Læge og blogger: Sundhedsplatformen ligner en IT-katastrofe under opsejling
Manglende eller ulæselige udskrivningsbreve, hospitalslæger, som ikke kan bestille medicin til patienter, og øgede ventetider.
Praktiserende læge i kompagnifællesskab i Ishøj. Har længe været en skarp stemme i sundhedsdebatten. Afslørerede blandt andet skæve forhold i forbindelse med DAMD-skandalen og er i dag bl.a. formand for Patientdataforeningen. Kilde: Denoffentlige.dkThomas Birk Kristiansen
Det er problemer, som ifølge blogger og praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen er opstået efter indførelsen af det nye sundheds-it-system i Region H, Sundhedsplatformen.
Kritikken er udgivet på sitet denoffentlige.dk .
»Problemerne løses næppe med tiden, for de skyldes den grundlæggende opbygning af programmet. Samtidig forværres en truende katastrofe af en nærmest hasarderet implementering,« skriver han.
Version2 har for nylig beskrevet, at den 66-årige karkirurg Ulf Helgstrand har sagt op fra Rigshospitalet med den begrundelse, at Sundhedsplatformen er for stor en tillidsbelastning mellem læge og patient.
Thomas Birk Kristiansen peger yderligere i indlægget på
at det er misforstået når Sundhedsplatformen er indkøbt for at sikre en integreret løsning, som skal sikre hurtigere og lettere tilgængelige data.
For dels er udvekslingsbehovet ikke stort - og dels er det allerede i dag muligt at udveksle data imellem de eksisterende journalsystemerat det er forfejlet når Sundhedsplatformen betyder, at lægerne skal overtage arbejde fra lægesekretærer og andre faggrupper ved selv at bestille, registrere og dokumentere alle handlinger og ordinationer.
Ved at sprede fokus og opmærksomhed væk fra patienten mindskes kvaliteten i lægens arbejde, og risikoen for fejl øges, skriver Thomas Birk Kristiansen.at frustrerede kollegaer på hospitalerne melder, at Sundhedsplatformen er “et kæmpe tab af behandlingskvalitet. Aldrig har man set så korte og dårlige journalnotater”.
En anden siger om systemet, at “konsekvensen er volapyk, ekstremt langsomme arbejdsgange og nedsat tid til patienterne. Sundhedsplatformen er et elendigt system, der aldrig skulle have været indkøbt.”
Og endelig siger en tredje, “Det er et skandaløst ringe IT system, og med risiko for at lyde utaknemmelig så kan jeg altså ikke bringes til bifald af, at der på den dystre baggrund kan findes isolerede formildende omstændigheder. Vi er blevet langsommere og dårligere”.at produktiviteten i forhold til antallet af patienter der kan tilses på en stuegang er faldet til det halve med det nye it-system.
at Region H skal bruge 250-300 specialister til driften af Sundhedsplatformen, dog uden at man endnu har præsenteret en detaljeret organisationsplan.
Thomas Birk Kristiansen mener generelt, at Danmark ligger i front, når det gælder sundheds-IT. Blandt andet, fordi de ansvarlige har insisteret på, at sundheds-it-systemerne via offentligt fastlagte standarder kan tale sammen.
Det har muliggjort flere konkurrerende leverandører, anfører han. Den helhed, der tilsammen udgør sundheds-IT i Danmark, har på den måde kunnet bygges op af moduler f.eks. for journal, blodprøve og røntgen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.