Kunst på mobilen: Second canvas er en lille, men selvsikker størrelse

ANMELDELSE: Statens Museum for Kunst har lanceret appen Second Canvas som en del af deres strategi om åben data. Appen bliver aldrig rigtig interessant, men det er baggrunden til gengæld.

Kan du sætte pris på en flot rhododendron-have eller et intelligent designet datawarehouse? Jeg kan have det ret svært med begge dele. Det er ikke, fordi jeg ikke kan se æstetikken, men jeg har ikke noget på spil, for jeg kan ikke lave nogen af delene og har kun dårlig forståelse for den involverede kompleksitet, som jeg er sikker på, der er i begge tilfælde.

Sådan har jeg det også i et vist omfang med kunst. Jeg kan godt se, at det er vigtigt, og jeg vil gerne finde glæde i det. Det er bare lidt svært at komme ind i. Det var derfor glædeligt at skulle anmelde appen Second Canvas. Måske den kunne hjælpe.

Appen udspringer af nationalgalleriets strategi om at stille åben data til rådighed, så enhver, der har lyst, kan skabe tjenester eller apps med museets indhold. En opgave, som museet aldrig selv ville kunne løfte. Og det var da også efter henvendelse fra det spanske firma Madpixel, at samarbejdet blev til virkelighed

Strategien om åben data bliver til dels valideret af appen, der er både velfungerende, æstetisk og hurtig. Desværre er indholdet meget sparsomt, og appen i sig selv kun af begrænset glæde for gæster, der ikke allerede er optagede af kunst.

Udvidet info

Second Canvas er bygget på en skal, der er designet af spanske Madpixel, der også har lignende apps til blandt andet Museo del Prado i Madrid og Mauritshuis i Haag. De koster dog begge, modsat den danske version, et mindre beløb.

Appen giver udenforstående som undertegnede mulighed for at finde de ting, der er værd at kigge efter på udvalgte kunstværker, som i appen er gengivet i gigapixel-kvalitet (over 1.000.000.000 pixel). I øjeblikket er der imidlertid kun 11 billeder tilgængelige i den danske udgave. Kigger man på dem, får man til gengæld også en både overskuelig og relevant information om værkerne og – når man zoomer ind – detaljer, som man næsten ikke kan se med det blotte øje. Det er uden tvivl interessant for de virkelig håndværksmæssigt nysgerrige.

Når man åbner appen, bliver man mødt af en oversigt over de tilgængelige værker, der i øjeblikket begrænser sig til billeder fra samlingerne 'Dansk og nordisk kunst 1750-1900' samt 'Europæisk kunst 1300-1800'. Herfra kan du klikke dig videre til det egentlige indhold om billederne, også selvom du bare sidder hjemme i sofaen og ikke har lagt vejen forbi nationalgalleriet i Sølvgade.

Er du på selve museet, kan du selvfølgelig bruge billedgenkendelse via enhedens kamera til at få mere information om billedet. Hvis altså du kan finde et af de medvirkende billeder i den museets haller, hvilket mere end én gang var vanskeligt for undertegnede.

Når du åbner et værk i appen, highlighter den en række ting, der er værd at bemærke ved billedet, og den funktion er faktisk rigtig god til at skabe en lille smule fokus i den ellers overvældende museumoplevelse. Som et lille kuriosum har du også mulighed for at se røntgen-versionen af enkelte billeder.

Desværre giver appen ikke rigtig bolden videre fra hvert værk, og det ville være logisk, hvis den ledte brugeren videre til andre af museets værker med lignende tematikker eller teknikker.

Alt i alt er appen interessant, hvis man allerede vil kunsten. De få mundrette serveringer af udvalgte værker fungerer godt. Hvis man derimod ikke allerede interesserer sig for kunst, så er det næppe her, man finder gnisten.

Som en eksponent for åben brug af museumsdata er appen imidlertid interessant.

Åbne data er kernen

Second Canvas appen er en del af Open SMK, som er et projekt, der handler om at tilgængeliggøre den digitaliserede kunstsamling i formater, der er tilgængelige på så mange måder som muligt. Projektet er støttet af Nordea-Fonden.

Jonas Heide Smith, der er Head of Digital på Statens Museum for Kunst, udtrykker det således:

»I disse år arbejder vi med projektet SMK Open, der er støttet af Nordea-fonden. Det handler om at tilgængeliggøre den digitalisterede kunstsamling i formater, der kan bruges fleksibelt til så mange formål som muligt. Når Madpixel tilbyder at producere en app a la Second Canvas til os, ser jeg det som en meget vigtig validering af SMK Opens strategi – altså at åbne data baner vejen for tjenester og produkter, som vi ikke selv ville kunne løfte.«

At inkludere de digitale muligheder gennem en åben data-strategi giver god mening, når man kommer i hu, at Statens Museum for Kunst råder over en samling af over 250.000 kunstværker, hvoraf kun 0,6 pct. kan ses på museet.

Projektet Open SMK kører fra 2016 frem til 2020. Appen Second Canvas kan hentes gratis til iOS og Android.

Bliver du bidt af kunst i dine digitale enheder, så har Statens Museum for Kunst også appen Vizgu, der lader besøgende få mere info om kunstværkerne. Den kræver dog, modsat Second Canvas, et besøg på museet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere