Kritiseret it-system svækker stadig Rigshospitalet
Det var hensigten, at Rigshospitalet skulle bruge fire uger på at komme tilbage på samme antal patientbehandlinger, efter at det nye it-system Sundhedsplatformen blev indført. Fire uger, hvor hospitalets læger skulle vænne sig til at bruge systemet og ‘køre på lavt blus’.
Men resultatet efter de fire ugers indkøring er, at antallet af patientbehandlinger ikke er på samme niveau som før, Sundhedsplatformen gjorde sit indtog. Det skriver Danmarks Radio.
Rigshospitalet indførte det nye it-system den 5. november, efter det havde fået meget kritik for at skabe kaos på Herlev og Gentofte Hospital, hvor det blev rullet ud i maj.
Og overlæge på hospitalet og formand for Rigshospitalets overlægeråd Fin Biering-Sørensen frygter, at de må vænne sig til det lavere niveau.
»Der er langt igen, og jeg tvivler på, at vi kommer helt op på, hvor vi var før. Medmindre vi får lavet om på de ting, som lægerne skal varetage i dagligdagen,« siger han.
Et af problemerne er ifølge ham, at lægerne nu for eksempel selv skal skrive journaler og bestille forskellige prøver - noget, som tidligere var sygeplejersker og lægesekretærernes opgave.
»Det betyder, at man ikke kan nå det samme antal patienter som før. Derfor er man på flere afdelinger nu nødt til at have mere personale til at varetage den samme opgave,« siger Fin Biering-Sørensen til DR.
Det er især i forhold til de såkaldte ambulante patienter - patienter, der ikke er indlagt - at man på Rigshospitalet endnu ikke kan følge med, fortæller Fin Biering-Sørensen.
Og på det punkt medgiver direktør på Rigshospitalet Per Christiansen, at man ikke er i mål endnu.
»Vi ligger omkring de 75 procent på det ambulante område,« siger han, men understreger over for DR, at når det gælder indlæggelser, er man næsten på samme niveau som før.
Han forventer dog, at man når op på de 100 procent i løbet af de næste to-tre måneder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.