Kunstig intelligens stopper fradrag med fejl

Illustration: Skat
System har stoppet forkert fradrag til 50 millioner, svarende til 13 millioner kroners skat.

Et system i Skattestyrelsen, som bygger på kunstig intelligens, blokerer for borgeres fejlagtige indtastninger til en sum af 50 millioner kroner, svarende til 13 millioner i skat. Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

»Vi forsørger at gøre årsopgørelsen så let som muligt for de mange, der gør det rigtigt. Men der skal også være en god kontrol rettet mod dem, der enten laver fejl eller bevidst indtaster forkerte oplysninger,« udtaler Skattestyrelsens underdirektør Karoline Klaksvig.

Læs også: Outlier-model spotter forsøg på snyd hos Skatteforvaltningen

Når borgere taster skatteoplysninger ind på Skatteforvaltningens TastSelv-tjeneste i forbindelse med årsopgørelsen, bliver indtastningerne automatisk gennemgået af et ML-baseret værktøj designet til at spotte potentielle svindelforsøg.

Baseret på tidligere indberetninger fra borgeren og på indberetninger fra lignende borgere kan modellen identificere, hvornår noget stikker ud - og derefter anbefale en medarbejder i Skattestyrelsen at se nærmere på borgerens skatteoplysninger.

Systemet er udviklet af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST) og Skattestyrelsen - to af de syv styrelser, der i 2018 erstattede Skat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Knud Larsen

indsats på processer og lovgivning.

Så kunne man helt fra start stoppe dårlig lovgivning og dårlige processer - det var måske endda billigere for alle parter. Helt fundamentatalt har Skattestyrelsen ikke en retvisende konto per skatteborger. Det gør det svært for Skat at beregne skatten og helt umuligt for borgeren at følge med. Det fører til voldsomme tilskrivninger af renter for alle B-skatteydere.

Hvorfor får dette lov at fortsætte. Den indsats der bruges på EFI nu over 4,5 mia kr og mere end 10 år burde have dannet et std regnskab per borger, så havde der for Skat's vedkomne slet ikke været behov for det megadyre EFI/PSRM.

Og borgerne kunne måske have fået en mere retfærdig rente begening af deres skyld.

  • 1
  • 1
#4 Christian Nobel

Helt ærligt, jeg er ved at brække mig over bullshit bingo ordet kunstig intelligens - det skulle da højst være som udtryk for at det er kunstigt på den måde at det er blottet for virkelig intelligens.

Der er tale om et system der ud fra nogle algoritmer beregner (og afviser) om et fradrag er helt ud i skoven i forhold til personens omkringliggende økonomi.

Hvis der virkelig skulle bruges "kunstig intelligens" for at lave den beregning, så er der alvorligt noget meget, meget galt med vores skattesystem, for så er det jo ikke bundet op på et regelsæt mere.

  • 11
  • 1
#5 Jesper Frimann

Hvis der virkelig skulle bruges "kunstig intelligens" for at lave den beregning, så er der alvorligt noget meget, meget galt med vores skattesystem, for så er det jo ikke bundet op på et regelsæt mere.

Enig. Problemet er også, at hvis et sådan system skal kunne virke bare nogenlunde, så kræver det adgang til data, som ikke er relevant for det at kunne opkræve skat. Princippet om dataminimering i GDPR og hjemmel i offentlighedsloven står for skud.

Et godt eksempel er feks. det man allerede gør på forskudsopgørelsen, der har jeg opgivet at rette for at tingne passer efter en oplevelse tilbage i 2018. Der var jeg gået fra at være selvstendig til lønmodtager, og rettede derfor min forskudsopgørelse, så tingne ville passe. Men wupti ikke længe efter jeg havde rettet kom, der en besked fra SKAT om, at man havde korrigeret tallene på min forskudsopgørelse. Jeg gik ind og kiggede.. og wupti.. der var rettet tilbage til værdier, som jeg vidste ikke var realistiske.

Så må jeg indrømme, at jeg droppede det. Når man nu aktivt bruger tid på at beregne og går ind og retter til, hvorfor skal systemet så rette tilbage ?

Tja ja..

//Jesper

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere