Data om kundernes lån offentligt tilgængelige hos UdenomBanken

Kort over Udenom Bankens kunder Illustration: Udenom Banken
Via UdenomBankens hjemmeside kan man se, hvor bankens kunder bor, og hvor meget de har lånt. Datatilsynet mener, det ligner en sikkerhedsbrist. (Opdateret)

Bag et kort over, hvor i landet UdenomBankens kunder bor, kan man finde data, der afslører kundernes adresse, og hvor meget de enkelte kunder har lånt i banken.

»Det er 100 procent lovligt,« siger Rasmus Bundgaard, der er direktør og advokat i UdenomBanken.

Vi fandt oplysningerne om kunder og lånebeløb på UdenomBankens hjemmeside blot ved at kigge på kildeteksten siden med kortet over bankens kunder.

Ifølge Rasmus Bundgaard ligger der ingen data hos UdenomBanken, som ikke også kan findes på Tinglysning.dk.

»Vi lægger stor vægt på gennemsigtighed. Derfor er oplysningerne tilgængelige,« siger Rasmus Bundgaard.

Men de kunder, som Ingeniøren har talt med, er ikke begejstrede.

»Det er ikke o.k., bare sådan at lægge vores lånedata ud, så alle kan se dem. Det er rystende. Man forventer jo diskretion,« siger Mihaela Dragkilde, der er kunde hos UdenomBanken

Datatilsynet vil undersøge sagen

Hos Datatilsynet mener kontorchef Lena Andersen også, at noget ser forkert ud.

»Det ser ikke rigtigt ud. Det er noget, vi vil reagere på. Det ligner en sikkerhedsbrist, som vedrører både persondataloven og Finanstilsynets krav,« konkluderer hun.

Og der er ikke kun Datatilsynet, der nu vil have en snak med UdenomBanken. Gitte Bogdahn Paulsen, der er kunde i banken, vil også gerne have en forklaring på, hvorfor hendes låneinformationer ligger offentligt tilgængelige.

»Jeg vil da tage fat i banken om det med det samme,« fastslår hun.

Datatilsynet vil nu tage sagen op og rette henvendelse til UdenomBanken. Men det bliver muligvis slet ikke nødvendigt. For efter Version2´s henvendelse har UdenomBanken valgt at fjerne kortet med kunderne fra deres hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Børge Svingalius

Diskussionen bør ikke handle om hvorvidt udenombanken ordner data på et kort, men om, hvis noget, om data på tinglysning.dk skal være offentligt tilgængeligt. Udover at have indirekte information om folks (også din nabos) boligøkonomi, ved jeg ikke hvad der kan være at hente for ondsindede...?

 • 0
 • 0
Michael Jensen

Hvis jeg låner penge "udenom banken" og udenom realkreditten, er det måske netop fordi jeg ikke vil have det står frit tilgængeligt på tinglysning.dk

Jeg ved ikke lige hvordan de kører deres butik, så det kan vel være lån mellem private, der ikke tinglyses, selv om det lyder som helt almindelige tinglyste lån, når de selv siger det er helt frit tilgængelige data.

Men hvorfor har de så pillet kortet væk?

 • 0
 • 0
Magnus Toftdal Lund

Det er korrekt at de viser offentligt tilgængelige data - men de skriver jo så samtidig hvem der er kunde hos dem...

Jeg har da ingen interesse i at andre ved, at jeg bruger Søndre Omme Andelskasse... Slet ikke Nordea, hvor jeg osse er kunde...

I mine øjne er det registersammenkøring, som ikke er særlig smart at udstille med mindre der er givet udtrykkeligt samtykke.

 • 0
 • 0
Knud Larsen

Men det er jo den vej det går. I lang tid måtte man ikke videofilme, men det er efterhånden helt gennemhullet. Sjovt nok er det stadig ulovligt at optage folks samtaler. Det offentlige lækker data som en si. Blandt andet personnumre på tinglysningen. og Politiets oplysninger hos CSC. Såeh det er blevet en glidebane

 • 0
 • 0
Esben Nielsen

Tinglysningen skal være offentligt tilgængelig: Det er hele ideen, at man kan se, hvor meget pant og andre hæftelser, der er i en ejendom. Offentliggørelsen er en betingelse for at oprette en hæftelse i en ejendom.

Før digitaliseringen hed det jo en "tingbog", man fysisk skulle gå hen og slå op i, nu er det bare nemmere.

 • 0
 • 0
Jørgen L. Sørensen

" Sjovt nok er det stadig ulovligt at optage folks samtaler.

Det må skyldes lobbyisme fra mobilselskaberne. De allervärste iblandt dem har kun telefon"support" og hos dem er det bydende nödvendigt at optage samtalen, hvis man for eksempel vil sige sit abonnement op.

Heldigvis er det kun ulovligt at optage samtaler som ikke selv er deltager i - så man kan roligt optage samtaler, hvis tilliden alligevel er ødelagt, og man har brug for bevis for samtalen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere