Kun én mulig leverandør til kritisk del af skats nye toldplatform

4. november 2019 kl. 16:33
Kun én mulig leverandør til kritisk del af skats nye toldplatform
Illustration: Bigstock.
De danske skattemyndigheder skal løbe stærkt for at få it-understøttet nye toldregler fra EU. Nyt udbud skal gøre den kommende toldplatform compliant - men der er kun én mulig leverandør, lyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danmark er hårdt presset for at få it-understøttet den nye toldforordning fra EU (EUTK), og de kommende år kommer til at byde på en kæmpe overhaling af Skatteministeriets toldsystemer.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen søsatte for nylig det første store udbud i processen til en værdi af 600 millioner kroner, og nu har styrelsen tildelt et nyt udbud direkte til svenske KGH Digital. 

I beskrivelsen af udbuddet hedder det: »Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har behov for at anskaffe en samlet EUTK-compliant TQS-platform ved gennemførelse af en direkte tildeling af systemerne ITE Quota og ITE Surveillance til KGH Digital AB. Modulerne tilkøbes en eksisterende kontrakt«.

Tekniske årsager til manglende konkurrence

Tildelingen af udbuddet skal sikre, at den kommende samlede toldplatform kan overholde EUTK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den eksisterende kontrakt, der indeholder licenser til modulet Taric samt service og vedligeholdelse, udvides således til at omfatte en samlet TQS-platform ved tilkøb af de nødvendige moduler for at opnå en EUTK compliant platform,« som det hedder i udbudsmaterialet).

Det er usædvanligt med en direkte tildeling, men der kan være tilfælde, hvor det er nødvendigt. Tildelingen sker da også med henvisning til udbudsloven, hvor det hedder, at en ordregiver kan anvende udbud uden forudgående offentliggørelse, når tjenesteydelserne kun kan leveres af en bestemt økonomisk aktør »på grund af manglende konkurrence af tekniske årsager«, som det hedder i § 80, stk. 3, nr. 2.

Styrelsen skriver i begrundelsen:

»KGH Digital AB vurderes som den eneste leverandør, der kan sikre snitfladerne mellem modulerne, da de er i besiddelse af den krævede tekniske knowhow og de tekniske værktøjer til at sikre en compliant samlet platform, til understøttelse af udbuddene af toldplatformen og EUTK-implementeringen.«

Kritisk for kommende toldplatform

Ironisk nok sker indkøbet af de to ekstra moduler fra KGH Digital for at sikre, at integrationsmuligheder er kendte i forbindelse med andre EUTK-udbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget som netop KGH Digital sammen med andre leverandører har efterlyst.

Ifølge udbuddet er kendte snitflader til TQS-platformen afgørende for succesen i det samlede milliard-dyre toldprojekt:

»TQS-platformen er kritisk for den kommende toldplatform, og det er derfor afgørende, at snitfladerne i tariferingssystemerne mellem modulerne er låste, mens udbuddene af en ny toldplatform gennemføres og indtil en endelig implementering af den kommende toldplatform er i stabil drift. Såfremt snitfladerne i TQS-platformen ikke er kendte af de kommende leverandører af toldplatformen, vil det være meget risikabelt for succesen i toldprojektet. TQS-platformen skal således være på plads, inden udbuddene af toldplatformen afsluttes.«

Udbud til over en halv milliard

Skatteministeriet har allerede sendt en del af toldplatformen i udbud til over en halv milliard kroner.
Det drejer sig om et Declaration Management System (DMS), som skal erstatte de nuværende danske import-, eksport- og transit-systemer, men udbuddet til 600 millioner kroner gælder kun implementering af import-processerne.

Version2s søstermedie, Digitech, har derfor spurgt, hvordan tidsplanen ser ud for dels det nuværende udbud, dels det kommende udbud, som vil dække eksport- og tarif-delen. Toldstyrelsen skriver i en mail til Digitech, at første etape af DMS-udbuddet forventes at være færdigbehandlet i midten af 2020:

»Toldstyrelsen kan oplyse, at når fristen for, at leverandører kan anmode om at deltage i udbuddet, er udløbet, bliver anmodningerne gennemgået og evalueret. Herefter udvælges tre leverandører, der går videre til den egentlige tilbudsrunde. Udbuddet forventes at være afsluttet i løbet af første halvår af 2020. Udbuddet omfatter i første omgang kun importdelen, men både eksport- og transitdelen udbudssættes på et senere tidspunkt.«

Toldstyrelsen vil ikke ikke oplyse, hvornår anden etape af DMS bliver udbudt.

Den usikre tidsplan

Digitech har tidligere beskrevet udfordringerne med at etablere en tidsplan for det danske EUTK-projektet, da det blandt andet også er afhængigt af transeuropæiske EU-systemer, som endnu ikke er påbegyndt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Usikkerheden om tidsplanen for EUTK-implementeringen betyder da også, at den nuværende kontrakt med KGH Digital gøres tidsubegrænset:

»Da UFST ikke kender den endelige dato for dem samlede EUTK implementering ønsker UFST samtidig at forlænge den nuværende kontrakt, der stadig indeholder option på 2 års forlængelse og gøre denne tidsubegrænset med mulighed for opsigelse, hvorefter kontrakten kan understøtte EU-tidsplanen MASP og implementeringen af den samlede danske EUTK-understøttelse.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger