Kvinder er - stadig - en mangelvare i danske it-firmaer

På trods af mange års forsøg på at få flere kvinder ind i it-branchen, rykker andelen sig ikke opad. Kun seks procent af lederne er af hunkøn.

Det må ikke blive en naturlov i Danmark, at it er et mandefag. Men selv med årelang fokus på at få trukket flere kvinder ind i branchen, sker der ikke noget.

»Resultaterne er udeblevet. Vi kan konstatere, at det stort set står stille. Andelen af kvinder er stagneret inden for alle områder, med en lille stigning inden for salg som den eneste undtagelse,« siger Cecilia Bonefeld, der er formand for IT-Branchens Styregruppe for kvindelige ledere og til daglig har sin gang i CapGemini.

Siden 2007 har hun gennem Styregruppen for kvindelige ledere arbejdet for at få flere kvinder i branchen, og selvom flere af tiltagene isoleret set har været succeser, har det ikke ændret på den samlede fordeling af hanner og hunner i branchen.

I dag er der 27,7 procent kvinder blandt de ansatte i IT-Branchens medlemsvirksomheder, mod 33,9 procent i 1995. Og blandt lederne er der endnu længere mellem kvinderne, der kun udgør 6 procent.

»Jeg synes, at Danmark har en tung byrde at bære her. Vi ligger bestemt ikke forrest i feltet, når man sammenligner med andelen af kvindelige ledere i it-branchen i andre lande,« siger Cecilia Bonefeld til Version2.

Styregruppen, hun er formand for, består af 12 kvindelige it-ledere, som nu især satser på et talentprogram for kvinder. Første kuld blev udklækket i juni, og tilbagemeldingerne har været meget positive.

Læs også: Nyt talentprogram skal få flere kvinder i toppen af dansk it

»Virksomhederne valgte selv kvindelige talenter ud til programmet, og så hjalp vi de 18 talenter til at få bedre management skills. De fik også tildelt en mentor i branchen. Det er første gang, man ser sådan et initiativ, der går på tværs af virksomhederne, og det var en meget stor succes,« siger Cecilia Bonefeld.

Nu er der åbnet for tilmeldinger til næste omgang af talentprogrammet, og det rigtigt spændende bliver så at følge, hvordan det går de it-kvinder, der deltager.

»Erfaringerne fra udlandet med den slags programmer viser, at størstedelen med tiden vil få en forfremmelse to trin op i hierarkiet på grund af den hjælp og det netværk, de får,« siger Cecilia Bonefeld.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Dennis Andersen

Dette emner er så ligegyldigt og utroligt spild af tid, utroligt at en side som Version2 overhovedet ser nogen nyhedsværdi i dette emner. Som der bliver sagt længere oppe hvad med manglen på kvinder blandt skraldemænd eller mange andre fag.

Jeg ser ingen grund til at man skal forsøge at pådutte folk hvilket fag de skal arbejde indenfor bare fordi at kønsfordelingen ikke lige er der, man skal arbejder indenfor det felt hvor man har hjertet med sig.

Samtidig så hvor mange kvindelige ledere der er indenfor IT området har jo intet at gøre med hvor mange kvinder der er inden for IT faget, hvad med at så på udviklere, admins, supportere, webdesignere osv. langt mere relevant og sjovt nok så tror jeg faktisk at så vil man pludselig se at der er massere kvinder i IT faget.

 • 0
 • 4
#5 Frank Vilhelmsen

Indenfor softwareudvikling har vi brug for flere kvinder, men ikke kun fordi de er kvinder. Det vi har brug for er stereotyper med forskellig baggrund, nationalitet og kulturer for at blive bedre til de grundlæggende kundskaber. Jeg mener ikke at der skal gives særlige lempelige regler men på den anden side er de fleste jobannoncer utroligt enfoldige at kvinder straks vælger dem fra. Kvinder ved de ikke er rockstars. :-)

 • 4
 • 1
#7 Deleted User

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen. Fokus er fuldstændigt fordrejet.

Det der skal udryddes er hvis der sidder mænd derude, der konsekvent vælger andre mænd til jobsne, fordi de er sexister. Det der skal fordres er at kvinder har de samme samfundsmæssige forudsætninger for at forfølge en karriere i IT-branchen.

Det vi IKKE skal udrydde er frit valg mellem kvalificerede kandidater hos arbejdsgivere. Det der IKKE skal fordres er at kvinder skal manipuleres og tvinges ind i IT-branchen, for at opfylde et eller andet kunstigt ligestillingskrav.

Ligestillingen er her når kvinder og mænd søger en stilling, og den mest kvalificerede får jobbet. Hvorvidt der er 50 mænd og 2 kvinder der søger den stilling, er ligegyldigt. Det er det første vi skal bruge vores energi på at sikre, men hele systemet fokuserer så indædt på det sidste. Det er spild af gode kræfter og gode intentioner, for det har ingen effekt og er latterligt.

 • 2
 • 0
#8 Johannes Aagaard

Så længe det seneste årtis modelune m.h.t. kvindefag hedder HR, hvor kvinderne er i markant overtal og kan beskæftige sig med alt andet end firmaets kerneydelse, så skal vi nok ikke forvente, at repræsentationen af kvinder i typiske mandefag bliver meget højere end på det nuværende niveau.

 • 0
 • 1
#9 Gert Madsen

med at få unge piger til at se "So ein ding" istedet for "Danmarks næste topmodel".

Min egen datter er god til matematik, og kan godt lide det. Men hun tør ikke sige det til nogen, for de andre mener at det er såååå kedeligt.

Samtidigt så læser man om folk, der skal forestille at være fornuftige, som påstår at man kan løse problemet med kvoter på bestyrelsesniveau. Suk.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere