Læge: Open source vil kunne løse Danmarks EPJ-problemer
Mens det danske sundhedsvæsen må nøjes med et kludetæppe af forskellige systemer, der ikke taler sammen, kan danske hospitaler kigge misundeligt på andre hospitalsvæsener i verden, der har et sammenhængende og velfungerende system.
En rapport fra konsulentfirmaet Rambøll konkluderede for nyligt, at der er brug for 10 milliarder kroner over 10 år til at rette op på den nuværende situation i Danmark.
Men læge og it-chef på Bisbebjerg Hospital, Martin Sølvkjær, tror på, at det kan gøres billigere og bedre ved overalt at indføre det amerikanske open source-system til patientjournaler VistA, som hospitalet lige nu er ved at teste på klinikken for kønssygdomme.
»For 10 milliarder kroner kan vi komme meget, meget langt med VistA. Jeg tror på, at man kan dække hele sundhedsvæsenet i hele landet med et fælles system og stadig have penge tilovers,« siger Martin Sølvkjær.
Han understreger, at systemet endnu ikke er taget i brug og afprøvet i daglig drift herhjemme, så hans tro er baseret på erfaringerne indtil nu ? som har været positive. Til gengæld har det politisk krævet lidt kamp at få lov til at forsøge med et open source-system.
»Modtagelsen har ikke været overstrømmende entusiastisk,« konstaterer Martin Sølvkjær tørt uden at ville uddybe det nærmere.
Dårligere behandling
Der er store fordele ved at have et fælles system, der dækker både hospitaler, praktiserende læger, plejehjem, genoptræning og hjemmesygepleje.
»Der er et stort behov for at have en fælles løsning på tværs af sektorer, fra den praktiserende læge til plejehjem og hospitaler. Vi yder en dårligere behandling, når vi ikke har et godt it-system. Lige nu har jeg et familiemedlem indlagt, og her må hospitalet ringe til os og spørge, hvilken medicin den praktiserende læge har ordineret. Det er da en omvej,« siger Martin Sølvkjær.
I USA har han også set, hvordan speciallægerne på hospitalerne kan hjælpe patienter, selvom de ikke har været indlagt endnu, men kun besøgt deres praktiserende læge. For eksempel kan data for alle patienter med højt blodtryk løbende overvåges, så kritiske tilfælde kan få specialhjælp, inden det fører til indlæggelse.
»Så de kan bedre end os holde patienterne raske, mens vi har selvstændige enheder og ikke kan bryde over grænserne,« siger Martin Sølvkjær og tilføjer, at bredere adgang til patienternes data dog også rejser etiske spørgsmål.
Andre muligheder med VistA er et overblik over en patients samlede behandling, både for lægerne og for patienterne, som kan se oplysninger om sig selv via en webside.
Seks gange så stor opgave
Martin Sølvkjær er først og fremmest tilhænger af, at man får et fælles it-system for hele sundhedssektoren i Danmark. Hvad det skal være for et, er han i princippet ligeglad med, bare det løser opgaven, men de foreløbige erfaringer med VistA har gjort, at han ser det som et oplagt bud.
VistA har igennem mange år været brugt i en stor hospitalsorganisation med 6 millioner årlige patienter og er blevet forbedret løbende. Og så er det i sagens natur gratis at bruge, og nye moduler kommer løbende til fra hele verden.
»I USA løser VistA en opgave, der er seks gange så stor som i Danmark, hvor vi har 1 million patienter om året. Det har ændret den amerikanske sundhedsorganisation, der udviklede det, fra at være en skandale til at kunne tilbyde state-of-the-art-behandling. Så jeg synes, at det er oplagt at se på, om VistA kan løse opgaven i Danmark og give det ordentlige vilkår at blive testet på. Så kan vi erstatte tro med viden,« siger Martin Sølvkjær.
At VistA har mange år på bagen og er skrevet i programmeringssproget MUMPS/M fra slut-tresserne, har ikke givet problemer. Tværtimod har det givet et uhyre stabilt system, mener Martin Sølvkjær.
»Jeg har tidligere nærmest ikke været ude for, at der ikke opstår tekniske problemer, når man indfører et nyt system. Men VistA har kunnet følge med og har været stabilt hele vejen, og det er jo også værd at tage med,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.