Intel-udvikler til Linus Torvalds: Tal pænt!

Omgangstonen blandt Linux-kerneudviklere er alt for barsk, og Linus Torvalds er den værste. Det mener Intel-udvikleren Sarah Sharp, der beder Torvalds og Co. om at skrue ned.

Der er ikke meget nuttet pingvin over Linus Torvalds, når han giver programmører verden over efterkritik for deres bidrag til hans mest berømte skabning, Linux-kernen.

Faktisk har det i mange år været en kendt sag, at der jævnligt uddeles krasse, verbale kindheste på de mailinglister, hvor kerneudviklerne diskuterer bidrag til kernen.

Læs også: Sådan kommer du i gang med Linux-kerneudvikling

Men nu har i hvert fald én af dem fået nok.

Sarah Sharp, der er ansat af chipgiganten Intel til at udvikle kode til Linux-kernen, vil ikke længere finde sig i tilsviningerne fra den mandsdominerede gruppe af kerne-maintainere med Linus Torvalds i spidsen.

Med henvisning til aktuelle indlæg fra Linus Torvalds og den ungarske kerneudvikler Ingo Molnár skriver hun:

»Seriøst gutter? Linus Torvalds advokerer for fysiske trusler og vold. Ingo Molnar og Linus advokerer for verbale overgreb. Not fucking cool,« skriver Sarah Sharp.

Hendes vrede blev angiveligt udløst af Linus Torvalds kritik af kerne-maintaineren Greg Kroah-Hartman. Ifølge Linus Torvalds ender alt for mange fejl i kernen, fordi udviklerne ikke respekterer Greg Kroah-Hartman.

»Du må nok hellere lære at råbe ad folk,« lød forslaget fra Linus Torvalds.

Sarah Sharp mener, at Linus Torvalds sagtens kan give negativ feedback på kildekoden uden at overdænge den ansvarlige udvikler med en byge af sproglige giftigheder.

Det er manden selv dog ikke enig i. I et direkte svar til Sarah Sharp skriver han:

»Jeg gør det delvist (mest) på grund af den, jeg er, og delvist fordi jeg ærligt talt afskyr at pakke tingene ind eller være 'flink'.«

»Faktum er, at folk har brug for at vide, hvor de har mig. Jeg kan ikke bare sige 'lad være med at gøre det', for så lytter folk ikke. Jeg siger, at på internettet kan ingen høre dig antyde ting, og det mener jeg,« skriver Linus Torvalds.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 David Rechnagel Udsen

Normalt mener jeg ikke at man skal svine folk til osv., men det er reelt set den eneste måde man får opmærksomhed på internettet, som Linus selv forklarer i en længere mail fra i går.

Efter at Linus svinede en tilføjelse til kernen til i lørdags, så indså dem der havde lavet tilføjelsen at den faktisk var fyldt med fejl. Jeg antager at Linus har erfaring med at hvis han ikke kæfter op, så bliver disse fejl ikke opdaget.

Desuden er Linux-kernen så stor en ting, at mange gerne vil være involveret, til trods for Linus' sprogbrug, så han skræmmer i hvert fald ikke folk væk. Og Linux-kernen har brug for en diktator.

 • 6
 • 1
#6 Peter Makholm Blogger

Jeg følger ikke med på kernelisten i øjeblikket og har aldrig mere end skimmet den. Men den hårde tone er udbredt som konfliktmiddel på mange open source-lister. På nogen kan det virke uprofessionelt, men som Linus skriver:

I'm also not going to buy into the fake politeness, the lying, the office politics and backstabbing, the passive aggressiveness, and the buzzwords. Because THAT is what "acting professionally" results in: people resort to all kinds of really nasty things because they are forced to act out their normal urges in unnatural ways.

Det optimale er selvfølgelig hvis vi bare kan blive enige og trække samme vej. Men det er ofte et utopisk ideal. Ingen af måderne at håndtere en konflikt på er specielt kønne og de bliver begge endnu mere ubehaglige når folk lægger det normale sociale filter fra sig som det ofte sker når man ikke står ansigt til ansigt. (Og hardcore-udviklere har ofte det fællestræk at deres sociale filter i forvejen er mindre effektivt)

Jeg har deltaget i grupper der virker efter begge principper og selvom jeg som sådan ikk ebryder mig om den hårde tone, så foretrækker jeg at kunne sige "Det var fandme en inkompetent beslutninge. Det gør du ikke igen" og så have overstået konflikten frem for at bruge månedsvis på mistænkeliggørelse og overvåge andres handlinger.

 • 6
 • 0
#7 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Normalt mener jeg ikke at man skal svine folk til osv., men det er reelt set den eneste måde man får opmærksomhed på internettet, som Linus selv forklarer i en længere mail fra i går.

+1

Jeg tror Linus får enorme mængder af emails og spilder ikke uanseelige resourcer på at besvare disse. Når folk så ikke engang gider at checke det de sender bare for basale fejl, så er både frustrationen og vreden klart forståelig.

Så læs hans forklaring, som jeg læser i stil med "we dont get along, it is ok, go back to work"

Jeg er selv en sur gammel Unix mand på snart 42 år og jeg hader dem der synes vi allesammen skal flette tæer og smile. Fat det nu at vi er forskellige og vi ikke allesammen passer sammen. Jeg kan fint leve med at der er folk som synes jeg er en spade, og det kan endda sagtens være gensidigt.

Specielt med open source projekter hvor man lægger sit eget hjerteblod vil det være naturligt at der kommer en "my way or the high way", og det står enhver frit for at lave sit eget OS, det gjorde Theo de Raadt eksempelvis ;-) (Theo er på mange måder værre end Linus og MEGET kompromisløs hvilket har givet anledning til nogle vilde flames).

 • 6
 • 2
#8 Kenn Nielsen

.... fra den mandsdominerede gruppe af kerne-maintainere med Linus Torvalds i spidsen.

+1 for ikke at falde i dén fælde.

Det hele bliver bare meget nemmere når der tales rent ud af posen, i stedet for at skulle pakke en kontant udmelding ind i alle [u]mulige samtidige hensyn til køn,religion,race eller sexuel observans, bare for at nogle få enkeltpersoner ikke småfornærmet skal kunne påberåbe sig at der gå's efter manden m/k og ikke efter bolden.

Ved at være klar i mælet undgå's det at blande tingene sammen og derved afspore retningen.

K

 • 5
 • 0
#9 Deleted User

ca. otte kommentarer hvor alle giver ret i at omgangstonen skal være hård for at få presset noget i gennem? I er sgu da dumme i hovedet alle jer der sidder på version2, satan nogle egoister skal man lede længe efter. Jeg håber virkelig ikke jeres IQ er højere end træk-vejr niveau, for det at formulere jer korrekt, kommer I aldrig til. Slet hellere at kode, udvikle eller programmere. Find på nogle bedre kommentarer, end det gylle I lukker ud, ellers gider jeg ikke bruge tid på denne stupide og intetsigende "se mig se mig jeg kan kommenterer og forklare andre min mening". Det er lige til at brække sig over. Føj.

Buzzword elskende, Linux tilbedende, Linus slikkende tunger skal man s**me lede længe efter ... Medmindre man lige kigger på version2. Ingen hjerne. Jeg kunne skrive alle kommentarer bedre selv.

(det jeg rigtig mener er at jeg er uenig med jer andre, men det er ok).

 • 8
 • 9
#10 Morten Holmstrup Gerdsen

lettere chokeret over, hvor hurtigt folk falder over hinanden for at støtte Linus. Imho er han ikke bedre end de præpubertære trolls, der fylder så meget på nettet. At han er genial ændrer ikke meget på den kendsgerning. Det kan da godt være det kan være uhyre anstrengende for nogen at tage lidt hensyn, men mon ikke det ville gøre, at nogen følte sig mere motiverede til at bidrage? .... med mindre, at man ikke ønsker dette, hvilket jeg fornemmer er hensigten. Jeg har sådan set ikke noget imod, hvis manden opfører sig diktatorisk men at svine nogen til på den personlige måde dér er bare "not fucking cool" :-)

 • 12
 • 5
#11 David Rechnagel Udsen

Imho er han ikke bedre end de præpubertære trolls, der fylder så meget på nettet.

Det har jeg heller aldrig påstået. Hans metode er trolling. Men han gør det med et formål som ikke bare at få folk til blive sure, men at holde op med at gøre hvad de gør (i dette tilfælde at afprøve at deres tilføjelser faktisk oversætter og afvikler uden fejl). Og det virker.

Eller er du overbevist om at det ville virke hvis han var flink?

 • 4
 • 3
#12 Troels Henriksen

Linus bruger altid argumenter. Til forskel fra en uproduktiv trold, så siger han "du er en fucking idiot FORDI ...", og ikke bare "du er en fucking idiot". Det er det der redder ham i manges øjne, især fordi han rent faktisk har ret i sine argumenter (som regel, i hvert fald).

Om det er høfligt eller pænt, det vil jeg ikke afgøre, men i betragtning af at Linus og hans kollegaer har valgt at lave en klub de selv synes er rar at være i, så har de vel ikke ansvar for at tage hensyn til andre? De tvinger jo ikke andre til at være med, så hvis de gerne vil have en hård omgangstone, så må det vel være dem om det.

 • 6
 • 1
#14 Jørgen L. Sørensen

Normalt mener jeg ikke at man skal svine folk til osv., men det er reelt set den eneste måde man får opmærksomhed på internettet

Når alle taler pænt og lavmælt (på internettet) lægger man mærke til dem der råber eller sviner folk til. Når alle derefter (for at blive lagt mærke til) råber og sviner hinanden til, lægger vi mærke til dem der hvisker og taler pænt til andre :-)

 • 1
 • 1
#15 Jesper Louis Andersen

Det er LinuxsTorvalds projekt og han har sådan set carte blanche til at gøre med det hvad han vil. Ja, han skræmmer nogen væk med hans stil. Ja, han træder folk over tæerne. Det ville aldrig virke på en almindelig arbejdsplads. Men det er det projekt heller ikke og jeg tror ikke det skal være det.

Når det så er sagt, er hans svar faktisk velovervejet. Han har lyttet til kritikken og han giver udtryk for at han ikke er enig i at projektet skal køres på en anden måde, "acting professional" and all that. Og han undgår ganske behændigt at diskutere hele ligestilingsspørgsmålet der ikke er et lovligt kort at spille i den her diskussion faktisk.

Der er en grund til at manden ikke er blevet erstattet som leder af projektet. Og det er ikke fordi han er teknisk dygtig. Det er fordi han faktisk kan lede et projekt.

 • 5
 • 2
#16 Deleted User

Tonen er normalt meget hård og nedladende blandt mange af dem der går op i linux, freebsd eller andre som er open source nørder. Jeg har altid undret mig over at de fleste IT-professionelle godt kan tale pænt til hinanden også selvom der er noget man ikke har forstået rigtigt, men dem de fleste af de "eksperter" der går op i open source software dem oplever jeg som arrogante. Jeg har det sådan at man kommer længst ved bare at være flink ved dem som ikke ved så meget, for i morgen så ved de måske mere end dig og så kan de godt huske hvordan du var. Arrogante folk tror jeg lærer langsommere og de har også færre venner som kommer med viden til dem. Jeg har arbejdet mange år med linux og har den oplevelse at jeg mange gange er bedre til linux end dem der opfører sig som arrogante eksperter og altid undrer mig over den adfærd. Elsker også at arbejde med folk som kun kan lide Microsofts produkter, de virker meget mere åbne om deres arbejde og er bedre til at dele viden.

 • 4
 • 5
#18 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Tonen er normalt meget hård og nedladende blandt mange af dem der går op i linux, freebsd eller andre som er open source nørder.

Jeg vil anbefale at man prøver at forstå mere end blot at læse nogle tilfældige ord og buldre som en tom tønde.

Open Source projekter er at betragte som udviklernes børn og selvom der er primadonnaer der kun er primadonnaer for at være det, så er de fleste open source projektledere primært ude på at få deres projekt til at være en success. Bemærk dog ordet success som ikke skal forstås udelukkende som kommerciel success, ej heller success defineret af andre.

Når vi taler om successfulde open source projekter er det oftest fordi udvikleren selv har et problem der skal løses. I et af de dokumenter der prøver at beskrive open source skrives det endda som "Every good work of software starts by scratching a developer's personal itch." fra http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cathedral_and_the_Bazaar

Så hvis MIT projekt opfylder MIT krav så er det en success, og hvis det er under en open source licens, vupti - så er det per definition et open source projekt. Desværre sker det så ofte det at andre synes "kunne det ikke være smart hvis det kunne X" "eller Y" eller "Z" osv. Det harmonerer fint med open source sålænge den primære udvikler ikke bliver unødigt bebyrdet med vedligehold af kode fremover af den grund, og de nytilkomne får glæde af den eksisterende kode, som måske gør 80% af det man ønsker.

Dynamikken skifter henover tid og specielt Linux kernen er vokset fra et enmandsprojekt til et gigantisk og enormt arbejde, men stadig med Linus Torvalds som limen der binder det hele sammen. Faktisk har Linus gjort det så godt at Linux kernen stadig findes efter mere end 20 år - http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Linux siger "The History of Linux began in 1991".

Vi taler altså om et vidt forgrenet projekt som idag kræver MANGE resourcer at vedligeholde, koordinere, udgive flere releases, SAMT understøtte nyudvikling (udover support for flere arkitekturer og ny hardware hele tiden).

Når så folk istedet for at bruge 5min selv sender patches og ændringer op med forkerte data (rettet mod stable mens det reelt er nyt), ikke har checket at basale ting er på plads (kan det kompilere, er der warnings, overholdes formalia) - ja, så ender det med at spilde X resourcer hos toppen af poppen, herunder Linus Torvalds begrænsede tid. Dette er altså til STOR skade for projektet og DERFOR er det OK at skrive som han gør.

Ønsker man et dybere indblik i open source projekter er bogen Producing Open Source Software: How to Run a Successful Free Software Project af Karl Fogel http://producingoss.com/ efter min mening også god.

Interessant er det også at sammenligne projekter, eksempelvis Linux styreformen med en diktator og generaler mod eksempelvis FreeBSD udvikling med core-team og release fra et sted.

Personligt har jeg det sådan at både Linus Torvalds og Theo de Raadt med deres bidrag til verden begge har fortjent retten til at skælde ud og kalde folk der spilder deres tid for idioter med alskens termer. Hvis du ikke bryder dig om det, så lad være med at bruge Git versionsstyring og OpenSSH der er bare to eksempler på software som de to har lavet :-P

 • 6
 • 2
#20 Lars Kr. Lundin

Hans metode er trolling. Men han gør det med et formål som ikke bare at få folk til blive sure, men at holde op med at gøre hvad de gør (i dette tilfælde at afprøve at deres tilføjelser faktisk oversætter og afvikler uden fejl). Og det virker.

Det er jeg ikke så sikker på.

Med sin helt unødvendigt sexuelt betonede kritik er det helt klart en mulighed at Linus og Linux-kernen går glip af værdifulde bidrag fra kompetente folk som ikke vil svines til når de prøver at bidrage.

 • 1
 • 2
#21 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hvis Linus m.fl. mener, folk spilder deres tid, så kunne de vel få nogen til at gennemgå contribs, inden Linus skal tage stilling til dem.

Jeg kan ikke forestille mig, det er fordrende for et godt samarbejde at blive kaldt idiot af en eller anden bedre-vidende nørd.

Selvfølgelig er det nemmere at svine folk til på nettet, men det er vel ikke en undskyldning.

Det er jo så sådan lige præcis det sagen handler om, og NETOP dem som er sat ind som buffer bør gøre deres arbejde. Når vi så snakker open source foregår mange ting "i det åbne", eller flyttes til det åbne af den ene part - som derved prøver at finde sympati hos andre. Der er forskellige måder at irettesætte og i de fleste sager ser jeg en balance. Så en nybegynder der sender sin første patch bliver ikke overfuset, men en core-udvikler som har mange års erfaring får en "behørig" afklapsning.

Jeg skal ikke udelukke at +20 års brug af internet har gjort mig mere ufølsom overfor den slags flames.

Af ren nysgerrighed, Henrik - ville du kalde folk for idioter, hvis de foreslog en tåbelig ændring til en netværksopsætning?

Det afhænger naturligvis af sagen, hvis de burde vide bedre ja så er det ihvertfald idiotisk. Jeg vil betragte det som ekstremt risikofyldt hvis man eksempelvis stadig i 2013 bruger FTP til overførsel af data, eller tillader direkte adgang til MySQL (port 3306)/MS-SQL (port 1433) direkte fra internet til en server. Så CSC og NemID (som ikke er mine kunder) er til en vis grad idioter. I mit professionelle liv er jeg jeg dog nået til at man prøver nogle gange at stille krav til kunderne, og hvis kunderne ikke lytter tager man sig godt betalt for at rydde op ...

Generelt vil du opleve at både netværksfolk og IT-administratorer med nogle år på bagen har en vis bitterhed og er en anelse indebrændte. Typisk er problemet ikke den seneste fejl i Junos, IOS eller FTOS, men at de skal forklare igen og igen hvorfor ting er en dårlig ide. Hint: nogle ting gør vi ikke for at være besværlige, men fordi det rent faktisk virker, er robust osv.

Hvis du er optimist bliver du typisk skuffet, er du derimod pessimist bliver du indimellem glædeligt overrasket ;-)

PS Hvis vi en dag sidder over en øl så kan vi tage snakken om BSD-DK hvor der blev oprettet en speciel mailingliste til nooooobs, som derved fik ekstra kærlig pleje og hurtige svar på selv de mest basale spørgsmål, men samtidig undgik at de mere erfarne synes den generelle liste var spild af tid. Måske kan hele problemet koges ned til værdi vs støj, (signal to noise) som specielt gælder stærkt for ting man bruger sin sparsomme fritid på?

 • 7
 • 0
#22 Finn Christensen

Så CSC og NemID (som ikke er mine kunder) er til en vis grad idioter...... I mit professionelle liv er jeg jeg dog nået til at man prøver nogle gange at stille krav til kunderne, og hvis kunderne ikke lytter tager man sig godt betalt for at rydde op ...

Både Rigsrevisionen samt Statsrevisorerne kunne magte deres arbejde hurtigt, billigt samt effektivt for samfundet, hvis de blot brugte kræfterne på.... "hvis kunderne ikke lytter tager man sig godt betalt for at rydde op."

Overskridelser, sejlende projekter og visse konti (tjenesteydelser) fødes af og har deres grundlag i de nævnte få ord. Sådan var det i 80'erne, 90'erne, 0'erne og i dag.

Måske skal man udvikle et unikt høreapparat, skræddersyet til dem med huller i hørelsen og beskæftigelse med statslig it-udvikling. Der er jo et solidt kundegrundlag :)

 • 4
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

Så her på sitet kan man godt støtte Linus i at være et asshole (flere forsvarer det oven i købet med at det er han da nødt til at være), men Steve Jobs, ham kunne man ikke lide fordi han var et asshole???

Lugter både hyklerisk og forfærdelig dobbeltmoralsk.

 • 1
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere