KU laver etisk kodeks for AI-forskning: Vi skal lære af GMO-debatten

Illustration: Heide Pedersen / Københavns Universitet
Forskere fra Københavns Universitet vil undersøge de etiske dilemmaer i forbindelse med kunstig intelligens.

Denne artikel er forkortet. Læs den fulde udgave på Ingeniørens PRO-medie DataTech.

Københavns Universitet vil formulere et etisk kodeks til brugen af AI, der både kan tvinge KU's forskere til at reflektere over de algoritmer, de skaber, og hjælpe med at løfte en hårdt tiltrængt samfundsdebat om, hvad vi ønsker med de nye værktøjer.

Det fortæller lektor i filosofi på KU SCIENCE Sune Hannibal Holm, som sammen med professor Peter Sandøe skal undersøge de etiske dilemmaer ved brugen af AI eller machine learning over de næste to år.

»I Danmark er der lige nu ret stor fokus på, at vi skal have kunstig intelligens i brug i samfundet, også i den offentlige sektor,« siger han.

»Men hvordan sikres transparens, hvis politiet begynder at patruljere i bestemte områder, eller hvis en kommune begynder at opsøge familier på baggrund af en algoritme. Det er en vigtig diskussion at tage, og universitetet har som samfundsinstitution god grund til at være en del af den diskussion.«

I processen vil forskerne blandt andet se på forskellige normer for området, der hersker rundt om i verden, og kigge på de store organisationer, der er kommet med bud på etisk anvendelse af AI.

På vores PRO-medie DataTech kan du læse meget mere om, hvordan AI-etik hænger sammen med GMO-debatten, hvad Sune Hannibal Holm forventer, at det etiske kodeks skal kunne, og hvad det egentlig er for nogle tiltag, der skaber AI-etiske udfordringer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

... hug bremserne i....

Der er ikke nogen etisk tilgang til dette område. Det er spin for at redde herredømmet over udviklingen fra befolkningens vrede og modstand. Selve tankegangen er uetisk, da denne udvikling ikke kan undgå at føre til et totalitært samfund, hvor de, der sidder på data og algoritmer, har magten og midlerne, mens befolkningen bare er undersåtter og datamalkekøer.

https://foreignpolicy.com/2018/12/25/the-welfare-state-is-committing-sui...

https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/20/shoshana-zuboff-age-o...

Sig "Nej" til algokratiet. Det udfører undergravende virksomhed i forhold til den demokratiske og frie velfærdsstat.

  • 0
  • 0
Kenn Nielsen

Måske bliver det dømt uetisk at træne AI ved at køre højskolesangbogen gennem, for at finde mulige triggerwords.

Og hvis det sker; - så er det helt overladt til sarte og labile sjæle at råbe op om manglende safespaces omkring syngende, - og åbenlyst perfide - mennesker.
Dét er jo ikke sikkert de selv tør påpege dette.
Ak,ak.....Ak.

K
(sarkasme og satire tilsættes efter behov)
Ovenstående indlæg er forkortet; resten er væk ;-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere