Kritiske fejl og forældet arkitektur: Forsvaret dropper it-system fra Nato

9. oktober 2019 kl. 08:372
Kritiske fejl og forældet arkitektur: Forsvaret dropper it-system fra Nato
Illustration: Esk730.
Nato har forsøgt at udvikle et it-system til luftmilitære operationer siden 1994. Nu er systemets arkitektur forældet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter 25 år er et nyt kommando- og kontrolsystem fra Nato stadig ikke klar til operativ brug. Derfor dropper Forsvarsministeriet nu planerne om at implementere systemet – i hvert fald for nu.

It-systemet, der går under navnet ACCS – Air Command and Control System – har ellers kostet 476 millioner kroner for den danske del alene indtil videre. Heraf har den danske statskasse betalt 97,4 millioner kroner, mens Nato har betalt resten.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen i en orientering til Folketingets finansudvalg og i svar til en række spørgsmål fra forsvarsudvalget.

»Jeg vil afslutningsvis bemærke, at det samlede ressourceforbrug forbundet med ACCS i min optik ikke står mål med resultatet efter projektets ca. 30 årige levetid,« skriver hun i et af svarene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvaret har forsøgt at implementere ACCS siden 2009. Men ifølge orienteringen er der stadig tekniske problemer med systemet, som skyldes en »grundlæggende forældet og fejlbehæftet software-arkitektur, der vanskeliggør og komplicerer fejlretningen«.

Samtidig er der stadig en række kritiske fejl i systemet, som gør, at ACCS lige nu ikke kan bruges operativt i Forsvaret.

25 år

Forslaget om et fælles kommando- og kontrolsystem blev vedtaget i Nato allerede i 1994.

I 2009 forventede Forsvarsministeriet, at ACCS ville være klar til brug i 2013 og fuldt operationsdygtigt i 2014. Men det skete ikke. I stedet orienterede den daværende forsvarsminister i september 2015 finansudvalget om, at implementeringen ville blive forsinket på grund af projektets kompleksitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I december 2016 var systemet dog stadig ikke klar til brug. Nu lød forventningen, at systemet ville være fuldt operationsdygtigt i slutningen af 2019 – 25 år efter, at Nato introducerede idéen om det fælles system.

Men de fortsatte kritiske fejl i systemet og Forsvarsministeriets forventning om, at systemet vil blive dyrere at vedligeholde, end de havde regnet med, gør, at Forsvaret nu dropper implementeringen.

Det har en række andre Nato-lande i øvrigt også gjort, oplyser Forsvarsministeren i sin orientering til finansudvalget, ligesom flere lande formentlig vil følge trop.

Alligevel fortsætter Danmark med at arbejde på ACCS-projektet på Natos niveau. Nato vil forsøge at forbedre softwarearkitekturen frem til midten af 2020, og det arbejde vil Danmark følge for at vurdere, om ACCS på et senere tidspunkt bliver klar til at blive implementeret i Danmark.

I mellemtiden bruger Forsvaret sit eget kommando- og kontrolsystem, som allerede i dag kan leve op til Forsvarets behov, er tidssvarende og kan tale sammen med Natos krisestyringsstruktur.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. oktober 2019 kl. 15:01

Arbejdede i det domæne for over ti år siden. Allerede dengang var det den officielle plan, at de eksisterende systemer skulle pensioneres, og ACCS skulle overtage. Allerede dengang stod det klart for de fleste, at det ikke lå lige om hjørnet.

Der var (og er?) på det tidspunkt adskillige nationale systemer, der løste samme opgave, og der var også enkelte overnationale systemer, hvor flere lande "puljede sammen" i forhold til at betale. Groft sagt var der en faktor 100 til forskel i forhold til budget og bemanding mellem det største (ACCS) og de mindste systemer. Som enhver med erfaring fra IT-branchen nok kan fortælle, var der ikke en faktor 100 i forskel i produktivitet. Måske en faktor 2 eller 3, tror jeg. Der var i øvrigt en masse politik i det hele, og en masse kold luft mellem de forskellige aktører, der dybest set konkurrerede om de samme budgetter.

Selve ACCS havde, så vidt vi dengang fik at vide, været undervejs siden 1970'erne, og hvad der alt i alt har været hældt ned i det hul af timer og penge, kan man kun gisne om. Nu hører vi det fra et dansk perspektiv, men det er jo kun en lille del af det samlede billede.

Men lad os nu glæde os over, at det er blevet stoppet, inden det er gået i produktion. Gad vide, om Sundhedsplatformen også var blevet stoppet, hvis slutbrugerne havde været bevæbnede? ;-)