Kritikken af Facebooks gratis-internet vokser

Facebooks projekt med gratis internet til udviklingslande kritiseres fra flere og flere kanter. Nu kalder 65 organisationer fra hele verden det for en trussel mod lighed og ytringsfrihed.

Kritiken af Internet.org vokser, og i et åbent brev kritiserer 65 organisationer fra 31 lande nu Facebook og Mark Zuckerbergs projekt for at være skadeligt for netneutraliteten og skabe øget ulighed.

Det skriver Wired.

Organisationerne, der blandt andet tæller danske IT-Politisk Forening, offentliggjorde brevet mandag og skriver blandt andet:

»Internet.org er i strid med netneutralitetens principper og er en trussel med ytringsfrihed, lige muligheder, sikkerhed, privatliv og innovation.«

Kritikken går blandt andet på, at Facebook langtfra giver udviklingslandene gratis adgang til hele internettet. I stedet gælder det kun en relativt skrabet udgave af virksomhedens egne tjenester samt en række andre udvalgte websteder.

Læs også: Kritikere: It-giganter vil fastlåse afrikanske internetbrugere

Og ifølge Josh Levy fra organisationen Access Now skaber Facebook dermed øget ulighed på internettet.

»Vi mener, at Internet.org forværrer allerede eksisterende uligheder. Målet her er, at fattige mennesker skal have adgang til en begrænset del af internettet og så senere købe adgang til det fulde internet. Men da mange af disse mennesker sandsynligvis aldrig får råd til det, vil de være fanget på B-holdet uden adgang til hele internettet,« siger han.

Internet.org kritiseres også for at underminere sikkerhed, da det ikke bruger SSL, og privatliv, da al trafik skal igennem en proxy, som Facebook kontrollerer.

Du kan læse det åbne brev her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Münster

ja, Jeg bevæger mig jo nok ind i en shitstorm her, men man kan da ikke brokke sig over noget, der er gratis? De bliver vel ikke tvunget til at bruge det?

Og Jeg kan jo fortsætte: Hvis folk er utilfredse over hans gratis tilbud kan de jo selv levere noget gratis!, der er bedre.

 • 5
 • 12
#2 Per Hansen

Christian, mon ikke du selv kan levere tilbagesvaret på det du skriver? Jeg har svært ved at tro at du selv alvorligt kan mene det du skriver uden at forstå pointerne i artiklen. Hvis du nu virkelig anstrenger dig, kan du så måske forestille dig hvordan virkelig fattige mennesker har det og hvor nemme de kan være at manipulere og styre? Tror du virkelig sådan rigtigt på at de har frit valg på samme måde som de rigeste her i det i forvejen ekstremt rige Danmark har det? Og hvad er det lige du har imod meningsfuld kritik af et åbenlyst udemokratisk "gratis" tilbud? Jo, man kan godt kritisere noget der er gratis. Alt handler ikke om penge. Vi er stadig nogle der fx går ind for demokrati.

 • 10
 • 6
#4 Mikael Ibsen

af Facebooks fæle monopolkapitalistiske tilbud, som de jo, i modsætning til os højtbegavede, veluddannde og politisk indsigtsfulde debattører med priviligerede holdninger, slet ikke kan overskue, med deres uuddannede og utrænede hjerner. De lever jo i et uskyldens Paradis, hvor alt er såre godt, så længe man kan holde grimme kommercielle bagholdsangreb med indbygget fælder på afstand fra deres rige hverdag. Og bare tanken om en reduceret internetudgave i stedet for den fulde pakke, er da vederstyggelig. Alt eller intet - og hellere dø af sult end spise brød, der der blevet for gammelt. Hvis man altså har noget brød. Jeg har i øvrigt i sin tid besluttet mig for ikke at spille fodbold, hvis jeg ikke kunne komme til at starte på landsholdet.

 • 4
 • 5
#6 Benjamin Balder

Jeg synes, man skal bruge 3 min på at se Zuckerbergs frelser-tale inde på internet.org, hvor han forklarer, hvordan man skal opnå sine mål. Udover at det nye lukkede Facebook-net er dybt kritisabelt, så kører man også en overdreven hype op for potentialet af projektet "Internet.org".

I Zuckerbergs pitch ligner IMO, mere en slags PR eller reklame. Eller slet og ret bare varm luft.

Lad os tage et eksempel:

Open source hardware til at gøre telefoner billigere for fattige lande?? Selvom jeg godt kan li' open source hardware, så tror jeg at kinesiske fabrikanter allerede laver ultra-billige telefoner og ikke tager prismæssigt skade af udgifter til intellektuelle rettigheder. Det bliver bare ikke billigere, og det er i forvejen ufedt, fordi hele præmissen handler om underbetalt arbejde i Kina.

Dertil kommer, at Fairphone allerede findes. Facebook burde bakke op om eksisterende initiativer. Nu har de så fået Nokia og Eriksson med som partner i Internet.org.. men har man hørt dem tale om fænomenet? Er de klar til lige at smide en seriøs mobiltelefons fulde design op som open source?

Facebook vil gerne have os til at tænke på open source telefoner i videon, selvom det hverken giver mening eller er realistisk, at Nokia og Eriksson bidrager til denne udvikling, og jeg har i hvert fald ikke set nogen udtalelser fra de to.

Zuckerberg kommer også med nogle andre mærkelige påstande. At man vil bruge "caching" og "data compression" til at gøre nettet hurtigere... ting, der sikkert allerede er gjort, og hvis man har tænkt sig at lave et 10x hurtigere internet, så skal man altså have nogle lidt mere solide og konkrete ideer end åbenlys almindelige optimering af mobilapplikationer. Han vil også rense "air traffic", men helt ærligt, hvor mange radiobølger er det lige, der forurener æteren i udviklingslande?

Men altså verden skal jo nok udvikle sig uanset hvad.. tror bare ikke på al den snak om at Facebook giver 4,4 mia mennesker internet... infrastrukturen kommer stadig fra regeringer og teleselskaber, og så har Facebook desværre set sit snit til at få en fordel på en masse nye markeder :(

 • 5
 • 0
#7 Henrik Mikael Kristensen

Jeg har i øvrigt i sin tid besluttet mig for ikke at spille fodbold, hvis jeg ikke kunne komme til at starte på landsholdet.

Pointen er nok mere, at du får aldrig muligheden for at kunne komme på landsholdet under Zuckerberg's internet, uanset hvor stærkt du kan rende. Det er alt, alt for fristende at holde dig på et andenrangsinternet 100% under hans kontrol.

Sammenlign det med de amerikanske internetudbydere, der bare ikke vil levere internet til over middelmådige ADSL hastigheder, laver throttling på Netflix, beder dig om at købe 50 MBit forbindelser, for at kunne se 720p video, sagsøger for at holde uafhængige communities væk fra fiber samt, har måned for måned sat abonnementsprisen stille og roligt i vejret de sidste 25 år.

Internet? Næh, Zuckernet.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere