Kurator kapper forbindelsen hos Skyline-kunder i dag

29. maj 2012 kl. 10:147
Kunderne hos den konkursramte internetudbyder Skyline står fra i dag tirsdag uden internetforbindelse. Flere selskaber står klar at gå på rov.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Pinsen blev absolut sidste mulighed fo en række sommerhusejere at kunne gå på nettet via den konkursramte internetudbyder Skylines Wimax-forbindelse.

Fra i dag tirsdag bliver forbindelserne en efter en kappet.

»Konkursboet skal med stor beklagelse meddele alle private kunder, at kundesupport, service mv. vil ophøre fredag den 25. maj 2012. Etablerede forbindelser vil fra og med tirsdag den 29. maj 2012 gradvist blive lukket ned. Det er beklageligvis IKKE muligt for hverken Skyline eller kuratorerne i konkursboet at oplyse den enkelte kunde om hvornår pågældendes forbindelse præcist vil blive afbrudt,« skriver Skyline på sin hjemmeside.

De ramte kunder er dog i høj kurs hos konkurrerende internetudbydere, og både TDC og det TDC-ejede Fullrate står på spring for at tilbyde alternative løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Privatkunder vil en af de nærmeste dage modtage et brev fra Skyline vedlagt tilbud om erstatning af nuværende internetforbindelse fra TDC og Fullrate. Det bemærkes, at det ikke i alle tilfælde vil være muligt for TDC og Fullrate at levere de i brevet vedlagte tilbud på de enkelte kunders adresse, da TDC og Fullrate ikke har haft adgang til adresserne,« skriver Skyline videre på hjemmesiden.

Ifølge en pressemeddelelse fra Fullrate har flere end 500 Skyline-kunder benyttet pinsen til at skifte til Fullrate, hvilket får det samlede antal op over 2.500. Selskabet har indkøbt ekstra routere og modems for at kunne følge med efterspørgslen.

»Man kan ikke lade være med at tænke på, at Skyline både har kostet el-kunderne 1.5 mia kr. i tab og nu også en masse meget uheldige kunder, som er offline fra den ene dag til den anden. Men det er da glædeligt, at nogle elselskaber nu indser, at de skal stoppe med at ødsle med borgernes penge,« udtaler Peter Mægbæk Madsen, adm. direktør i Fullrate.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
31. maj 2012 kl. 18:54

jeg har googlet den sidste time og jeg kan simpelhen ikke finde ud af om jeg har internet i morgen eller ej,jeg har været skyline bredbåndkunde,og har ikke gjort noget for at skifte til andet endnu,

7
31. maj 2012 kl. 22:19

Skal jeg være ærlig Mette så tror jeg ikke at du har bredbånd i morgen... På Christiansborg vil ingen af de ansvars havende politiker stå ved at der er et problem iflg. hr. Ole Sohn "Udbuddet af højhastighedsbredbånd er markant større end efterspørgslen." http://www.version2.dk/artikel/minister-danmark-mangler-en-plan-digital-vaekst-45722 Jeg ved bare ikke lige hvordan har er kommet frem til det !!!!!!!!!!

5
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 05/30/2012 - 08:57

Der er flere områder i Danmark hvor IT infrastrukturen simpelthen er for ringe. Jubel optimisterne (og visse tele analytikere der "aldrig" tager fejl) råber hele tiden Mobilt bredbånd er løsningen.

Fint nok - du skal ikke bevæge dig ret langt uden for storbyerne (bare forstæderne) og så er der i bedste fald edge dækning, og 3G eller LTE er en teleanalytikers våde drøm. Det samme er gældende med DSL for den sags skyld (TDC kunne levere 5/0.5 og Fullrate før TDC opkøbet kunne levere 4/0.5 hos mig i Tranbjerg J i et område etableret 1994 Gud ske lov var der mulighed for Yousee (som leverede det jeg betalte for på samme måde som Waoo nu gør det))

Der er dele af Danmark hvor det ikke er økonomisk rentabelt for selskaber som TDC og deres lavprisselskaber at etablere sig nævneværdigt (eller opgradere), og det er her at staten burde og betale en stor del af omkostningerne. IT er en meget vigtig del af vores infrastruktur, og vi kan ikke alle steder overlade infrastrukturen til markedskræfter. Var det tilfældet så ville der ikke være moderne veje mange steder i DK da det jo ikke kan betale sig at bygge veje ud til vestkysten, Djursland eller Syd Sjælland.

Jeg mener ikke at TDC eller andre selskaber så skal holdes ude af de statsfinansierede netværk, men etableringen af nettet i de "udsatte" områder bør være en statsopgave, og med slutbruger priser der hverken er lavere eller højere end markedsprisen.

Ellers risikerer vi at gøre "provinsen" til et egnsmuseum, og Danmark vil aldrig nå de mål man har sat sig for at være et videnssamfund mere end et landbrug/industri samfund. Ellers må politikerne melde rent ud og sige at de ønsker et A og et B samfund i Danmark.

Og til alle skeptikerne der bekymre sig over prisen og omkostningerne. Lad mig bare spørge. Hvor meget ville samfundet spare hvis bare 1/3 af dem der hver morgen holder parkeret på Køge Bugt motorvejen arbejdede hjemmefra 1-2 dage om ugen? Og hvis man så medregner alle de andre indfaldsveje og så laver regnestykket for de andre større byer - så er det virkelig noget der batter (også på CO2 regnskabet for dem der bekymre sig om det). Jeg har ikke selv svaret eller beregningerne, men jeg vil tro at bare i tabt (genvundet) arbejdstid vil det så rigeligt betale for IT opgraderingen.

Frie markedskræfter er rigtig gode på de fleste områder, men der er steder hvor staten er nødt til at tage over, og vitale dele af infrastrukturen er en af dem.

4
30. maj 2012 kl. 06:03

det er nu så meget sagt de går på rov, men mindre de kan tilbyde drive Skylines net videre, de ikke noget at tilbyde i stedet for de udtjente kobberkabler er jo ikke blevet bedre af at have ligget i jorden de sidste fem år.

Jeg kan kun opfordre til folk på landet stikker hovederne sammen. Der er meget arbejde i det men brug jeres lokale foreninger til at strikke løsninger sammen. De svar jeg har fået fra forskellige politikere give ikke anledning til at tro at der sker noget fra den side...

Der kommer et par site's op at kører i begyndelsen af næste uge. http://karstoftnet.dk og http://randzone.dk her vil disse emner blive behandlet hjælpende hænder og hoveder modtages med tak der..

3
29. maj 2012 kl. 10:58

"Etablerede forbindelser vil fra og med tirsdag den 29. maj 2012 gradvist blive lukket ned.

Min IP-telefoniline har været lukket siden dagen efter, de gik konkurs. Uden at Skyline (s kurator eller andre) har fundet andeledning til at informere mig den mindste smule. Overhovedet.

Det lader dog til at ske nu. Fra skyline.dk:

28. maj 2012 kl. 21:06
Til IP-telefoni kunder uden bredbåndsforbindelse via Skyline</p>
<p>Der arbejdes p.t. på en løsning med henblik på at sikre opretholdelsen af jeres IP telefoniforbindelse. Yderligere information følger snarest muligt. De berørte kunder vil modtage individuel information.

En eller anden kontakt kunne vel forventes. Jeg er trods alt kreditor i boet. Omend meget, meget landt nede på listen.

1
29. maj 2012 kl. 10:43

"»Man kan ikke lade være med at tænke på, at Skyline både har kostet el-kunderne 1.5 mia kr. i tab og nu også en masse meget uheldige kunder, som er offline fra den ene dag til den anden. Men det er da glædeligt, at nogle elselskaber nu indser, at de skal stoppe med at ødsle med borgernes penge,« udtaler Peter Mægbæk Madsen, adm. direktør i Fullrate."

Det er da "flot" at fullrate vil levere internet til de mange skyline kunder der havde valgt skyline pga. xdsl ikke var en brugbar løsning pga. elendige hastigheder, så hermed tillyke til alle de kommende glade fullrate kunder der nu max kan få 1/0.5 Mbit/s xdsl. (der er selvfølgelig undtagelser, men mange valgte jo netop skyline af disse årsager).

Den størte fejl med elro har da været at de valgte en trådløs løsning, istedet for at investere i fiber udruldningen i deres område.

2
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den tir, 05/29/2012 - 10:49

Elrotel havde også xDSL kunder. Vi er tidligere elrotel kunde og vi blev tilbudt en fullrate løsning.