Kritiske sektorer ruster sig mod cyberangreb

Illustration: Center for Cybersikkerhed
Danmark er i »meget-høj« risiko for at blive ramt af cyberangreb. Derfor offentliggøres cybersikkerheds-strategier for seks kritiske sektorer i dag, som en del af »National strategi for cyber- og informationssikkerhed«

Ifølge Forsvarsministeriet står Danmark over for en meget alvorlig cybertrussel, »som kan skade landets sikkerhed og økonomi.« Derfor offentliggør sundheds-, finans-, tele-, søfarts-, transport- og energisektoren i dag strategier, som skal ruste Danmark mod truslen.

»Truslen fra hackere og it-kriminelle er høj, og i takt med at vores samfund bliver mere og mere digitalt, bliver vi stadig mere sårbare over for cyberangreb,« siger innovationsminister Sophie Løhde i en pressemeddelelse fra forsvarsministeriet.

»Hvis eksempelvis vores sundheds-, energi- eller telesektor rammes af et cyberangreb, kan det få omfattende konsekvenser og lamme store dele af samfundet. Derfor er det nødvendigt at styrke vores forsvar mod digitale trusler og beskytte vores mest samfundskritiske sektorer mod angreb,« siger hun.

Læs også: Hackere krydser etisk grænse med angreb på nødberedskab i Mellemøsten

Ny plan på gammel plan

De nye strategier tager afsæt i »National strategi for cyber- og informationssikkerhed«, som blev lanceret i maj 2018.

Ifølge planen skulle Danmarks cyberforsvar i perioden 2018-2023 styrkes markant med en tilførsel af 1,4 mia. kr. over seks år. En del af denne plan indeholdt også en styrkelse af Center for Cybersikkerhed, som betegner truslen fra cyberspionage- og kriminalitet som 'meget høj'.

En del af strategien bygger på, at man inden for hver sektor har etableret decentrale enheder, som udelukkende fokuserer på cyber- og informationssikkerhed. Dermed skal »koordinationen og kommunikationen på tværs af sektorerne håndteres bedst muligt.«

Derudover er der udpeget en taskforce på tværs af ministerierne, den kommer til at bestå af Digitaliseringsstyrelsen, Center for Cybersikkerhed og Politiets Efterretningstjeneste. Også en national styregruppe for cyber- og informationssikkerhed er udpeget, her skal arbejdet i de enkelte sektorer knyttes til den fælles, nationale indsats.

Læs også: Danmark får - efter et års forsinkelse - ny national plan for cybersikkerhed

Truslen fra øst

»Det er en meget alvorlig trussel, vi står overfor. Cyberangreb har potentialet til at udrette lige så meget skade som et konventionelt militært angreb eller terror,« siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i pressemeddelelsen.

Han påpeger at Rusland tidligere har stået bag omfattende cyberangreb, og at også Kina har vist sig villig til at gennemføre omfattende økonomisk cyberspionage.

»Den gode nyhed er dog, at vi kan gøre meget for at styrke vores sikkerhed og beskytte os mod angreb. Det er jo også derfor, vi sætter disse initiativer i søen,« siger han.

Læs også: NotPetya er det nye ransomware brugt i globalt angreb i går

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Christian Nobel

Hvorfor har jeg på fornemmelsen at det netop er de tiltag der bliver gjort?

Er du ironisk?

Hvad giver dig fornemmelsen af at man er ved at tilbagerulle en galloprende digitalisering, som man på ingen måde er voksen nok til?

Eller at man har tænkt sig at stoppe med at producere to-big-to-fail IT-skandaler på samlebånd,

Jeg ser det mere som endnu en orkestrering af cfcUs's sædvanlige send-flere-penge.

 • 6
 • 0
#6 Tom Paamand

Du har ret – det er ganske forvirrende. Har ændret overskriften.

I har intet at undskylde, og småfejl bør diskret tippes direkte. Jeres overskrift er desværre et helt korrekt citat fra regeringens eget udspil:

Som led i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed præsenterer regeringen derfor nu seks nye sektorstrategier, der skal beskytte samfundskritiske sektorer mod cyberangreb. https://www.fm.dk/nyheder/pressemeddelelser/2019/01/

Det lyder ellers godt, men trods mine glade forventninger handler udspillet slet ikke om at beskytte samfundskritiske tænketanke og aktivister mod cyberangreb.

Så på vegne af samtlige vort lands dygtige samfundskritikere må jeg ihærdigt protestere mod regeringens skamløse forsøg på at miskreditere og omskrive et vigtigt begreb i samfundsdebatten!

 • 7
 • 2
#7 Peder Simonsen

Skræmmende at man har udrullet et digitalt system uden at have helt styr på sikkerheden..

Det her skulle have været på plads allerede før år 2000 og sikkerheden skulle have været iorden FØR man gjorde samfundet totalt afhængig af digitale løsninger.!

 • 14
 • 0
#10 Finn Christensen

Jeg ser det mere som endnu en orkestrering af cfcUs's sædvanlige send-flere-penge

Samt en "gevaldig" portion valgflæsk og galloperende valgkuller, der hænger og drypper ud over kanten af tallerkenen.

Man brøler op om penge, der allerede er budgetteret, samt denne skrivebordsstrategi, der forlængst burde have være etableret i 0'erne.

Hvor mange mænd sættes der ind nu (mandeår), hvorhenne, og hvor er de operationelle mål?

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere