Pinsen blev absolut sidste mulighed fo en række sommerhusejere at kunne gå på nettet via den konkursramte internetudbyder Skylines Wimax-forbindelse.
Fra i dag tirsdag bliver forbindelserne en efter en kappet.
»Konkursboet skal med stor beklagelse meddele alle private kunder, at kundesupport, service mv. vil ophøre fredag den 25. maj 2012. Etablerede forbindelser vil fra og med tirsdag den 29. maj 2012 gradvist blive lukket ned. Det er beklageligvis IKKE muligt for hverken Skyline eller kuratorerne i konkursboet at oplyse den enkelte kunde om hvornår pågældendes forbindelse præcist vil blive afbrudt,« skriver Skyline på sin hjemmeside.
De ramte kunder er dog i høj kurs hos konkurrerende internetudbydere, og både TDC og det TDC-ejede Fullrate står på spring for at tilbyde alternative løsninger.
»Privatkunder vil en af de nærmeste dage modtage et brev fra Skyline vedlagt tilbud om erstatning af nuværende internetforbindelse fra TDC og Fullrate. Det bemærkes, at det ikke i alle tilfælde vil være muligt for TDC og Fullrate at levere de i brevet vedlagte tilbud på de enkelte kunders adresse, da TDC og Fullrate ikke har haft adgang til adresserne,« skriver Skyline videre på hjemmesiden.
Ifølge en pressemeddelelse fra Fullrate har flere end 500 Skyline-kunder benyttet pinsen til at skifte til Fullrate, hvilket får det samlede antal op over 2.500. Selskabet har indkøbt ekstra routere og modems for at kunne følge med efterspørgslen.
»Man kan ikke lade være med at tænke på, at Skyline både har kostet el-kunderne 1.5 mia kr. i tab og nu også en masse meget uheldige kunder, som er offline fra den ene dag til den anden. Men det er da glædeligt, at nogle elselskaber nu indser, at de skal stoppe med at ødsle med borgernes penge,« udtaler Peter Mægbæk Madsen, adm. direktør i Fullrate.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.