Den meget omtalte og længe problemramte digitale tinglysning har gjort de gamle tingbøger i papirform overflødige. Derfor skal de nu destrueres, men det synes Dansk Folkeparti er en dårlig idé.
I et spørgsmål til kulturminister Uffe Elbæk (R) vil Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti gerne vide, hvad ministeren vil gøre for at bevare papirbøgerne.
Men Uffe Elbæk har ikke tænkt sig at ændre beslutningen, fremgår det af hans svar på spørgsmålet.
De 10.000 tingbøger fra 1927 og fremefter kan nemlig ifølge loven kun udleveres til Statens Arkiver, og da alle oplysninger nu er gemt digitalt, er der ingen grund til at bruge arkivplads på tingbøgerne, lyder det fra ministeren.
'Statens Arkiver har vurderet, at bevaringsmæssige hensyn ikke kan retfærdiggøre en dobbelt bevaring af tingbøgernes oplysninger og således heller ikke omkostningerne, der vil være forbundet med at bevare både de fysiske og de digitale dokumenter', skriver Uffe Elbæk.
De 10.000 papirtingbøger fylder i alt omkring én hyldekilometer og rummer alle tinglysninger fra 1927 og frem til 1990’erne, hvor man begyndte at bruge en database til formålet.
Udover tingbøgerne blev der også indscannet andre 75 millioner sider papir, da tinglysningen skulle digitaliseres fuldstændigt med Digital Tinglysning, som blev taget i brug i efteråret 2009. Efterfølgende har der også været klager over scanningsfejl i den scanningsopgave, for eksempel at servitutter er scannet på den forkerte led, så oplysninger er gået tabt, men Domstolsstyrelsen afviser problemer. Alle oplysninger er scannet korrekt ind, og eventuelle fejl er sket i papirdagene, lød svaret, da Version2 behandlede sagen i 2010.