LA vil have Snowden-anklager om overvågning undersøgt til bunds

Anklagerne om overvågning af europæiske borgere, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har bragt op, skal tages med i ny undersøgelse om terrorlovgivningens konsekvenser, mener tænketank og Liberal Alliance.

Regeringens har planer om at nedsætte en kommission, som skal undersøge terrorlovgivningens konsekvenser for retssikkerheden. Det arbejde bør også omfatte den amerikanske whistleblower Edward Snowdens anklager om NSA-overvågning af blandt andet europæiske borgere.

Sådan lyder meldingen fra Liberal Alliance og tænketanken Justitia, skriver Berlingskes politiske magasin Politiko.

»Vi har taget mindre og mellemstore skridt i den forkerte retning. Men ikke opløst retsstaten og ikke gået så langt som USA og Storbritannien,« siger direktør i den nystartede tænketank Justitia, Jacob Mchangama til Berlingske.

Han opfordrer til, at regeringen tager anklagerne fra den amerikanske afhopper Edward Snowden om systematisk overvågning af europæiske borgere med i kommissionens arbejde.

»Man bliver nødt til samtidig at forholde sig til hele overvågningsproblematikken. Man kan ikke skære diskussionen om NSA fra med de afsløringer, der har været, og påstande om tæt sam­arbejde,« siger Mchangama.

Meldingen får opbakning fra Liberal Alliance:

»Det er oplagt at kigge på NSA ved samme lejlighed. Vi har været igennem nogle absurde samråd i Folketingets retsudvalg, hvor regeringen – som et af de få lande i Europa – ikke anerkender, at der er sket en systematisk overvågning af borgerne,« siger partiets retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kasper Hovgaard

Danmark har i lighed med visse andre europæiske lande langsomt men systematisk (helt uofficielt) overladt styringen af deres sikkerhedspolitik til USA - eller rettere NSA. Udviklingen startede reelt helt tilbage i 1948 (Påskekrisen "Russerne kommer!"), men det er selvfølgelig først efter 2001 og i takt med USA's globale oprustning på IT-fronten, at konsekvenserne er blevet langt mere uoverskuelige.

Danmark har reelt ingen muligheder for at forhindre NSA i f.eks. at lave industrispionage til fordel for amerikanske virksomheder. Samlet rummer den massive overvågning og samling af information meget ubehagelige risici - især hvis korruptionen er stigende.

I princippet kan Google på forlangende udlevere en ZIP-fil med al kommunikation på en dansk statsborger mhp. udlevering til USA uden dommerkendelse. Og den danske regering ville end ikke turde bede om en forklaring fra USA.

Så det korte svar til forslaget: Det er en politisk tirade, som LA næppe vil turde slås for at få gennemført, hvis der mod forventning pludselig skulle tegne sig et flertal uden om regeringen. Og selv hvis der gjorde, ville undersøgelsen reelt blive forhindret.

  • 11
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere