Kvalificerede ansøgere afvises trods desperat mangel på it-folk: »Det er ­tudetosset«

Plus2. december 2022 kl. 05:0010
It-uddannelser
Mens der mangler studerende til flere it-uddannelser i Aalborg og Aarhus, må de københavnske universiteter afvise ansøgere til it-uddannelser i hobetal. Illustration: Ingeniøren.
Kvalificerede unge bliver afvist, når de søger ind på en it-uddannelse. Det bør straks ændres, lyder det fra flere bekymrede aktører.
Artiklen er ældre end 30 dage

Om der er mangel på studie­pladser på de danske it- uddannelser, afhænger af øjnene, der ser. For mens man i hovedstadsområdet må afvise kvalificerede kandidater på grund af mangel på studiepladser, så er der ledig kapacitet andre steder i landet, bl.a. på Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
5. december 2022 kl. 13:21

Hvorfor skal der ligge flere IT uddannelser i Jylland, hvis dem der, ikke engang kan tiltrække nok studerende? svjv. er det i forvejen betydeligt sværere at finde IT jobs i jylland - og jeg kender da flere der arbejder remote i et firma i Københavnsområdet, som bor i Jylland.

Det lyder som om, at når nu vi HAR kapaciteten til at uddanne de unge der hvor de søger (nok fordi de bor der) - i København - og de jobs de kan få bagefter også ligger i København - så ville det da være fuldstændig absurd at forsøge at tvinge dem til Jylland i studieperioden ?

Mange studerende har også et studie-relevant studiejob - hvilket jo så tydeligvis er nemmere at finde i København (hvis ikke remote arbejde) - så det ville være decideret skidt at tvinge dem til Jylland.

Så kan man mene nok så meget om at flertallet af IT arbejdspladser ikke burde ligge i Københavnsområdet osv. - men det er jo øjensynligt sådan det er - så tag lige og løs det først - så ville man nok også se et større antal studerende der søgte ind på IT uddannelser i Jylland?

9
5. december 2022 kl. 20:41

svjv. er det i forvejen betydeligt sværere at finde IT jobs i jylland - og jeg kender da flere der arbejder remote i et firma i Københavnsområdet, som bor i Jylland.

Jeg mener nu nok man kan finde IT jobs i Jylland.

Men når et Struer firma som B&O flytter udviklingen til København, fordi man ikke kan få kvalificeret arbejdskraft i Jylland, så er der altså noget rivendes galt.

10
6. december 2022 kl. 09:13

Eller Stofa, der flyttede fra Horsens til Århus fordi der var det nemmere at finde arbejdskraft.

2
2. december 2022 kl. 11:09

Det er klart at der skal ligge flere IT uddannelser i Jylland, men kæden hopper af, når disse skal skaffes ved at lukke i andre steder af landet.

Udflytningen har også et for stort element af sognerådspolitik, så hver en lille flække skal have sin lille uddannelse. Det er tåbeligt, uddannelserne i Jylland skal samles i spredte uddannelsescentre, hvor der kan opbygges et attraktivt studiemiljø, samtidigt med at det er muligt at pendle fra et større område.

F.eks. giver der ikke mening at etablere uddannelser i Struer, de skal ligge i Herning og derfra servicere Struer. Både så de unge kan holde kontakten til hjemkommunen og senere tage job i Struer.

Alt andet er sognerådspolitik.(Nå, den blev jeg ikke valgt til byrådet i Struer på!)

8
5. december 2022 kl. 16:44

+7 for bemærkningen om sognerådspolitik :) Det er bedre for den unge og for uddannelsen og såmænd også for CV'et at finde en uddannelsesinstitution med kritisk masse og dermed forbundet kvalitet og renommé.

1
2. december 2022 kl. 08:45

Lyder mere som problemet er forkælede unge mennesker der vil have alt lige uden for døren. Hvis man ikke er villig til at flytte efter en gratis uddannelse så er man ikke interesseret nok i området. Danmark er så lille at det er grotesk når folk der for det meste ikke er bundet af ejerbolig, børn, ægtefælle eller sygdom ikke vil flytte nogle få hundrede km. for at få en uddannelse. Lidt interessant er dette fænomen især udbredt geografisk til det østlige Danmark og til akademiske uddannelser generelt. Snakker vi de unge som tager erhvervsuddannelser så har de intet problem med flytte efter læreplads og skolegang langt fra "hjemme"( dog igen lidt vanskeligheder med at flytte hjemmefra i det østlige Danmark) Så taler vi her om nogle unge mennesker der ikke er selvstændige nok til at flytte hjemmefra, er så forkælet at at de tror at verden tilpasser sig dem og unge mennesker der mener at nogle få år et andet sted i landet er en dødsdom?
For så er problemet ikke uddannelserne men de uegnede unge ansøgere...

4
2. december 2022 kl. 14:55

Det er svært at skrive et svar til #1 under overholdelse af debat-reglerne.

Jeg stemmer ikke på et parti, som går ind for statstyring.

Jeg synes det er fint, at uddannelsesmulighederne spredes ud over hele landet - hvilket har taget mange år at gennemføre - hvis det så iøvrigt kan gøre med økonomisk fornuft (hvilket, efter de første tal, ikke er tilfældet).

Men efterspurgte uddannelser fra arbejdsgiverne er ikke velegnede til et politisk korstog med tvang. Når ITU uden videre kan rumme 200 flere studerende -- hvad er så ikke at kunne lide ? - med mindre der er tale om et ideologisk / politisk korstog !

De kommende studerende kan jo have gode grunde til at foretrække Køenhavn .....

  • en gammel bestebor, som de hjælper, en sambo med arbejde / studieplads i København, et fornuftigt fritidsjob som ikke kan flyttes .....
3
2. december 2022 kl. 12:38

Ja, de unge ansøgere risikerer jo på deres dødsleje at fortryde, at de prioriterede nærhed til familie og venner over deres karrierevalg.......

5
2. december 2022 kl. 15:32

Antyder du at IT folk ikke har famillie og venner?

7
5. december 2022 kl. 13:26

Som jeg læser det, mere det modsatte - at studerende gerne vil kunne forblive nær familie og venner (og dermed spare på udgifterne til bolig også) - og tvinger man dem til Jylland - så kan de ikke forblive nær familie og venner.

Hvilket man så kan sige, kunne give mening hvis der var nok jobs at få i Jylland - men det er der jo ikke kan vi læse i artiklen (og det er også hvad jeg hører fra kollegaer) - og så giver det jo så absolut ingen mening at tvinge dem til Jylland.