Kunstig intelligens forudser, hvornår patienter dør af alvorlige hjertesygdomme
»Dette er første gang, at computere har aflæst hjertescanninger, så de præcist kan forudsige, hvor længe patienten vil leve. Det kan totalt ændre den måde, doktorer behandler hjertepatienter på,« siger Declan O’Reagen fra MRC London Institute of Medical Sciences (LMS) i en artikel på instituttets hjemmeside.
Han har ledt forskningen, hvor kunstig intelligens har aflæst hjertescanninger og med 80 procent sikkerhed afgjort, om en patient med en alvorlig hjertesygdom vil være i live efter et år.
»En læge udstyret med denne nye hjertevisningsmetode vil være i stand til at tage bedre informerede vurderinger af udfaldet, sammenlignet med hvis de forlod sig på de nuværende metoder til at undersøge patientdata,« siger Declan O’Reagen i artiklen.
Udviklet til uhelbredelig sygdom
Metoden er udviklet på baggrund af 250 patienter med Pulmonary Hypertension, som er en aggressiv hjertesygdom. Den gør arterierne ud til lungerne hårdere, hvilket gør hjertet ringere til at pumpe blod ud til lungerne. En tredjedel af patienter med sygdommen dør mindre end fem år efter, at de er blevet diagnosticeret.
Sygdommen er ikke mulig at kurere.
Derfor er den sidste tid afgørende og ikke mindst, hvor aggressiv en behandling lægen vælger at give patienten.
Softwaren tilgår blodtests og MRI-scanninger af hjertet fra de 250 patienter, som gør den i stand til at skabe et virtuelt 3D-hjerte for hver patient. 3D-modellerne kombinerer softwaren med historiske data fra hundredvis af tidligere patienters journaler, hvilket den bruger til at gennemskue, præcis hvilke karakteristika der indikerer, at patienten dør af hjertesygdommen inden for fem år.
Teknologien skal bruges til mange hjertesygdomme
Analysen er ifølge forskerne overstået på sekunder. Det vil reducere tidsforbruget på at analysere patienter markant sammenlignet med, hvordan man gør i dag.
Forskerne håber at teste den kunstige intelligens på hospitaler i London. Indtil videre er den kun blevet testet i forsøg. Derudover håber holdet at sprede teknologien til flere områder.
»Vi vil gerne udvikle teknologien, så den kan bruges til mange hjertesygdomme og supplere læger i tolkningen af resultater i medicinske tests. Målet er at se, om bedre forudsigelser kan guide behandlingen, så mennesker kan leve længere,« siger Tim Dawes, der udviklede LMS’ machine learning-algoritmer, i artiklen på LMS' hjemmeside.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.