Kulturminister skuffet efter møde med Google: »En fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation«

7. september 2020 kl. 12:0021
Kulturminister skuffet efter møde med Google: »En fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation«
Illustration: Kristian Brasen.
Tech-giganten Google stillede ikke med det helt tunge skyts, da virksomheden skulle møde den danske kulturminister og samtlige partiers kulturordførere. Det undrer ministeren, der kalder Google’s ageren for for et demokratisk problem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som reaktion på sagerne om censurering af DR og YouTubes magtdemonstration i form af at fjerne al dansk musik fra sin platform indkaldte kulturminister Joy Mogensen (S) mægtige Google til møde i Kulturministeriet. Med sig havde hun hun alle partiernes kulturordførere, men forsamlingen blev ikke mødt af en repræsentant med nok stjerner på skulderen, mener ministeren.

Det fortæller hun om i et interview med filmmagasinet Ekko.

Her beklager ministeren sig over, at sig over, at det er alt for svært om ikke så godt som umuligt at få adgang til beslutningstagerne hos mastodonten Google, der ifølge ministeren sendte en kommunikationsmedarbejder i stedet for en beslutningstager.

»Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med. Det hører jeg også fra mange folk ude i brancherne. I Danmark er vi vant til, at vi kan aftale retningslinjer, så vi kan leve sammen og trives, men når man aldrig kan komme i kontakt med dem, der faktisk tager beslutningerne, udgør det et demokratisk problem i sig selv,« siger hun til Ekko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af artiklen fremgår det, at det var Googles politiske chef i Danmark og Norge, Christine Sørensen, der deltog på mødet.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
9. september 2020 kl. 17:50

"Meget bedre ide: Kulturministeren med hele folketinget bag sig bør begynde at beskatte den slags virksomheder på omsætningen og gøre det klart at skatteprocenten stiger hvis der mangler samarbejdsvilje."

I second this motion.

Men mon de trækker stikket så?

let the internet-search-startup-adventure begin!

20
9. september 2020 kl. 11:36

google en fuldstændig uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation.

Organisationen er da designet til at maximere overskudet, undgå beskatning og samtidig hindre statslige myndigheder i at få indsigt i virksomhedens reelle administrative og økonomiske forhold.

19
8. september 2020 kl. 14:49

Hvis hun vil i dialog med Google ville det mest naturlige være, a thun ringede til dem og bad om et møde hos Google, hun er den ringest performing minister, hun er ikke kejser af Kina.

Skatt ministeren viste i sin tid den samme foragt for Skatteborgene, og vi havde endda besværet os ind til ministeriet, så han bar skulle gå u d af sin dør og ind i mødelokalet. Men nej det var for meget.

Ma skaada ikke spilde tid på at høre på borgernes fælles talerør.

17
8. september 2020 kl. 11:54

Altså vi får en slags handelskrig.

Og hvad så - USA står alligevel på kanten af et økonomisk sammenbrud, så hvad med at vi i stedet satser helhjertet på Europa.

Kineserne mv. vil da kun græde tørre tårer over at Gørgle et al ikke mere kan køre på frihjul, men det vil ikke ændre på at de stadig har behov for insulin.

Og hvis den amerikanske økonomi bryder sammen, så kan det jo også være at alle de overvægtige amerikanere taber sig, og dermed har mindre behov for insulin.

15
8. september 2020 kl. 11:16

Og hvis ikke ministeren + Folketinget kan råbe Google op, kan EU-landene i samlet flok måske vinde endnu bedre gehør?

14
8. september 2020 kl. 10:42

Meget bedre ide: Kulturministeren med hele folketinget bag sig bør begynde at beskatte den slags virksomheder på omsætningen

Frankrig har ringet; de vil gerne have deres ide tilbage ... :-)

The French government has approved a 3% tax on large tech companies' local revenues. This is their total sales in France, rather than the profits they make.

https://www.bbc.com/news/business-48928782

Jeg synes sådan set, at det er glimrende ide; det nuværende status quo er så lukrativt for den ene part, at det er krop-umuligt at føre nogen form for dialog ... alternativet er rimeligt omend måske noget firkantet - når det er etableret, så bliver det meget nemmere at få en konstruktiv diskussion om, hvilke hjørner der skal files.

13
8. september 2020 kl. 10:03

Det kan så give bagslag: <a href="https://cepos.dk/debat/skat-paa-google-og-facebook-vil-koste-statskasse…;.

Altid dejligt med et partsindlæg med voldsom bias.

Figuren får jo folk til at tro at selskabskatten udgør 14% af BNP, men det er slet ikke det der er tale om, men udvikling i forhold til BNP - og man har behændigt sluttet i 2017, da provenuet fra selskabskat jo faldt drastisk i 2018.

Selskabskatten i Danmark ligger på ca 60 mia, BNP på ca. 2.300 mia, det giver at selskabskatten udgør 2,6% af BNP.

Så måske man lige skal kikke på absolutte tal før man bare affejer ideen om en omsætningsskat.

10
7. september 2020 kl. 19:24

Kulturministeren burde have truet med at blokere google.com i det danske censurfilter.

8
7. september 2020 kl. 16:40

"Alle partiers kulturordførere sad i det rum sammen med – i al beskedenhed – mig som regeringens repræsentant, og så sender de en kommunikationsmedarbejder. Til os som de øverste beslutningstagere kan de ikke engang sende en beslutningstager,"

Hun lyder som om det hun er mest fornærmet over er at Google ikke lige flyver bosserne over for at få hende til at fremstå som VIP.

Som Ole skriver kan man jo sideloade app, så der er jo ikke noget problem der. Udover at DR synes at alt skal have en app, og alle beboere i Danmark bare skal være glade for at betale.

KODA/Google - der er tale om to private firmaer som ikke kan blive enige, og det skal politikerne ikke blande sig i. Google har ikke rettighederne til at vise indhold i Danmark, og det overholder de, så hvad er der at blive sur over? Hvis de ikke fjernede adgang ville ministeren+KODA jo netop brokke sig over at man viser noget man ikke havde rettigheder til.....

7
7. september 2020 kl. 14:55

De kunne vel også bare have appen på deres hjemmeside, man kan jo godt uden om google play store på android.

6
7. september 2020 kl. 13:49

Måske vurderede Google at kulturministeren ikke er en beslutningstager og agerede derefter.

Touche. Reelt set er Google jo også en privat virksomhed som jo kan gøre hvad de vil på lige netop dette område. YouTube er vel ikke en public service kanal og vil man have en DR app kan man jo købe en iPhone.

I princippet svarer eksemplet omkring DR vel til, at man ringede til Berlingske og bad dem publicere nogle artikler fra dr.dk?

5
7. september 2020 kl. 13:47

Hvordan havde de tænkt sig at indføre restriktioner eller straffe mod Google? Selskabet er en stat i sig selv og der er få tiltag som vil kunne tvinge dem til at opføre sig ordentligt.

Det eneste som ville hjælpe er at opdele Google i mindre dele; men det ville kræve amerikansk tilslutning, hvilket nok ikke er muligt med de mange korrupte politikere der.

4
7. september 2020 kl. 13:46

De har kun blokeret for danske ip adresser, ikke for indholdet, det kan fint afspilles via Tor

3
7. september 2020 kl. 13:23

Ja, det kan komme ud på et. Resultatet er det samme.

2
7. september 2020 kl. 12:45

Eller også er de bare fuldstændigt ligeglade.

1
7. september 2020 kl. 12:22

Måske vurderede Google at kulturministeren ikke er en beslutningstager og agerede derefter.