Kunstig intelligens kan identificere chikanerende og krænkende e-mails mellem kollegaer

6. januar 2020 kl. 09:591
'#MeTooBots' anvendes hos 50 forskellige selskaber til at identificere mobning og sexchikane i medarbejdernes dokumenter, e-mails og chatbeskeder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kunstig intelligens kan være med til at modarbejde mobning og sexchikane på arbejdspladsen.

Det amerikanske selskab NexLP har hos 50 forskellige selskaber implementeret bots, som skal være i stand til at få øje på mobning og sexchikane i arbejdspladsens e-mails, chatbeskeder og dokumenter.

Det skriver Theguardian.com.

Botten, der går under navnet '#MeTooBot', analyserer forskellige indikatorer i kollegaers interne chatbeskeder, e-mails og dokumenter, der kan virke chikanerende eller krænkende over for modtageren – eksempelvis en seksuelt ladet chatbesked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis chatbotten konkluderer, at en person eksempelvis har sendt en besked med seksuelt uønsket og ubehageligt indhold til en kollega, kan botten markere beskeden som chikanerende og sende den videre til den medarbejder i selskabet, der er ansvarlig for at håndtere denne type sager.

Til gengæld vil selskabet bag botten, NexLP, ikke afsløre, præcis hvilke faktorer der alarmerer botten om den asociale adfærd.

Subtil mobning

Både NexLP og eksperter ser problemer i, hvor subtil mobning og chikane kan være, både i forhold til diversiteten i sproget og i forhold til, hvor mange former chikane kan antage.

Det kan eksempelvis være svært for en bot at identificere et billede af en kønsdel, eller hvis en medarbejder anvender slang og emojis til at chikanere en medarbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligeledes mener professor og underviser i kunstig intelligens på Harvard University Brian Subirana, at det kan være svært at beskytte fortroligheden i den data, som botten indsamler og sender videre til den medarbejder, der håndterer sådanne sager.

Ligeledes er Sam Smethers, administrerende direktør hos en interesseorganisationen for kvinders rettigheder kaldet Fawcett Society, bekymret for, hvad teknologien bliver brugt til i sidste ende:

»Vi vil følge med i, hvordan teknologien udvikles, hvem der står bag den, og om metoden bruges til at promovere en arbejdskultur uden chikane og med ligestilling, eller om det blot er endnu en måde, hvorpå man kan kontrollere sine ansatte på,« siger Sam Smethers til The Guardian.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger