødvendigvis FORDI det er OSS.

Desværre er open source blevet et mængdebegreb for både teknologi, programmeringssprog, licensmodeller og produkter...

Men jeg savner nu mest en uddybning af det politiske slagsmål over at benytte et open source system - jeg er nysgerrig efter at vide hvilke argumenter, politikerne har (og hvilke politikere det drejer sig om).

18
26. august 2008 kl. 10:00

"Det (hævdes at det) kan løse vores EPJ problemer OG er OSS - ikke nødvendigvis FORDI det er OSS."

Ok, tak - så bygger mine spekulationer på en misforståelse!!

Angående politik, så tror jeg ikke at der er noget politisk sprængstof i et open source system. Det politiske issue bliver konsolideringen på et system. Mange af de argumenter som har været fremført for at få et projekt som FESD realiseret vil politikerne skulle spise med omvendt fortegn.

FESD: 1 model, mange systemer og mange leverandører VistA EPJ: ? model, 1 system og mange leverandører

Det tror jeg bliver svært at sælge hvis ikke man kan overbevise om at der er EN model og at systemet kan vedligeholdes og sælges af flere leverandører.

12
25. august 2008 kl. 13:07

Det er meget sjovt med et enkelt kodeeksempel, som man selvfølgelig kun forstår lidt af, når man ikke kender sproget.

Men prøv at læse på Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/MUMPS

fra afsnittet:

Current users of MUMPS applications

og frem.

Det er en noget anden historie om et sprog, der åbenbart er i heftig brug og kraftigt understøttet af InterSystems og deres i øvrigt fortræffelige og interessante OO database server, Caché.

Afsnittet fortæller ordentligt om M, som tilsyneladende har nogle ganske kvikke features og på nogle punkter her været meget forud for sin tid. Om man så kan lide sproget og vil vi sin tid til det, er selvfølgelig op til den enkelte.

11
25. august 2008 kl. 13:04

ansæt 200 udviklere giv dem et par millioner hver pr år og lav det selv.

dikter open source , dikter samme version alle stedet , dikter system til data flytning.

10
25. august 2008 kl. 12:59

Jeg vil tillade mig at foreslå Martin Sølvkjær at læse Lægeforeningens it-politik (se http://www.laeger.dk/nyhed/download/docs/F31187/LF's%20politik%20for%20sundheds-it.pdf), og at få sit projekt grundigt vurderet i regi af Digital Sundhed (se www.sdsd.dk) inden det sættes i søen.

Vi har allerede rigeligt med forskellige, mere eller mindre vellykkede EPJ-systemer i Danmark, og tiden er inde til konsolideringer: Ikke til flere små, lokale projekter!

2
25. august 2008 kl. 11:31

Til gengæld har det politisk krævet lidt kamp at få lov til at forsøge med et open source-system

Lov af hvem? Hvorfor har de været imod? Hvilke betænkeligheder har de haft?

Jeg går ud fra, at der er saglige argumenter bag og ikke bare modstand mod open source, men er nysgerrig efter hvilke det er.