Kritikere: Politiet ønsker alt for vide rammer for overvågning af bilister

28. januar 2015 kl. 11:288
Kritikere: Politiet ønsker alt for vide rammer for overvågning af bilister
Illustration: Mikkel Møller Jørgensen.
Som led i efterforskningen vil politiet registrere bilister med et nyt system. Men alt for mange uskyldige bilister bliver registret af systemet, der i sin endelig udformning kan registrere op mod 600.000 biler om dagen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiets forslag til, hvornår det må bruge oplysninger fra et kommende system til registrering af bilisters bevægelser, er simpelthen for lempelige mener kritikere, der frygter masseregistrering af uskyldige borgere. Det skriver Information.

Rigspolitiet har i et notat, som Information har fået aktindsigt i, givet deres forslag til, hvordan et system, der implementeres senere i år, skal hegnes retssikkerhedsmæssigt ind.

Systemet, der består af kameraer opsat forskellige steder, herunder mobilt, affotograferer bilister med tidspunkt, deres placering og nummerplader og gemmer dem i en database i en måned.

Herefter kan billederne kan så bruges i efterforskningen af al slags kriminalitet, også bagudrettet, hvis efterforskningen »kan« føre til fængselsstraf af enhver længde. I hvert fald, hvis det står til Rigspolitiet.

Tvangsindgreb skal følges af minimumskrav

Men ordene “al” og “bagudrettet” får med det samme hårene til at rejse sig hos kritikere, der frygter regulær registrering af uskyldige borgere, som trodser retssikkerhedsprincipperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Reelt vil politiet ved næsten alle lovovertrædelser, som de har en interesse i at efterforske, kunne få oplysninger om, hvem der har været hvor på hvilket tidspunkt i løbet af den sidste måned,« siger Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening.

Også formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen, mener, at der i det mindste bør fastsættes et krav om, at efterforskningen skal handle om lovovertrædelser, som kan straffes med eksempelvis minimum halvandet års fængsel. Det er et krav ved mange såkaldte tvangsindgreb, påpeger hun.

»Ellers opfylder man ikke de retssikkerhedsgarantier, som vi normalt opererer med,« siger Birgitte Kofod Olsen, der mener, at det "grundlæggende" problem er, at systemet masseindsamler oplysninger om personer, der er ikke er mistænkte.

Ifølge Rigspolitiets notat vil en minimumsgrænse på eksempelvis halvandet år ikke være »hensigtsmæssig«, da oplysninger så ikke kan kan bruges bagudrettet til efterforskning af udlændinges ulovlige arbejde og ophold i landet. Den slags lovovertrædelser straffes med mindre end halvandet års fængsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere kritikken til Information på nuværende tidspunkt, men henviser til, at Rigspolitiet har sendt sagen til Datatilsynet, som nu skal vurdere, om Rigspolitiets forslag holder sig inden for lovgivningen.

USA har registreret 793 millioner biler på fem år

Fra USA viser tal fra narkopolitiet, at en lignende ordning med nummerpladelæsere opsat forskellige steder i perioden 2009-2013 har indsamlet 793 millioner nummerplader, under dække af at narkotika-efterforskning, skriver Arstechnica.

I den amerikanske udformning, der nu udvides, lå oplysningerne først hos Narkopolitiet i to år, men blev senere sat ned til 6 måneder. Debatten har ligeledes gået på, hvor længe myndighedernes forskellige varianter af systemet skulle være i besiddelse af oplysningerne og der er store forskelle delstaterne imellem, hvor alle perioder fra nul til 24 måneder er reglen.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. januar 2015 kl. 17:05

https://medium.com/matter/how-britain-exported-next-generation-surveillance-d15b5801b79e

Kort udklip. JOHN AND LINDA CATT were driving into central London early one Sunday morning when they were stopped and searched by police officers. At the time of the stop, in July 2005, Linda was 45, and John, her father, was an 80-year-old with a shock of white hair. Officers told them they were being searched under the Terrorism Act. The Catts, who had no criminal convictions, were threatened with arrest if they refused to answer police questions.

Although they didn’t know it at the time, minutes before they were stopped their van had been captured by the ANPR network, which had triggered an alert: “Of interest to Public Order Unit, Sussex police.”

This is why most ANPR stops occur: on the basis of a single, non-specific alert among a flood of thousands issued each day. But the Catts weren’t terrorists or drug dealers or armed robbers. After they filed a complaint about the incident, they discovered what had made them of interest to law enforcement: they had attended a series of legal and peaceful protests against the EDO Corporation, an American arms manufacturer that used to supply weapons systems to the United States and Israel.

Police had spotted their vehicle at protests and decided that it should be tracked, tagging them as “domestic extremists”.

8
29. januar 2015 kl. 11:14

Orwell var en optimist.

4
28. januar 2015 kl. 16:16

Det følger af ”loven om misbrug af databaser” at informationen kun venter på at blive misbrugt!

Den slags oplysninger skal bare ikke indsamles, for lige så snart oplysningerne er der, så starter politiet og nyttige tåber som Dansk Folkeparti at plæderer for at adgangen til disse databaser vil spare politiet for mange ressourcer.

Som det rigtigt bliver påpeget andetsteds, så vil hardcore kriminelle hurtigt tilpasse deres kriminalitet i overensstemmelse med politiets muligheder. F.eks. taler rockere jo stort set ikke i mobiltelefon og har den aldrig på sig. Telefonen bliver købt brugt på den blå avis og kun anvendt under kontrollerede forhold med taletidskort eller lignende. Alligevel plæderer Danske Folkeparti for udvidet (telefon og internet) overvågning af rockere.

Så det som er tilbage er masseovervågning af befolkningen uden konkret mistanke om noget som helst. Den engelske kong George ville have elsket sådan et system, for med det system kunne han arresterer ” The founding fathers” relativt let, hvorved USA i dag forsat ville være en engelsk koloni kaldet Amerika og George Washington en navnløs terrorist som levede for 200 år siden.

3
28. januar 2015 kl. 15:23

De bruger jo min nummerplade==cookie, til et nyt formål, som jeg ikke har givet samtykke til.

2
28. januar 2015 kl. 13:48

Husk på Danmarkshistoriens største hackersag, hvor det blev afsløret, at politiet ikke passede godt nok på befolkningens personfølsomme oplysninger og fortrolige data. Selvom svensk politi havde fortalt dem, at de var blevet hacket et 1/2 år i forvejen, gjorde man ingenting. Hvem tror på at det danske politiet er blevet bedre til at passe på befolkningens personfølsomme oplysninger i deres varetægt? Rigsrevisonen har gang på gang afsløret og dokumenteret, at staten og dets myndigheder er de værste syndere når det gælder datasikkerhed. Og det bliver ikke sidste gang de får kritik . Men de såkaldte ansvarlige bliver ikke draget til ansvar for deres næsten kriminelle omgang med og opbevaring af befolkningens oplysninger. Politiet, ligesom PET og FE m.fl gives konstant yderligere beføjelser til overvågning af den enkelte borger, som de ikke på betryggende vis kan forvalte. Det er de desværre ikke kompetente nok til.

1
28. januar 2015 kl. 12:34

Udskiftelige nummerplader: http://youtu.be/MQWm3wB70fc?t=3m26s

Ved tilstrækkelig god opløsning og fotorealistisk gengivelse, kan de kriminelle (især dem med store ressourcer) udskifte deres nummerplader løbende.

Almene borgere mistænkeligøres og registreres uden grundlag, og de hårdeste kriminelle undgår kontrollen. Plus staten vil få alt alt alt for meget kontrol over befolkningen. En grad af kontrol der ikke er sundt for demokratiet, og indebærer en enorm stor fare for misbrug

"Ja værsgo' hr. NSA. Her er fuld adgang til vores system. Dommerkendelse? Pffttt. Det bruger vi ikke her".