Kunstner snyder ansigtsgenkendelse

1. august 2019 kl. 11:4220
Kunstner snyder ansigtsgenkendelse
Illustration: Leonardo Selvaggio.
Kritisk kunstner vil undersøge, hvad overvågning gør ved vores identitet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Kameraerne vil have et ansigt, så hvorfor ikke give dem ét? Der er dog ingen, der siger, det skal være dit eget,« siger Leonardo Selvaggio, der som kunstner har lavet fotorealistiske 3D-masker af sit eget ansigt, der kan snyde ansigtsgenkendelses-software.

Det skriver New York Times.

»Der er ingen, der er mere usynlige for overvågningssoftware og kameraer end en hvid mand,« siger Leonardo Selvaggio til New York Times. Han er selv en hvid mand på 34 år.

Software ser ham overalt

For at illustrere sin pointe tilbyder han forskellige mennesker, der gerne vil være anonyme i offentligheden, maskerne af hans eget ansigt. Efterfølgende har han bedt folk sende ham billeder af dem i maskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset om de var tykke, tynde, asiatiske eller hvide blev de genkendt som Leonardo Selvaggio af Facebooks software.

Ideen til projektet, multikunstneren kalder URME Surveillance opstod, mens han boede i Chicago. Her har politiet adgang til mere end 30.000 overvågningskameraer, og Leonardo Selvaggio ser to muligheder for at undgå masseovervågning:

For det første kan man gå helt offline. Alternativt kan man oversvømme systemerne med dårlig data - og det er her, maskerne spiller ind.

Leonardo Selvaggio mener altså, at man med fordel kan påtage sig andres udseende eller låne sit eget ud for at undergrave masseovervågningen.

»De ved alt om os. Så lad os give dem endnu mere information om os, der ikke er rigtig. Og endnu mere ud over det,« siger Leonardo Selvaggio til New York Times.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
2. august 2019 kl. 19:41

Man kunne også stemme på politikere som ikke ønsker at overvåge befolkningen

18
2. august 2019 kl. 12:53

Hvis vi taler ens masker, så vil det måske kunne blive spottet.

Men hvad hvis det var et ukendt ansigt/person. Så er det slet ikke sikkert at nogle vil opdage dette.

https://www.youtube.com/watch?v=IUKy3483eA8

MythBusters- Mission Impossible Outtakes

Realistic facial masks can be used to evade security measures (as shown in the movie Mission Impossible). PLAUSIBLE

To begin, Adam and Jamie had life-like masks of themselves professionally made by a special effects company. The silicone masks included detailed paint and real human hair. Adam and Jamie also received acting lessons and voice coaching in order to try to replicate each other’s presence.

To test the effectiveness of the masks, the MythBusters invited fans of the show and attempted to distract them with a fake experiment. Jamie, dressed as Adam (and later Adam, dressed as Jamie), stood near a target. The fans were brought in individually and told to point a laser at the target while standing at incrementally closer distances. If Adam or Jamie issued any verbal instructions, the fans immediately knew something was wrong. However, if Adam and Jamie remained quiet, the fans did not notice anything askew until they were right next to the target and looking directly at Adam or Jamie.

To test the masks against people who already knew them, Adam and Jamie invited Kari and Grant to take part in another decoy experiment. Adam and Jamie, dressed as each other, would stand behind a curtain, change something about their wardrobe, and then ask Kari and Grant to spot the difference while standing at various distances from them. Kari noticed something was wrong (she thought Adam dressed as Jamie looked like a wax model) at a distance of 70 feet (21 meters), while Grant did not pick up on the fraud until at a distance of 5 feet (1.5 meters).

16
2. august 2019 kl. 11:11

Overtrædelse af maskeringsforbuddet fanges ikke med kamera, men ved at en betjent antræffer en person med maske på, og tager vedkommende på stationen.

Hvilket jo så fordrer at der i det hele taget er en betjent på gadeplan, hvilket efterhånden bliver sværere og sværere at finde.

Og hvis masken er god, så er det såmænd slet ikke sikkert at en forbipasserende betjent (i en patruljevogn) kan se at personen har maske på.

Man stopper heller ikke bankrøverier ved at anbringe en lysregulering uden for banken, i naiv tiltro til at en bankrøver da aldrig kunne finde på at overtræde færdselsloven.

Såååh deeeet.....

14
2. august 2019 kl. 09:11

Hvis man ser på teledata, så prøver man da ihærdigt at benytte en ganske lille (fejlbehæftet) datamængde til at påstå at en person er et givet sted på et givet tidspunkt:

Ja, det er gustent. Befinder jeg mig på det sydlige Langeland, så registreres jeg ofte på min telefon til at være i Marstal på Ærø. Det er absolut ikke tilfældet og jeg har endnu aldrig været på Ærø. (Det kunne ellers være hyggeligt, og jeg har da planer om det en dag)

13
2. august 2019 kl. 09:08

Heldigvis er et enkel billede sjælddent nok til, at dokumentere en persons tilstedeværelse, på et givent sted, og overvågnings kamerare tager ikke længere still billeder, men optager video, hvor gangart og mønster kan genkendes, sammenholdt med kropsbygning o.l.

Det kommer jo helt an på, hvor længe kameraet i begge ender når at optage. Hvis du går flere hundrede meter, så ja. Men ser man lige kort personen rundt om et hjørne, så kan gangart være svær at registrere.

Og så er der jo det danske maskerings forbud, som kan udløse en bøde, hvis du bliver opdaget, med sådan en indretning foran ansigtet.

Tja, den er jo noget svær med denne maske. For så skal det jo først bevises at man har masken på (eller en anden har masken af dit ansigt på , og hvem er han ?)

Men ja, det kan bruges til, at forvire den igangværende masseovervågning med, og gøre Googles, FB, m.fl. forretninger mindre værd, da deres big data ikke er gode nok. Selvom det jo nok ville kræve, at mere end 100.000 personer, gik rundt med den samme maske, i flere byer, og gerne samtidigt, før det battede noget, i den mængde data, som allerede er indsamlet.

Det kunne være rigtigt fedt med en verdensomspændende demo, hvor alle havde stort set samme masker på. Det skulle nok skabe noget røre, når flere hundrede tusinde ens mennesker dukker op forskellige steder.

12
1. august 2019 kl. 22:28

Der skulle naturligvis stå forsvarer, i stedet for anklager :)

9
1. august 2019 kl. 20:15

Det perfekte digitale alibi kommer nærmer og nærmer. Før kunne man aflevere bilen, mobil, og hævekort til en ven og bede vedkommende tag turen over broen til en lille by uden overvågning og give den gas med opkald og hævekort. Nu vil det være muligt at tage masken på og kigge ind i kameraet som stadfæster fysisk tilstædeværelse. Det må være svært for anklager at bevise vedkommende faktisk var et andet sted.

8
1. august 2019 kl. 17:22

Heldigvis er et enkel billede sjælddent nok til, at dokumentere en persons tilstedeværelse, på et givent sted,

Og er det nu tilfældet?

Hvis man ser på teledata, så prøver man da ihærdigt at benytte en ganske lille (fejlbehæftet) datamængde til at påstå at en person er et givet sted på et givet tidspunkt:

https://www.version2.dk/artikel/teleskandalen-politiet-fandt-uoverensstemmelser-tredjedel-undersoegte-sager-1088394#comment-397299

Eller den ulyksaglige dyrlægesag, hvor fejlagtige masteoplysninger medførte en fuldstændig uacceptabel varetægtsfængsling, som ikke er et retssamfund værdig.

7
1. august 2019 kl. 15:50

Mon han har læst Stephen Kings "The Outsider"?

6
1. august 2019 kl. 15:09

Heldigvis er et enkel billede sjælddent nok til, at dokumentere en persons tilstedeværelse, på et givent sted, og overvågnings kamerare tager ikke længere still billeder, men optager video, hvor gangart og mønster kan genkendes, sammenholdt med kropsbygning o.l.

Og så er der jo det danske maskerings forbud, som kan udløse en bøde, hvis du bliver opdaget, med sådan en indretning foran ansigtet.

Men ja, det kan bruges til, at forvire den igangværende masseovervågning med, og gøre Googles, FB, m.fl. forretninger mindre værd, da deres big data ikke er gode nok. Selvom det jo nok ville kræve, at mere end 100.000 personer, gik rundt med den samme maske, i flere byer, og gerne samtidigt, før det battede noget, i den mængde data, som allerede er indsamlet.

5
1. august 2019 kl. 15:05

Det skæmmende perspektiv er hvis det også bliver misbrugt, f.eks. hvis en persons ansigt bevidst er blevet brugt i forbindelse med en forbrydelse, og offeret ingen mulighed har for at kunne bevise at vedkommende slet ikke har været på det pågældende sted, på pågældende tidspunkt.

Hvor mange bankrøverier har Leonardo Selvaggio mon begået? Hvis billedet viser en person med en maske, så er teknikken guld værd for enhver kriminel. Altså folk ville nok blive mistænksomme hvis man kom gående på gaden med en strømpe over hovedet, på vej hen mod en bank.

Konkret betyder det, at de milloner af kameraer der er derude bliver overflødige, eller skal opgraderes til mere intelligente udgaver.

Selvfølgelig vil kamaraerne stadigt kunne bruges. Som regel er det de dumme som politiet fanger, fordi - ja de er dumme.

Og hvor ofte er det lige en person bliver dømt på et kamera billede? Der vil næsten altid være andre beviser. Beviser som kan være fremkommet efter en identifikation på et kamera.

I øvrigt må disse masker være ulovlige i Danmark, da vi i et år har haft et maskeringsforbud.

4
1. august 2019 kl. 15:01

Det skæmmende perspektiv er hvis det også bliver misbrugt,

Hvis vi alle en gang i mellem bruger maske eller ligende. Samt skifter simkort og bytter telefon indbyrdes. Samt kun bruger VPN og TOR ligende browser. Næste step må være bytte/sambrug af sygeringskort, rejsekort,, brobizz og Dankort, samt nummerplader, eller kopi ad sådan.

Så vil der enten være rigtigt meget hø, eller ingen nål.

Men er det ikke skræmende, at man i et åben demokratisk samfund, som lovlydigt borger. Skal bruge sådan metoder, for at beskytte sig mod samfundets, myndigheder og firmaer delvise også ulovelig overvågning, eller misbrug og deling af data.

3
1. august 2019 kl. 13:57

Det skæmmende perspektiv er hvis det også bliver misbrugt, f.eks. hvis en persons ansigt bevidst er blevet brugt i forbindelse med en forbrydelse, og offeret ingen mulighed har for at kunne bevise at vedkommende slet ikke har været på det pågældende sted, på pågældende tidspunkt.

På præcis samme måde som anklagemyndigheden på det groveste fortolker tele- og nummerpladedate, eller sågar bare IP adresser.

I sandhed endnu et uhyggeligt søm i frihedens ligkiste.

2
1. august 2019 kl. 13:51

Må være svært i en retssag.

Mere end du tror.

For politiet vil argumentere for, at "den anden ende af landet" er et snedigt forsøg på at skabe sig et alibi, uanset om det er sandt eller ej. Og de har haft god tid til at indsamle andre "fakta", som kan underbygge deres arbejdsteorie - ja, faktisk har de nok nærmest ikke gjort andet.

Spørg bare Malver om hans beskrivelse af politiet brug af "teleoplysninger", og hvordan det praksis kun bruges til at inkriminere, og kun ganske undtagelsesvist til det modsatte. Hvis din telefon har været et andet sted, så er du bare en snedig kriminel, som forstår at skaffe sig et alibi!

1
1. august 2019 kl. 13:38

Det er jo interessant, at den samme person har befundet sig flere forskellige steder på samme tid. Det gør jo at man ikke kan stole på overvågningsvideon.

Må være svært i en retssag.

Anklager:"Vi kan se dig her på videoovervågningen kl. 13:41:05 gå fra X til Y".

Forsvarer: "Det kan jeg ikke forstå, for vi kan på denne videoovervågning se min klient kl. 13:40:22 gå fra A til B. Det er som bekendt den anden ende af landet".