Der var politiske roser til rejsekort-selskabet, da man fredag offentliggjorde en handlingsplan for at rette op på 17 konkrette problemer med rejsekortet. Men ingen løsning på, at der er dårlig økonomisk fidus i at vælge det anonyme rejsekort frem for det personlige.
»Der er en voldsom prisdiskriminering mellem det personlige og det anonyme rejsekort,« siger Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening.
Han kalder systemet for en Facebook-model, hvor brugere betaler med deres persondata.
»Du forærer rejsekort-selskabet detaljerede oplysninger som en del af betalingen. Det er du nødt til at gøre, for at få adgang til de rabatter, der ligger i det personlige rejsekort,« siger Jesper Lund.
I handlingsplanen fremgår det blandt andet, at gebyret for at glemme at tjekke ud med et personligt rejsekort sænkes fra 50 til 25 kroner. For brugere af det anonyme rejsekort er gebyret for lokale rejser på 70 kr., mens det ved længere rejser ifølge planen skal ligge på 600 kr. Dertil kommer, at man med det anonyme kort ikke får adgang til den samme rabatordning, der tilfalder brugere med et personligt rejsekort.
I sidste ende er systemet defekt, fordi det kun fungerer, når man overvåger alle danskere, der rejser med offentlig transport, mener Jesper Lund, der af samme årsag gerne så, at klippekortet blev bevaret.
»Du har et billetsystem, der er baseret på, at du registrerer hver eneste danskers rejse med CPR-nummer. Det synes jeg er helt uacceptabelt, og det kan du ikke rigtig lave om på.«
Transportministeriet oplyser, at transportminister Magnus Heunicke ikke i dag har mulighed for at kommentere sagen over for Version2. På Twitter har Magnus Heunicke dog svaret på Jesper Lunds kritik med blandt andet følgende tweet:
@je5perl Du kan købe en billet i automaten på stationen. Helt anonymt.
— Magnus Heunicke (@Heunicke) December 20, 2014
Den billigste transportform er ifølge ministeren et pendlerkort, men det er dog kun, hvis man rejser meget hyppigt.
Betalingskortspecialist Henning N. Jensen, der er konsulent i virksomheden PlusCon, er enig i, at handlingsplanen har karakter af politisk kosmetik.
»Med 7 års problemer, så kan man ikke løse det, blot fordi ministeren beder om nogle svar. Og hvis man kan, så må man undre sig over, hvorfor det ikke er sket før. Dette er de hurtige og nemme fiks for at glæde ministeren,« siger han.
Problemerne er heller ikke nye. De fleste af dem er blevet fremhævet for over et år siden, påpeger Henning N. Jensen.
»Det mest politiske er nedsættelsen af gebyret fra 50 til 25 kr. Det er en underlig måde at løse et grundlæggende problem. Det nedsætter ikke de 800.000 personer, der glemmer check-ud. Det nedsætter den økonomiske belastning, men det løser ikke problemet.«
I handlingsplanen lover Rejsekort A/S dog at hjælpe brugere med at huske at køre rejsekortet forbi de blå standere, når turen ender. Det skal blandt andet ske med en app, fremgår det.