Kronos2: Forsinkelse af Nationalbankens nye it-system koster boksen

Illustration: Pagina/Bigstock
Nationalbankens nye it-system Kronos2, er blevet ramt af adskillige forsinkelser. Det bliver dyrt for de finansvirksomheder, som skal bruge systemet.

125.000.000 kroner, det er det seneste bud på, hvor meget forsinkelsen af Nationalbankens nye it-system Kronos2 kommer til at koste.

Kronos2 skulle have været taget i brug inden foråret 2017, men er stadigvæk ikke stabilt nok til, at man tør benytte det. Hovedparten af regningen forventes betalt af brugerne, altså de banker som skal bruge Kronos2.

»Igangsættelsen af næste generation af it-systemet Kronos er blevet udskudt, fordi den tekniske platform fra BEC der understøtter systemet, ikke endnu har den ønskede stabilitet,«
skriver Ole Mikkelsen, presserådgiver i Nationalbanken til Version2.

»Da Kronos er et helt centralt omdrejningspunkt i den danske betalingsformidling, er det afgørende, at systemet fungerer på en god og sikker måde, inden det sættes i drift,« skriver han.

Kronos2, kort fortalt

Kronos2 er et realtidsbruttoafviklingssystem (RTGS-system), som står for øjeblikkelig afvikling af valutahandler. Samtidig er det også et system til håndtering af de pengepolitiske instrumenter (GCSD-system). Systemet er en slags netbank for banker, hvori de fleste danske banker og realkreditinstitutter har en konto.

Systemet er sammensat af bla. Perago som er leveret af italienske Sia S.p.A og Calypso som er leveret af amerikanske Calypso Technologies.

Systemet er ejet af Nationalbanken, men skal leveres og drives af det danske it-hus BEC. Det er en non-profit it-udvikler, som ejes af finansvirksomheder og udvikler it-løsninger til finanssektoren.

Det gamle Kronos virker, men trænger til pension

Det nuværende it-system er gammelt, men virker ifølge Nationalbanken udmærket, så der er ikke nogen umiddelbar fare for bankernes drift.

I slut 2013 startede Nationalbanken et EU-udbud, for at finde et moderne RTGS-system. Ifølge udbuds teksten er dele af Nationalbankens it-infrastruktur fra 70’erne og 80’erne hvilket gør det teknologisk forældet.

Kronos2 er desuden designet til at arbejde sammen med Target2-securities, den største Europæiske platform for værdipapirhandel. Dette var en af de funktionskrav som fik Nationalbanken til at købe et nyt system.

»Som følge af forsinkelsen er der taget en række tiltag, og der arbejdes på at blive klar til tilslutning til det fælleseuropæiske clearing- og afviklingssystem T2S,« skiver Ole Mikkelsen.

Nationalbanken vil ikke at udtale sig om, hvilke tekniske problemer, der er skyld i forsinkelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere