Kulturminister skuffet efter møde med Google: »En fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation«

Kulturminister Joy Mogensen (S) er skuffet over, at Google ikke stillede med en beslutningstager, der virksomheden var kaldt til møde i Kulturministeriet. Illustration: Kristian Brasen
Tech-giganten Google stillede ikke med det helt tunge skyts, da virksomheden skulle møde den danske kulturminister og samtlige partiers kulturordførere. Det undrer ministeren, der kalder Google’s ageren for for et demokratisk problem.

Som reaktion på sagerne om censurering af DR og YouTubes magtdemonstration i form af at fjerne al dansk musik fra sin platform indkaldte kulturminister Joy Mogensen (S) mægtige Google til møde i Kulturministeriet. Med sig havde hun hun alle partiernes kulturordførere, men forsamlingen blev ikke mødt af en repræsentant med nok stjerner på skulderen, mener ministeren.

Det fortæller hun om i et interview med filmmagasinet Ekko.

Her beklager ministeren sig over, at sig over, at det er alt for svært om ikke så godt som umuligt at få adgang til beslutningstagerne hos mastodonten Google, der ifølge ministeren sendte en kommunikationsmedarbejder i stedet for en beslutningstager.

»Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med. Det hører jeg også fra mange folk ude i brancherne. I Danmark er vi vant til, at vi kan aftale retningslinjer, så vi kan leve sammen og trives, men når man aldrig kan komme i kontakt med dem, der faktisk tager beslutningerne, udgør det et demokratisk problem i sig selv,« siger hun til Ekko.

Af artiklen fremgår det, at det var Googles politiske chef i Danmark og Norge, Christine Sørensen, der deltog på mødet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Jens Ole Stilling

Hvordan havde de tænkt sig at indføre restriktioner eller straffe mod Google? Selskabet er en stat i sig selv og der er få tiltag som vil kunne tvinge dem til at opføre sig ordentligt.

Det eneste som ville hjælpe er at opdele Google i mindre dele; men det ville kræve amerikansk tilslutning, hvilket nok ikke er muligt med de mange korrupte politikere der.

 • 11
 • 0
#6 Jakob Steen-Petersen

Måske vurderede Google at kulturministeren ikke er en beslutningstager og agerede derefter.

Touche. Reelt set er Google jo også en privat virksomhed som jo kan gøre hvad de vil på lige netop dette område. YouTube er vel ikke en public service kanal og vil man have en DR app kan man jo købe en iPhone.

I princippet svarer eksemplet omkring DR vel til, at man ringede til Berlingske og bad dem publicere nogle artikler fra dr.dk?

 • 10
 • 6
#8 Claus Eriksen

"Alle partiers kulturordførere sad i det rum sammen med – i al beskedenhed – mig som regeringens repræsentant, og så sender de en kommunikationsmedarbejder. Til os som de øverste beslutningstagere kan de ikke engang sende en beslutningstager,"

Hun lyder som om det hun er mest fornærmet over er at Google ikke lige flyver bosserne over for at få hende til at fremstå som VIP.

Som Ole skriver kan man jo sideloade app, så der er jo ikke noget problem der. Udover at DR synes at alt skal have en app, og alle beboere i Danmark bare skal være glade for at betale.

KODA/Google - der er tale om to private firmaer som ikke kan blive enige, og det skal politikerne ikke blande sig i. Google har ikke rettighederne til at vise indhold i Danmark, og det overholder de, så hvad er der at blive sur over? Hvis de ikke fjernede adgang ville ministeren+KODA jo netop brokke sig over at man viser noget man ikke havde rettigheder til.....

 • 8
 • 0
#9 Maciej Szeliga

De har kun blokeret for danske ip adresser, ikke for indholdet, det kan fint afspilles via Tor

Nøøøj... så har de gjort eksakt som jeg forudså for noget tid siden.

Jeg tror jeg vil kalde mig spåmand i fremtiden.

KODA kan naturligvis knalde dem for det da det ikke er afspilning i Danmark men afspilning af Dansk materiale som ikke er tilladt uden at betale afgiften.

 • 3
 • 2
#13 Christian Nobel

Det kan så give bagslag: https://cepos.dk/debat/skat-paa-google-og-facebook-vil-koste-statskassen...

Altid dejligt med et partsindlæg med voldsom bias.

Figuren får jo folk til at tro at selskabskatten udgør 14% af BNP, men det er slet ikke det der er tale om, men udvikling i forhold til BNP - og man har behændigt sluttet i 2017, da provenuet fra selskabskat jo faldt drastisk i 2018.

Selskabskatten i Danmark ligger på ca 60 mia, BNP på ca. 2.300 mia, det giver at selskabskatten udgør 2,6% af BNP.

Så måske man lige skal kikke på absolutte tal før man bare affejer ideen om en omsætningsskat.

 • 6
 • 1
#14 Bjarne Nielsen

Meget bedre ide: Kulturministeren med hele folketinget bag sig bør begynde at beskatte den slags virksomheder på omsætningen

Frankrig har ringet; de vil gerne have deres ide tilbage ... :-)

The French government has approved a 3% tax on large tech companies' local revenues. This is their total sales in France, rather than the profits they make.

https://www.bbc.com/news/business-48928782

Jeg synes sådan set, at det er glimrende ide; det nuværende status quo er så lukrativt for den ene part, at det er krop-umuligt at føre nogen form for dialog ... alternativet er rimeligt omend måske noget firkantet - når det er etableret, så bliver det meget nemmere at få en konstruktiv diskussion om, hvilke hjørner der skal files.

 • 7
 • 0
#17 Christian Nobel

Altså vi får en slags handelskrig.

Og hvad så - USA står alligevel på kanten af et økonomisk sammenbrud, så hvad med at vi i stedet satser helhjertet på Europa.

Kineserne mv. vil da kun græde tørre tårer over at Gørgle et al ikke mere kan køre på frihjul, men det vil ikke ændre på at de stadig har behov for insulin.

Og hvis den amerikanske økonomi bryder sammen, så kan det jo også være at alle de overvægtige amerikanere taber sig, og dermed har mindre behov for insulin.

 • 6
 • 3
#19 Knud Larsen

Hvis hun vil i dialog med Google ville det mest naturlige være, a thun ringede til dem og bad om et møde hos Google, hun er den ringest performing minister, hun er ikke kejser af Kina.

Skatt ministeren viste i sin tid den samme foragt for Skatteborgene, og vi havde endda besværet os ind til ministeriet, så han bar skulle gå u d af sin dør og ind i mødelokalet. Men nej det var for meget.

Ma skaada ikke spilde tid på at høre på borgernes fælles talerør.

 • 3
 • 1
#20 Albert Nielsen

google en fuldstændig uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation.

Organisationen er da designet til at maximere overskudet, undgå beskatning og samtidig hindre statslige myndigheder i at få indsigt i virksomhedens reelle administrative og økonomiske forhold.

 • 1
 • 2
#21 Børge Svingalius

"Meget bedre ide: Kulturministeren med hele folketinget bag sig bør begynde at beskatte den slags virksomheder på omsætningen og gøre det klart at skatteprocenten stiger hvis der mangler samarbejdsvilje."

I second this motion.

Men mon de trækker stikket så?

let the internet-search-startup-adventure begin!

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere