Kryptologisk topmøde i Aarhus: Sådan deler du hemmeligheder uden at røbe dem

1. juni 2012 kl. 15:36
120 tophjerner inden for kryptologisk forskning er samlet i Aarhus for at diskutere Multiparty Computation.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvordan deler man en hemmelighed uden at røbe den?

Umiddelbart kunne spørgsmålet virke absurd, men hvis 120 kryptologiske topforskere kan bruge en hel uge på netop det, er det nok alligevel relevant at diskutere, hvordan interessenter kan udveksle og regne på store datasat, uden at de ser andet end lige præcis det, de må.

I weekenden og næste uge sætter datalogiprofessor Ivan Damgaard fra Aarhus Universitet med andre topforskere og praktikere fokus på, hvad man kan anvende sikre beregninger til på workshoppen ”Theory and Practice of Multiparty Computation”. Det skriver Alexandra Instituttet i en pressemeddelelse.

»For 30 år siden var det svært at forestille sig, at dette kunne bruges til noget i praksis. Men med tiden har forskningen fundet så mange anvendelser, som jeg aldrig havde drømt om,« udtaler Ivan Damgaard, der blandt andet forsker i ”multiparty computation”. Han er projektleder i CFEM - Center for Research in the Foundations of Electronic Markets på Aarhus Universitet, der står bag eventen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien Multiparty Computation – at regne på krypterede tal – startede ud som ren grundforskning i 1980’erne. I dag finder det praktisk anvendelse indenfor mange områder, fra sociale medier til supply chain management og cloud computing.

Et af målene med konferencen er at finde flere praktiske anvendelser inden for økonomiens verden.

»Det giver nye muligheder, at vi nu kan udføre de komplekse beregninger på sekunder og ikke på flere dage. Samtidig har globalisering åbnet for at mange virksomheder efterspørger, hvordan man kan udveksle data og styre præcis, hvad det er, man deler. Det er det feltet kan tilbyde,« udtaler Ivan Damgaard i pressemeddelelsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger