Kynisk it-guru: »Internettet er basalt set noget lort«

It-branchen er storleverandør af tekniske løsninger, der forandrer verden. Men kun til det bedre? John S. Nolan, britisk it-sværvægter, sender en maskingeværsalve gennem branchen.

GOTO Copenhagen 2012 Britiske John S. Nolan er æresmedlem af det anerkendte datalogiselskab ACM og har mange års erfaring med it i blandt andet finanssektoren. Og så er han i øvrigt rigtig godt gammeldags træt.

Træt af nye, teknologiske landvindinger, der ender med at gøre os dummere, mere stressede, og som sættes i verden uden at tænke på konsekvenserne for mennesker.

Telefonen, fjernsynet, internettet, smartphones. På den ene side teknologier, de færreste af os vil undvære. På den anden side tidsrøvere, som langt hen ad vejen kun benyttes til reality-fjernsyn, intetsigende blogging og mobil-apps med bølgende bryster og skvulpende fadøl.

John S. Nolan havde taget den kyniske hat på og leverede et timelangt rant med overskriften 'Is it just me, or is everything shit?' onsdag på udviklerkonferencen GOTO Copenhagen 2012.

Hans helt store spørgsmål lød: Hvorfor tænker it-branchen ikke mere over, hvilke konsekvenser dens produkter har for mennesker.

»Jeg vil være kynisk og spørge om prisen, ikke værdien. Internettet er basalt set noget lort. Jeg kan ikke finde de ting, jeg egentlig har brug for, og jeg bruger tid på at læse udgivelser af folk, som har tænkt 10 minutter over et emne,« sagde John S. Nolan med et meget stort glimt i øjet.

Tonen undervejs var humoristisk, og det smittede hurtigt af på publikum.

Også telefonens udvikling fra en dims, der stod på et bord i hjørnet og ringede en gang i mellem, til nu at være et frådende multimediemonster med internetforbindelse og videokamera, fik et par ord med på vejen:

»Vi lagde dem ud i det offentlige rum med telefonbokse, og senere var der så en, der opfandt mobiltelefonen. Så nu kunne alle andre menneskers forstyrrelser også forstyrre dig. Så tilføjede vi dataforbindelse og internet til den. Og så var der en californisk nørd (afdøde Apple-boss Steve Jobs, red.), der besluttede at gøre den cool. Men den pris, vi betaler for det, har vi aldrig rigtig diskuteret,« sagde John S. Nolan.

It-branchen består af 'wonkers'

Efter at have sparket smartphones, internettet og den slags til hjørne fortsatte John S. Nolan med teknikerne og softwareudviklerne:

»Vi kører rundt i den samme samme rille med diskussioner om funktionsorienterede sprog og objektorientering, som vi gjorde for 30 år siden,« sagde John S. Nolan og fortsatte med at kritisere kompleksiteten af moderne it:

»Du har IDE'er (udviklingsmiljøer, red.), tredjepartsbiblioteker, du har mange forskellige OS'er. Du har pair programming og automatiserede test, som vist nok handler om, at man skal skrive koden to gange. Det er da fint nok, hvis man gerne vil holde udviklerne væk fra gadehjørnerne,« konstaterede John S. Nolan, efterfulgt af latter fra publikum.

John S. Nolan brugte betegnelsen wonker om en person i it-branchen, som fokuserer alt for meget på sit eget felt. For eksempel scrum.

Han mener, at branchen som helhed fokuserer for meget på, hvad der kan lade sig gøre frem for konsekvenserne af det.

Han gav et eksempel med et fiktivt reality-show, hvor folk hjemme i stuerne kan stemme på, hvilken vej et tog skal køre ved et sporskifte. For enden af det ene spor står et menneske, for enden af det andet står der tre.

Hvem skal lade livet? Og ville de tilstedeværende publikummer gå med til at udvikle den tekniske løsning bag reality-programmet?

»Spørgsmålet her er, hvordan kan vi bruge 'the wisdom of the crowds' gennem et webinterface. Ville I lave det? Selvfølgelig ville I det. Vi spørger aldrig, hvad prisen er moralsk set for det, vi laver i branchen,« sagde John S. Nolan.

Publikum: Evolution er amoralsk

Flere publikummer havde indvendinger efter foredraget. En mente, at it-firmaer ofte siger ja til at lave en løsning af frygt for, at anden virksomhed i stedet gør det. Altså simpel konkurrence.

En anden indvendte, at evolution grundlæggende er amoralsk, men alligevel er med til at udvikle os.

»Som branche snakker vi ikke om etik og moral. Min frygt er, at vi ikke overvejer konsekvenserne af vores løsninger,« sagde John S. Nolan.

En tilhører ville vide, hvor det så efterlader branchen:

»Wonking, men vi wonker omkring de forkerte ting,« svarede John S. Nolan.

Over for Version2 erkender John S. Nolan, at han ikke har nogen grydeklar opskrift på at ændre tingenes tilstand.

»Jeg kender ikke selv svaret, men jeg ved godt, hvilket spørgsmål man skal stille. Og det kan jeg for eksempel gøre på en konference som denne,« siger John S. Nolan til Version2.

Version2 er mediepartner på GOTO Copenhagen 2012, der finder sted 21.-23. maj.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jørgen Abelsen

Evolution er amoralsk, ikke noen dårlig pointe. Er frihed osse amoralsk?
Han begår måske den fejl, at forudsætte at vi alle er umælende it-lam, der kritikløst lader os besætte af teknologien. Men man kan jo slukke for den - både i direkte og overført betydning.

På det mere administrative plan oplever jeg 'nedturen' som en konsekvens af ren og skær inkompetence - ikke i teknologien, men hos beslutningstagere og systemdesignere. Rejsekortet, IC4, Polsag, you name it. Teknologien er 'værdifri', men....

man kan ikke i samfundskritikken inddrage teknologien som en aktør, det er og bliver et redskab, at anklage en hammer for byggesjusk, er absurd.

 • 10
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg hørte Johns foredrag og det han anklagede var at IT-folkene hverken tænkte på etik eller moral, men bare slår hælene sammen og siger "den klarer vi!" uanset hvad de bliver spurgt om at lave.

Og det har han fuldstændig ret I.

Værktøjsmageren har et ansvar for hvad hans værktøj kan bruges til.

 • 5
 • 0
Carsten Gehling

Jeg fandt ud af, at jeg brugte for meget tid på Facebook. Så nu har jeg droppet det.

Jeg fandt ud af, at jeg ikke fik noget ud af fjernsyn. Så nu ser jeg kun fjernsyn et par timer om ugen.

Jeg fandt ud af, at jeg blev forstyrret, hver gang min computer eller mobil bippede om, at der var kommet en e-mail. Så nu har jeg slået notifications fra på begge og skal bevidst åbne mit mail-program for at se, hvad der er kommet. Det gør jeg én gang om dagen.

Jeg bliver forstyrret af mine kollegaers snak i det åbne kontor-miljø. Så nu sidder jeg med høretelefoner og hører blid klassisk musik mv. mens jeg koder.

Internettet har gjort det nemmere for mig at være koder. Tidligere sad jeg med Borland's KÆMPE stak af manualer - kan i huske dem? Hvide bøger, hvor øverste halvdel af omslaget var blåt. Og hvad der ikke stod deri måtte jeg gætte mig til. Nu kan jeg se hvad andre ligesindede kodere har gjort med en smule Google-Fu.

Såeh.... Det er da flot at John kan stille en masse kritiske spørgsmål uden selv at have nogle svar. Det minder mig lidt om "The Idea Guy".

/ Carsten

 • 2
 • 3
Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg hørte Johns foredrag og det han anklagede var at IT-folkene hverken tænkte på etik eller moral, men bare slår hælene sammen og siger "den klarer vi!" uanset hvad de bliver spurgt om at lave.


Jeg er her ret sikker på at en del af os, faktisk siger fra overfor stupide løsninger, men der i det ikke IT-fokuserede forretningslandskab sidder mennesker med handels-/jura- og andre uddannelser og tænker i økonomi frem for i etik og moral.
Det er i ledelseslaget der ikke bliver klart sagt fra, når det handler om projektudvikling. De fleste udviklere samt andre IT folk jeg arbejder med siger ofte fra overfor de mange komplet vanvittige krav der koster samfundet unødigt.

 • 1
 • 0
Nikolaj Brinch Jørgensen

Er det f.eks etisk at skrive web-poker apps, når ludomani er et seriøst problem ?


Tja jeg synes faktisk det kan forsvares at sælge øl, og at det også kan forsvares at Danske Spil lader folk spille. Jeg bryder mig meget lidt om mindretalsdemokrati, hvor vi indfører forbud, det er rettet mod en ganske lille del af befolkningen som har et problem. Det er en indskrænkelse af friheden.
Hvad angår ulovligheder om afklædte personer, synes jeg absolut ikke der er nogen tvivl, det skal straffes, det hører ingen steder hjemme.

Men pointen er, at der altid er nogen der tænker forretning i en grad hvor økonomi og dollars er vigtigere end etik og moral. Og du har ret - at der også er udviklere der for enhver pris vil programmere hvad som helst, uden at skele til etik og moral. Men jeg tror ikke det er en generel tendens.

Jeg kan heller ikke helt tage mobiltelefon historien for andet end en sjov historie. Der er altid nogen der bliver forstyrret af andre, og nogen er lettere at forstyrre end andre. Selv kan jeg godt fokusere selvom der sidder 50 mennesker rundt om mig og larmer, taler i telefon eller hvad de nu gør. Men jeg erkender dog også at der er nogen som ikke kan. Skal vi tage hensyn til den ene på kontoret som vil have vinduet lukket for træk, når vi andre 29 koger i 30 graders varme, eller må den ene flytte sig eller tage noget mere tøj på?

Dog har John og du en pointe, i at der nok bør tænkes mere etik og moral (det kunne blive moderne ligesom at tænke grønt), så man solgte etiske produkter. Men at kunne forudsige hvor ens frembringelser ender er umuligt.
Altså root cause til web poker og dine afklædte personer er jo så internettet (eller ARPA net), så det er efter hvad John udleder, denne frembringelse vi ikke skulle have haft.
Stort set alle frembringelser der er af etisk eller moralsk forkert karakter, springer ud af andre frembringelser, som også har goder med i købet, så hvis man eliminerer root cause, fjerne man også disse.
eg ser nok John som lidt bagstræberisk og fuld af bagklogskab, i hans jagt på goder eksempler, men han har dog en pointe.

Retail stores vil nok hilse en lukkelse af internettet velkommen :-)

 • 0
 • 0
Per Sikker Hansen

jaja, det er da en nem og hurtig måde at få hype og omtale på, i diverse blogs(heh), at svine alt og alle der gør sig den frækhed at nyde, enten som forbruger eller som udbyder, de teknologiske fremskridt.

Og det er da nemt nok at pege på boob-apps og papegøjeblogs og bruge det som topmålet for hvad internettet kan bruges på -- og så bliver alting bare værre derfra.

Imellemtiden vil jeg nyde, at jeg med min smartphone kan få et kort med GPS op så min elendige stedsans omsider kan få et modsvar, samtidig med at jeg kan tage et billede af en smuk, smuk kirke jeg kommer forbi i det danske rige, og sende det til min dropbox til senere, og til min kammerat over MMS i samme væk, og når jeg så sidder i toget og har halvanden time hjem, så kan jeg hive Bram Stoker's Dracula eller Head First Java frem på min telefon og få noget kultur eller viden ind bag nethinden. Alt sammen fra samme device, og alt sammen takket være internettet.

Så jaja, vær bare en sur lille mand med et opmærksomhedsbehov og noget i klemme. Så er jeg tilfreds imens. Deal?

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere