Læge og forfatter: Facebook, Twitter og Snapchat gør os helt bevidst til digitale junkier

Der er brug for viden om, hvad de massive digitale mængder betyder for vores hjerne og krop, mener speciallægen Imran Rashid. Og ikke mindst hvordan vi beskytter vores helbred i en digital brydningstid.

Har du kun klappet dine børn på kinden morgen og aften, men til gengæld swipet løs på din iPhone over 100 gange i løbet af dagen?

Stresser det dig mere, når din telefon er ved at løbe tør for strøm, end når du selv er sulten?

Føler du irritation og ubehag, hvis du ikke kan tage din iPhone og lige læse beskeder, mens du sidder i et vigtigt møde?

Har du efterhånden svært ved at huske telefonnumre og ved at finde rundt i byen uden at bruge din telefon som vejviser?

Får du abstinenser, når I er sommerhus uden mobildækning?

Glemmer du at lytte efter, hvad dine børn fortæller om dagens oplevelser, fordi du lige tjekker telefonen?

Kigger du også på telefonen, når du ser TV? Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, når du ligger og læser opdateringer på Facebook? Oplever du ofte, at telefonen vibrerer i lommen - uden at der var noget alligevel?

Så har du et problem, mener speciallægen og IT-iværksætteren Imran Rashid.

Faktisk er millioner - hvis ikke milliarder - af mennesker over hele kloden på vej til at blive digitale junkier, skriver Politiken i en omtale af bog og foredrag af forfatteren.

Og det er ikke kun et problem i forhold til din opmærksomhed, koncentration og dit nærvær. Det er også et problem for dit fysiske og mentale helbred.

Digitalt tryk vil skabe stress

Meget tyder på, at der er tale om en skjult risikofaktor, som ifølge lægen inden for en kort årrække risikerer at overhale alle de øvrige livsstilsfaktorer, der i dag slår mennesker ihjel.

Nemlig det digitale informationsoverload, som truer med at sende en hel generation ud i et liv fyldt med digitale følgesygdomme som stress, søvnbesvær, koncentrationsbesvær og andre opmærksomhedsforstyrrelser.

Imran Rashid anklager sociale medier som Facebook, Twitter og Snapchat for at være verdens mest effektive narkokarteller, der helt bevidst er i færd med at forvandle os alle til viljeløse digitale junkier på jagt efter den næste kemiske belønning i hjernen, der kan udløse en kortvarig lykkefølelse.

Mere end nogensinde før er der brug for viden om, hvad de massive digitale mængder betyder for vores hjerne og krop, mener Imran Rashid. Og ikke mindst hvordan vi beskytter vores helbred i en digital brydningstid.

Imran Rashid er både speciallæge i almen medicin & Innovationschef på Aleris-Hamlet Privathospitaler. Ved at kombinere sin viden om mennesker og teknologi har han forfattet bogen ’Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden’, der handler om, hvad de sidste 25 års digitale udvikling reelt set betyder for mennesker nu og på sigt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Thorbjørn Anker Hansen

Puha... der var jeg heldig. Det er åbenbart kun et problem for folk med Apple produkter ;o)
Spøg og brok til side - jeg har sagt det som lægen skriver om, i snart 15 år. Det kræver vel ikke den store eksamen at se problemet i at folket render rundt med bukket nakke og blåt lys i hovedet 24/7. Bare sæt den lidt på lydløs og læg den fra dig når du kommer hjem. Du vil hurtigt opdage hvor hamrende lideglad verden omkring dig kan være, når du ikke selv bidrager. Og dette gælder i alle sammenhænge. Det koster altså på en eller anden konto lige meget hvad du vælger. Så det er bare i gang med at prioritere - hvilket gælder os alle sammen. Selvfølgelig kan man være mere eller mindre effektiv. Men kroppen som helhed skal altså have lov at slappe af. Jeg kender folk med stress og har mødt en del med problemet - absolut ikke nogen sjov sygdom og alt for accepteret - altså på det skadelige niveau. Jeg ville forslå at man læste følgende:
https://en.wikipedia.org/wiki/Why_Zebras_Don%27t_Get_Ulcers

  • 5
  • 0
ove kjær kristensen

Naturligvis skal vi bruge Facebook rigtig så at vi kan slutte os til det der er nødvendig at ændre i samfundet, og deltage i vigtige debatter. Jeg holder helt mit privat liv udenfor Facebook og bruger det meget flittigt i debatter hver dag, og jeg tager på mere end 5 ugers ferie hvert år hvor jeg ikke bruger Facebook.

  • 1
  • 0
ove kjær kristensen

Min egen søn opdagede på Handelsskolen, at eleverne der næsten brugte hele deres tid på smartphone i stedet for at deltagte i det sociale liv. Det er naturligvis helt utilfredsstillende for så mangler unge mennesker noget vigtigt i dere udvikling. Så det skal mere oplysning til omkring hensigtsmæssigt brug af smartphone.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere